Nieuws - 5 juli 2017   17:16 Dit zijn de atleten die meedoen aan de Freeride World Tour 2018

Door:

Op het moment van schrijven is het 25 graden en begin juli, maar zo te merken zit de organisatie van de Freeride World Tour al gezellig met hun hoofd in de sneeuw. En geef ze eens ongelijk, want als we de lijst van atleten zien die mee gaan doen aan de FWT 2018 dan hebben wij ook meteen zin in het nieuwe seizoen! Zitten er nog nieuwe namen tussen waar je mond van open gaan vallen en hoe zwaar wordt het voor de regerende kampioenen? Check de lijst na de klik! 

We geven de organisatie van de FWT trouwens groot gelijk dat ze met lekker weer gewoon bezig zijn met het volgende seizoen. Die zomer is er namelijk eentje die in de categorie leuk valt, maar het echte werk gebeurt pas wanneer de sneeuwvlokken met meters tegelijk naar beneden komen natuurlijk! Op die periode zitten we te wachten en met ons nog een aantal meer atleten, want de Freeride World Tour heeft voor de 2018 editie 42 atleten uitgekozen die mogen gaan strijden om de titel! 20 skiënde heren, 8 skiënde vrouwen, 8 snowboardende heren en 6 snowboardende vrouwen, om precies te zijn. Dit betekent wel dat de FWT aardig heeft zitten snijden in z’n atleten bestand, want voorgaande jaren stonden er met name bij de ski-categorie heel wat extra deelnemers op de lijst. Nu kan de FWT per wedstrijd nog extra wildcards uitgeven, maar al met al staan er dit jaar dus heel wat minder deelnemers op de lijst.

Die vermindering aan deelnemers is overigens niet zo heel vreemd, aangezien dit de afgelopen jaren wel vaker naar voren kwam. Sommige wedstrijdgebieden kunnen het simpelweg niet aan om voor bijvoorbeeld 60+ freeriders een uitdagende face te hebben én dan ook nog eens 100% lawineveiligheid te garanderen. Wedstrijden worden daardoor regelmatig uitgesteld en het is dan ook lang wachten op een geschikt window waarin het weer goed is. Door met minder deelnemers te gaan werken kan de FWT mogelijk een aantal van deze problemen aanpakken om de wedstrijden toch een stuk soepeler te laten verlopen.

Ski Men

Freeride World TourFoto credit: Freeride World Tour

De drukst bevolkte categorie bij de FWT is ondanks de grote snijbeurt toch altijd wel de ski men en ook dit jaar zijn ze met 20 ruimschoots de grootste. Met zes nieuwelingen in de lijst en toch heel wat talent mag het duidelijk zijn dat de wedstrijden er eentje worden om je vingers bij af te likken. Rein Barkered gaat natuurlijk proberen om de tweede plek van afgelopen seizoen om te wisselen in een eerste plaats, maar gaat Leo Slemett dat toelaten? Verder zien we Mickael Bimboes ook weer terugkeren in de Freeride World Tour en ook op hem zullen dus de ogen gericht zijn. Stefan Hausl mag zich na vorig jaar aardig in de vingers knijpen aangezien hij toch weer een wildcard heeft gekregen, net als Felix Wiemers. De Duitser liep vorig seizoen een aardige blessure op aan zijn meniscus, maar nu mag ‘ie dus gewoon weer meedoen om de prijzen!

De rookies in deze categorie zijn altijd om naar uit te kijken, aangezien je écht alles van ze kan verwachten. Voordat je het weet staan ze ineens op het podium! Voor Trace Cooke uit Canada zal het sowieso een bijzonder jaar zijn, aangezien hij in 2016 ook al aan de FWT mee mocht doen. Toen miste hij net de boot voor een kwalificatie in 2017, maar hij heeft afgelopen jaar zeker niet stilgezeten. Een druk FWQ seizoen heeft ‘m weer een kwalificatie opgeleverd en dit jaar zal hij er alles aan doen om tijdens XTreme Verbier aan de start te verschijnen.

Ski Women

Freeride World TourFoto credit: Freeride World Tour

Lorraine Huber is er vorig seizoen met de hoofdprijs vandoor gegaan en dit alles deed ze op ruim 700 punten van de nummer twee, Eva Walkner, maar iedereen weet dat we dalijk gewoon weer doodleuk op nul beginnen en alle mogelijkheden weer op de tafel liggen. Dat weet Eva, maar dat geldt ook voor de overige dames, die al dan niet nieuw zijn in de Freeride World Tour.

Elisabeth Gerritzen heeft zich dit jaar bijvoorbeeld officieel weten te kwalificeren via de FWQ wedstrijden en staat daarom op de lijst als gekwalificeerde rookie, maar stiekem deed ze vorig jaar ook al mee aan de FWT. Daar haalde ze niet genoeg punten om opnieuw een kwalificatie uit het vuur te slepen, maar bij de FWQ wedstrijden scoorde ze wél ruim voldoende. Rachel Croft is dan wel weer een échte rookie, nadat ze vorig seizoen de beste vrouwelijke skiër was binnen het Noord-Amerikaanse freeride circuit.

Snowboard Heren

Freeride World TourFoto credit: Freeride World Tour

Dan door met de snowboarders waar we uiteraard de namen van bijvoorbeeld Davey Baird voorbij zien komen, maar uiteraard ook de nummer twee van de Freeride World Tour 2017 én de winnaar daarvan zijn aanwezig om de strijd wederom aan te gaan. Maar to be fair, Sammy Luebke ging vorig seizoen als een raket, dus de rest van het veld weet wat ze te doen staat. Nieuwelingen in het verhaal zijn Blake Hamm uit Amerika en Clément Bochatay die zich zonder twijfel willen laten gelden in de 2018 editie, maar kunnen ze ook echt de menigte op de banken krijgen en er met prijzen vandoor gaan? Met zo’n gigantische bak ervaring als tegenstander gaat het een lastige kluif worden om gelijk een vuist te maken, maar hopelijk laten ze zich daardoor niet uit het veld slaan. Een beetje vuurwerk is altijd welkom, toch?

Snowboard Women

Freeride World TourFoto credit: Freeride World Tour

Last, but not least: Snowboardende vrouwen! Met twee ‘rookies’ in deze categorie, Erika Vikander en Manuela Mandl, waarbij laatstgenoemde vorig seizoen al eens mocht ruiken aan de Freeride World Tour. Helaas kon ze niet genoeg punten scoren om in de FWT te blijven, maar door nog eens extra hard te vlammen tijdens de FWQ wedstrijden wist ze alsnog een kwalificatie binnen te slepen.

Uiteraard gaat er een hoop verwachting uit naar Anne-Flore Marxer en Marion Haerty, want die reden vorig jaar gewoon als een stel bazen. Verder zullen we de overige twee atleten, Shannan Yates en Audrey Hebert, ook zeker niet vergeten en daarmee hebben we in totaal een erg mooie lijst aan atleten voor de FWT 2018.

Wat ons betreft mag die Freeride World Tour 2018 dan ook zo snel mogelijk beginnen, op wie zou jij je geld inzetten voor het kampioenschap?

Bron:

Foto: Freeride World Tour

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws