Nieuws - 5 november 2016   9:39 DJI en DroneSAR gaan mensen redden met drones!

Door:

DJI en DroneSAR zijn een nieuwe samenwerking aangegaan om het inzetten van reddingsdiensten makkelijker te maken in combinatie met drones. De nieuwe ontwikkelde app maakt het mogelijk om geheel automatisch op zoek te gaan naar vermiste mensen op allerlei soorten terrein! 

Kijk, dit is goed nieuws! Ieder jaar zijn er honderden situaties in de bergen waarbij mensen vermist zijn en dan hebben we het echt niet alleen maar over lawines. Met name in de sneeuw is het belangrijk dat je zo snel mogelijk zoveel mogelijk informatie in weet te winnen over de locatie van het slachtoffer zodat een team direct op zoek kan gaan naar de vermiste personen. Tot nu toe is deze belangrijke taak nog altijd grotendeels mensenwerk al wordt het door het gebruik van helikopters wel wat makkelijker gemaakt. De nieuwe app van DJI en DroneSAR moet het nóg makkelijker gaan maken.

De app heet simpelweg DroneSAR maar maakt uitvoerig gebruik van de sensoren die aanwezig zijn op de DJI drones. Reddingsteams kunnen bij een melding direct een drone de lucht in sturen en via de app geven ze aan in welke gebied er gezocht moet worden. De drone vliegt vervolgens direct naar het gebied toe en begint zelf aan een systematische zoektocht binnen het aangegeven gebied, gebruikmakend van de sensoren om verschillen in terreinhoogte te zien en crashes met obstakels te voorkomen. De beelden die de drone maakt worden direct doorgestuurd naar reddingsteams die vervolgens gebruik kunnen maken van speciale software die slachtoffers kan herkennen. De exacte GPS locatie wordt doorgestuurd naar de reddingswerkers op locatie via SMS of mail terwijl er op de basis zowel live als achteraf naar de beelden gekeken kan worden.

DJI Screenshot van DroneSAR

“First responders kunnen heel veel hebben aan deze nieuwe app. Ze kunnen sneller zoeklocaties vinden en de beste tactische aanpak uitkiezen door het gebruik van drones,” aldus Romeo Durscher, directeur van educatie binnen DJI. “Ons doel is om levens te redden,” zegt de CEO van DroneSAR. “Onze software reduceert de risico’s voor reddingswerkers en zorgt voor een kortere zoektijd. Al kunnen we er maar één leven extra mee redden, dan is het voor ons al een succes.”

De eerste testresultaten met dit systeem zien er in ieder geval hoopvol uit. DJI en DroneSAR geven zelf aan dat het nieuwe systeem een stuk terrein van één vierkante kilometer binnen 20 minuten uit kan kammen en de informatie door kan spelen aan reddingswerkers op de grond, terwijl diezelfde reddingswerkers er normaal gesproken minimaal 2 uur over doen om iemand te vinden op hetzelfde oppervlak. Of dit systeem ook toepasbaar is in het geval van lawines is op dit moment niet duidelijk, al lijkt het erop dat beide partijen zich voorlopig op ‘normale’ search and rescue operaties focussen. Verdere details over de beschikbaarheid van de app en welke drones het gaan ondersteunen worden later pas bekend gemaakt, maar de verwachting is dat een groot deel van de consumenten drones hier gewoon mee om kan gaan. De professionele drones die DJI aanbiedt zullen vrijwel zeker volledig ondersteund worden, aangezien DJI het ook heeft over drones met warmtecamera’s en deze zijn alleen beschikbaar op professionele modellen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws