Nieuws - 3 maart 2016   15:07 DJI’s nieuwe Phantom 4 drone kan je automatisch volgen

Door:

Begin maar vast met sparen, DJI heeft weer een nieuw speeltje uitgebracht! De nieuwste drone in de populaire Phantom lijn komt binnenkort op de markt en hij zit weer tjokvol nieuwe snufjes. Deze 4K filmende drone kan bijvoorbeeld jouw sneeuwavonturen automatisch volgen! 

DJI mogen we zo onderhand wel de koning van de consumentendrones noemen, de Phantom quadcopters zijn al jarenlang erg populair en worden door de meeste mensen gebruikt. Nu komt DJI met een nieuwe versie die sneller, lichter, sterker maar vooral een stuk slimmer is dan zijn voorgangers.

Obstakels ontwijken

Bomen, palen, gebouwen en andere hoge dingen zijn dé grote vijand voor drones! Zelfs de belachelijk dure professionele drones hebben meestal geen sensoren aan boord om dit soort obstakels te kunnen ontwijken waardoor een klein stuurfoutje meteen heel erg duur kan worden. In de nieuwe Phantom 4 heeft DJI daarom heel wat fancy snufjes toegepast om ervoor te zorgen dat de drone automatisch objecten weet te ontwijken.

Dit systeem noemen ze het “Obstacle Sensing System” en bestaat uit twee kleine camera’s die objecten spotten en de afstand inschatten, terwijl de drone door kan blijven vliegen. Het systeem zoekt vervolgens een baan om het object heen en keert daarna weer terug in de oorspronkelijke route. Kan het systeem geen alternatieve route zoeken? Dan blijft hij in de lucht hangen en krijg je een melding.

Het werkt overigens alleen als je vooruit vliegt, omdat de camera’s aan de voorkant van de drone zitten. Voer je andere manoeuvres uit dan komt het nog steeds neer op je eigen vliegskills en het is ook nog niet duidelijk hoe goed di systeem écht werkt, dat zal blijken wanneer de drone daadwerkelijk te koop is.

Automatische piloot

Standaard werden alle DJI Phantom drones uitgerust zonder enige vorm van een automatische piloot, al hebben ze dat enkele maanden geleden deels opgelost met een software update voor verschillende Phantom 3 modellen. Voor de Phantom 4 zet DJI er echter volle bak op in! In de afstandsbediening voor de drone moet je een telefoon of tablet vast zetten waarmee je ook direct kan zien wat de camera aan het opnemen is en via dit systeem kan je vanaf nu de automatische piloot bedienen in twee standen.

Stand één, “Active Track”, is de mogelijkheid om personen en objecten automatisch te volgen. Als je op je scherm een persoon of bijvoorbeeld een auto aantikt dan wordt dit door de drone herkent en blijft de Phantom 4 jouw selectie volgen. Het te volgen object heeft door deze nieuwe functie geen GPS trackers of iets anders nodig waar een drone je aan kan herkennen, alles gaat via de camera en de brains van de Phantom 4.

DJI Phantom 4

Stand twee is wat DJI zelf “TapFly” noemt en deze werkt bijna hetzelfde als de eerder beschreven functie. Je tikt simpelweg een locatie aan op je scherm en de drone vliegt er naar toe en richt de camera erop. Uiteraard doet de Phantom 4 dit samen met het “Obstacle Sensing System” zodat je dure drone onderweg nergens tegenaan klapt.

Nieuw Design

Voor het eerst sinds jaren heeft DJI ook het design iets gewijzigd. Bij voorgaande updates moest je altijd goed zoeken naar de wijzigingen ten opzichte van het vorige model, maar deze nieuwe drone is wat makkelijker te herkennen. Allereerst zitten er nu twee kleine camera’s verborgen in het landingsgestel voor het Obstacle Sensing System en de hele drone wat meer gestroomlijnd. De kleuren op de armen zijn vertrokken en volgens DJI is de nieuwe vorm een stuk aerodynamischer.

DJI Phantom 4 DJI Phantom 4

Deze aerodynamica komt dan ook van pas in een nieuwe “Sport” software functie waarmee je drone extra power tot zijn beschikking heeft. Droneracen is tegenwoordig echt een ding geworden en daar zet DJI dus ook duidelijk op in. In deze stand kan je een maximale vliegsnelheid halen van 75(!!!)km/h al vraagt dit uiteraard wel meer van je batterij.

Over batterijen gesproken, ook die is gewijzigd! De Phantom 4 heeft een grotere batterij meegekregen dan z’n oudere broer en daardoor heb je een vliegtijd van zo’n 28 minuten tegenover 23 minuten met de Phantom 3.

DJI Phantom 4

De afstandsbediening heeft ook nog een redesign gekregen en kan nu data ontvangen op een afstand van zo’n 5,5 kilometer in ideale omstandigheden. In de bergen zal dit waarschijnlijk aanzienlijk minder zijn omdat er heel veel obstakels aanwezig zijn die je signaal kunnen verstoren, maar het betekent wel dat je over het algemeen zonder zorgen kan vliegen. Overigens beschikt de Phantom 4 ook gewoon weer over het “Return to Home” systeem, die de drone terug laat vliegen naar de startlocatie als het signaal verbroken is.

DJI Phantom 4

Camerasysteem

Vliegen is natuurlijk belangrijk, maar als de camera zuigt heb je er nog geen reet aan. Ook op dit vlak heeft DJI de nodige verbeteringen doorgevoerd! De camera kan nog steeds beelden schieten met een 4K resolutie en 30 frames per seconde, terwijl op 1080p (Full HD) al slomo beelden mogelijk zijn met 120fps.

Verder hebben ze de lens flink aangepast en gebruiken ze nu een lens met acht elementen. In de praktijk moet dit ervoor zorgen dat er minder verstoring zichtbaar is en dat de hoeken van je video een stuk scherper zijn, wat normaal gesproken nog wel eens een probleem is bij cameralenzen. Dit alles hangt natuurlijk vast aan een gimbal die je video’s supersmooth moet maken en samenwerkt met de eerder genoemde systemen voor schokvrije beelden!

DJI Phantom 4

Prijs en beschikbaarheid

De Phantom 4 is met een prijskaartje van €1599,- niet bepaald goedkoop te noemen, maar je krijgt er wel heel veel drone voor terug. De Phantom 4 beschikt over veel functies die de meeste consumentendrones niet hebben en lijkt daarom meer op een professioneel model, die doorgaans nog veel duurder zijn.

Pre-orders kunnen vanaf nu geplaatst worden op DJI.com en de webwinkel van Apple, deze pre-orders worden dan uitgeleverd vanaf 15 maart. Via de overige kanalen kan er vanaf 23 maart gepreorderd worden en deze leveringen starten vanaf 1 april. De verwachting is dat de voorraad zeker in het begin beperkt zal zijn en dat je dus even zal moeten wachten voordat de drone zo in de winkel te koop is!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws