Nieuws - 15 april 2022   19:06 Dolomiti Superski: “Skigebieden hebben realistische rol in duurzaamheid”

Door:

Duurzaamheid raakt alles en de skigebieden hebben er ook zeker mee te maken. Dolomiti Superski stelt nu zelf dat skiliften zelfs mee kunnen helpen hieraan!

Vanuit een eco perspectief is wintersport niet de meest populaire vakantie, doordat er veel energie nodig is om de skiliften te laten draaien en de sneeuwkanonnen te laten lopen. Toch stelt Dolomiti Superski dat het verhaal heel anders zit en dat al die skigebieden juist een sleutelrol hebben rondom duurzaamheid.

Dolomiti Superski hanteert zelf een paar honderd skiliften in de Italiaanse Dolomieten, onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst en bestempeld als een van de mooiste berggebieden ter wereld. Zij geven aan dat skigebieden an sich helemaal niet zo slecht zijn en dat het een kwestie van perspectief is.

Zo geven ze aan dat ze skiliften wel energie verbruiken en dat niet helemaal zonder uitstoot is, maar dat die elektrische liften juist weer voor heel veel CO2 reductie zorgen doordat er minder voertuigen nodig zijn. Liften vervangen vrachtwagens in de bergen, zorgen voor minder gebruik van zaken als Snowcats of andere brandstof gestookte voertuigen en dus heeft het wel degelijk een rol.

De sneeuwkanonnen, zo geven ze zelf aan, zorgen er bovendien voor dat er in het hele gebied een betere watercyclus plaats kan vinden en dat de natuur hier juist heel veel baat bij heeft. Het gros van de energie die nodig is om het hele zaakje te laten draaien, wordt bovendien al opgewekt zonder CO2 uitstoot aangezien er vooral stuwdammen voor gebruikt worden.

Duurzaamheid puristen zullen hier nog wel een flinke kluif aan hebben, maar Dolomiti Superski stelt dat ze vooral willen kijken naar realistische manieren om duurzaam te zijn. Het allerduurzaamste is uiteraard alle skigebieden sluiten, maar dat is uiteraard een utopie. Overigens betekent dit niet dat Dolomiti Superski met de armen over elkaar gaat zitten en verder niks meer doet, in tegendeel. Ze hebben aangegeven dat ze een hele strategie hebben ontwikkeld om bij iedere vernieuwing die ze doorvoeren, het uitgangspunt is dat er minder CO2 uitstoot moet zijn en het geheel in een duurzaamheidstrategie past. De ontwikkelingen rondom Pistenbully’s met accu’s of waterstofaandrijving houden ze bovendien ook strak in de gaten.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws