Nieuws - 2 april 2015   10:21 Drie doden door lawine in Frankrijk

Door:

Het is inmiddels april, maar in de Alpen wintert het blijkbaar gewoon door. Helaas blijft het lawinegevaar daardoor ook bijzonder hoog en gisteren zijn er maar liefst drie wintersporters omgekomen door een grote lawine! 

Het ongeluk vond plaats in Frankrijk bij het Ecrins Massif, vlakbij het dorpje Vallouise. Om 3 uur ‘s middags trapte een groep wintersporters een lawine los op 3000 meter hoogte, op het gedeelte wat men de Emile Pic bergpas noemt. Door de lawine werden er in totaal acht wintersporters bedolven onder de sneeuw, maar gelukkig konden omstanders op tijd de reddingsdienst inschakelen.

Deze reddingsdienst heeft in totaal vier wintersporters zonder problemen onder de lawine vandaan kunnen halen, maar drie slachtoffers waren opslag overleden. Één slachtoffer is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij behandeld wordt aan zijn verwondingen.

Op dit moment is niet bekend hoeveel wintersporters aanwezig waren bij het lawineongeluk, maar Franse media heeft laten weten dat het zeer waarschijnlijk om een Oostenrijkse groep zou gaan.

Moeilijke redding

De reddingsactie voor deze lawine is bijzonder moeilijk verlopen, omdat het bijzonder hard aan het waaien is in de Franse Alpen. De windsnelheden kwamen met gemak boven de 80 km/h uit waardoor het lastig was om een helikopter in te zetten. Over de exacte grootte van de lawine hebben de reddingsdiensten niets laten weten, maar ooggetuigen hebben aangegeven dat het om een erg grote lawine zou gaan die er bijzonder spectaculair uitzag.

Het lawinegevaar ligt overigens nog steeds erg hoog, in de Franse Alpen gaat het nog steeds om een cijfer 3 op de schaal van vijf. Recente sneeuwval gecombineerd met harde wind en relatief hoge temperaturen zorgen ervoor dat grote hoeveelheden sneeuw zonder waarschuwing naar beneden kunnen komen en daarom waarschuwen de reddingsdiensten nogmaals voor de gevaren, ook zo laat in het seizoen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws