Nieuws - 2 april 2021   16:54 Drie grote skigebieden in Canada sluiten deuren wegens ‘COVID-19 problemen’

Door:

Na de shitshow van vorig seizoen, bleef het qua besmettingen relatief rustig in wintersportland. Afgezien van wat akkefietjes, zijn er nog geen gebieden geweest die hals over kop de boel moesten sluiten. Nu is dat in Canada toch aan de orde bij in totaal drie skigebieden! 

In een korte tijd hebben Whistler, Revelstoke en Big White allen bekend gemaakt dat ze de deuren moeten sluiten en het heeft allemaal te maken met complicaties door besmettingen in of rondom de skigebieden zelf. Voor de Canadese gebieden is het seizoen dan ook klaar, een stuk eerder dan gepland.

Whistler

Allereerst, Whistler. Het meest bekende skigebied in Canada kreeg op 29 maart vanuit de lokale overheid te horen dat ze per direct de boel moesten sluiten en nu hebben ze laten weten dat ze dit seizoen ook niet meer open zullen gaan.

In Whistler hebben ze namelijk ineens en zonder een directe aanwijzing een grote piek gezien in het aantal besmettingen met de Braziliaanse variant van COVID-19. De officiële instanties noemen het een ‘zorgelijk cluster’ en hebben daarom besloten om het gebied verplicht te laten sluiten.

De burgemeester van Whistler noemt het besluit ‘verwoestend’, maar ze zullen het niet aan gaan vechten. Medische officials hebben wel een duidelijke verklaring voor de piek in besmettingen. “We weten dat veel mensen er op uit zijn gegaan in maart dankzij het mooie weer en dat vaak met hun familie. Dit heeft gezorgd voor een grote piek aan besmettingen zowel in de bezochte gebieden, als in hun eigen gemeenschap.”

Whistler gaat zich nu richten op de zomer van 2021 en hoopt dat het mountainbike seizoen wel gewoon volgens planning van start zou kunnen gaan.

Revelstoke

In Revelstoke hebben ze afgelopen woensdag laten weten dat ze het skigebied op die dag niet open kon gaan, omdat ze een zwaar tekort aan personeel hebben. Ze hebben last van veel uitval en ook dit heeft weer te maken met COVID-19 besmettingen. Van een cluster is vooralsnog geen sprake, maar Revelstoke kan er op dit moment niet op vertrouwen dat ze een volledige bezetting klaar hebben staan.

Ook Revelstoke heeft hierdoor besloten om het seizoen stil te leggen en richt alle pijlen nu op het zomerseizoen. Wanneer alles volgens planning gaat verlopen, dan kan Revelstoke vanaf 21 mei weer mensen ontvangen.

Big White

In het Canadese Big White hebben ze ook plotseling het hele seizoen stil gelegd en gaan ze ook niet meer open. Big White heeft net als Whistler last van een besmettingspiek met de Braziliaanse variant van COVID-19, al is dat niet de enige reden. Het skigebied geeft namelijk zelf aan dat ze plotseling veel aanvragen voor accommodaties en liftpassen kregen voor de komende periode, in aantallen die ze niet zomaar aan zouden kunnen met de huidige maatregelen.

Big White zou na het sluiten van Revelstoke en Whistler ook nog een van de weinige grotere gebieden zijn waar veel mensen heen zouden willen en veel bezoekers van de andere gebieden zouden hun weg richting Big White zoeken. Dit risico is voor Big White te groot, maar er is nog meer aan de hand.

In een lokale bar, Charley Victoria’s, ging het namelijk flink mis met het naleven van de COVID-19 maatregelen die van kracht zijn in het gebied. In de bar ontstond namelijk een ouderwetse grote party, waarbij uiteraard geen afstand werd gehouden, geen mondmaskers gedragen werden en het eruit zag alsof alles normaal was. Twee medewerkers van het skigebied die geïdentificeerd zijn in een van de video’s van deze party, zijn inmiddels zelfs ontslagen.

“We zijn dankbaar dat we zo lang open en veilig hebben kunnen blijven, maar met zoveel sluitende skigebieden worden we een magneet voor niet-lokale wintersporters”, aldus een statement van Big White. Over het feest was Big White ook niet te spreken: “Het hele management team walgt hier van. Dit is precies het tegenovergestelde van wat we zouden moeten doen.” Represailles voor de bar in kwestie zijn er op dit moment nog niet, of ze zijn althans niet bekend. Het feest brak uit slechts enkele uren nadat British Columbia de barren en restaurants liet sluiten. De eigenaar heeft eveneens gereageerd: “Mijn beslissing om dit te laten gebeuren was niet goed. Deze gemeenschap heeft heel hard gewerkt en veel offers gemaakt om iedereen veilig te houden en wat er gebeurde in Charley Victoria’s was niet acceptabel. Het was geen vertoon van goed leiderschap of medeleven met de rest van de gemeenschap. Charley’s is gemaakt als een veilige plek voor alle bergliefhebbers en ik heb iedereen teleurgesteld. Het spijt me heel erg.”

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

18 april 2021

Zondag WTF #425

Weer een week lockdown ellende, alsof we er nog niet genoeg hebben gehad. Hoe dan ook, chill er op los, de WTF staat voor je klaar!  Lees Meer…

Meer Nieuws