Nieuws - 28 november 2015   19:02 Drones in de sneeuw: Hoe zit het met de regels?

Door:

Drones worden met de dag populairder en als je de beelden ziet die je ermee kan maken dan is het ook niet zo heel vreemd! Maar ja, als je zo’n ding hebt kom je ineens in een gigantisch web met regels terecht. Wat mag er wel en welke vergunningen moet je hebben?

Drone gebruik in skigebieden zal het aankomende seizoen een hot topic gaan worden, omdat die krengen ook steeds betaalbaarder worden! Voor een paar honderd euro heb je al een vliegende camera om jouw winterse stunts mee te filmen, maar dat betekent niet dat je gelijk een pro-piloot bent. Om te voorkomen dat je straks de drones met bosjes tegelijk weg kan koppen in de sneeuw zijn de skigebieden daarom op zoek naar oplossingen!

Verenigde Staten

In de VS zijn de regels op dit moment misschien nog het meest onduidelijk. De FAA, de overheidsinstantie die zich bezig houdt met al het luchtverkeer, heeft namelijk nog steeds geen landelijk verbod ingesteld. Dorpen, steden en staten mogen zelf kiezen welke regels ze in gaan voeren en het resultaat is een grote chaos. Het skigebied Aspen heeft bijvoorbeeld al een droneverbod ingesteld, maar in heel veel andere skigebieden kan je gewoon vliegen met je quadcopter zonder dat er iets aan de hand is.

Op dit moment wisselt het dus echt per skigebied en per Amerikaanse staat, maar daar moet verandering in komen. De NSAA, de Amerikaanse vereniging voor skigebieden is daarom een nieuwe richtlijn aan het opzetten waarmee skigebieden makkelijker duidelijkheid zouden moeten geven. Maar, ze hebben het dan wel weer over speciale ‘drone zones’, waardoor de chaos alleen maar groter wordt!

Europa

Hier in Europa is de situatie overigens niet heel veel beter. In Frankrijk is het gebruik van een drone niet toegestaan als er ook niet met een helikopter in dat gebied gevlogen mag worden en wanneer dit wel mag moet je allerlei licenties hebben. Er is een uitzondering voor recreatief gebruik in ‘onbebouwde gebieden’, maar wanneer je aan het filmen bent dan zou het al niet meer onder recreatief gebruik vallen. En skigebieden worden overigens ook nog eens aangeduid als bebouwd gebied! Snap jij het nog?

In Oostenrijk zijn de regels vergelijkbaar met die van Frankrijk. Vliegen is in principe toegestaan mits je over de juiste licenties beschikt. Wanneer je boven bebouwd gebied wil vliegen (oftewel, in het skigebied) met een drone die zwaarder is dan vijf kilo, dan heb je heel wat administratie werk te doen! Zo moet je over een veiligheidsanalyse beschikken, een volledige onderhoudschecklist van je drone hebben en je moet zelfs een geluidscertificaat laten maken. Als klap op de vuurpijl moet je ook nog eens een volwaardige pilotenlicentie hebben of een ‘vliegcertificaat’ met bijbehorende medische keuring. Oftewel, bespaar je de moeite en laat die drone maar thuis!

Drone DroneRegelgeving in Oostenrijl. Afbeeldingen: FPV Central

De Italianen zijn iets losser met hun regels, daar mag je in principe vliegen met je drone zonder dat je een licentie hebt. Je moet er alleen wel op letten dat je niet gaat vliegen boven bewoonde gebieden, boven de stad, ‘samenkomsten’, stranden of nationale parken. Je drone moet bovendien minimaal 50 meter afstand houden van andere personen en je moet verzekerd zijn, maar daar blijft het bij.

Ook in Zwitserland zijn ze niet zo moeilijk, daar heb je alleen een vergunning nodig wanneer je gaat vliegen in de buurt van grote groepen mensen zoals bij een concert. Iedere drone die minder weegt dan 500 gram wordt juridisch gezien als speelgoed en dus mag je er werkelijk alles mee doen. Als je drone zwaarder is dan 500 gram moet je er alleen op letten dat je 5 kilometer uit de buurt van vliegvelden blijft! Overigens kan ieder kanton zijn eigen regels maken waardoor het soms nog een beetje zoeken is, maar over het algemeen doen ze niet zo lastig in Zwitserland.

De vraag is overigens hoe lang het nog gaat duren voordat de regels volledig op de schop gaan. De Europese Unie is namelijk ook bezig met het opstellen van standaard regels met betrekking tot drones, waardoor het in de toekomst wel eens heel lastig kan worden om zomaar een drone te gebruiken in de Europese skigebieden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws