Nieuws - 23 februari 2017   16:51 Duits bedrijf wilt de tourbinding revolutioneren met de Pinding!

Door:

Als tourskiërs heb je de keus uit twee soorten bindingen: tech-bindingen zoals de Marker Griffin met pinnetjes of alpinebindingen waarbij de hak omhoog kan zoals de Salomon Guardian. Allebei hebben ze voor- en nadelen, maar een Duits bedrijf komt nu met een combinatie ervan. Dit is de Pinding! 

De tech-bindingen die je met twee pinnetjes aan de voorkant vast zet zijn de meest gebruikte tourbindingen en dat is niet zonder reden. Tijdens het lopen zit alleen de voorkant van je schoen vast en verder zit er niks vast aan je schoen en dus heb je geen extra gewicht dat je iedere keer met je voeten omhoog moet halen. Maar ja, skiën op tech-bindingen is niet écht geweldig te noemen. Aan de voorkant voel je ieder hobbeltje en trilling van je ski omdat er geen demping in zit, terwijl je aan de achterkant juist bijna geen feeling hebt. Een beetje als een auto zonder vering en met twee lekke achterbanden. Daarnaast is het vastzetten van de bindingen ook niet altijd even makkelijk, zeker niet als je ergens in de diep sneeuw staat.

Om dat te voorkomen zijn systemen als de Salomon Guardian ontwikkeld, die normale skibindingen combineren met tourmogelijkheden. Ze werken precies als normale skibindingen alleen zitten ze niet zo vast aan de ski als normaal, aangezien er een scharnier aan de voorkant zit en je de binding aan de achterkant los kan maken. Beter voor het skiën, maar die hele unit weegt best wel wat en dat zit dan vast aan je voeten. Ook hebben deze bindingen nog wel eens moeite met sneeuw en ijs dat zich ophoopt en dan kan je ze bovenaan de berg moeilijk in je skistand krijgen.

Het gat tussen deze twee soorten bindingen zou nu opgevangen moeten worden met de Pinding, die het beste van beide combineert! Tijdens het touren schuif je de ‘normale’ skibinding weg en kan je de voorkant van je schoenen vast zetten met de welbekende twee pinnetjes om vervolgens makkelijk te kunnen lopen. Het hakgedeelte wordt helemaal weggeschoven voor bewegingsruimte.

Wanneer je gaat skiën maak je je schoen los uit de pinnetjes en schuif je de normale bindingen terug. Vervolgens zet je je schoen vast zoals het zou verwachten en heb je gewoon volwaardige skibindingen, compleet met afstelbare DIN en natuurlijk fatsoenlijke demping.

Hoe deze bindingen écht werken is natuurlijk nog maar de vraag en eerlijk is eerlijk, het ziet er behoorlijk technisch uit en met zoveel bewegende onderdelen kan er hoop kapot gaan. Een stukje ijs tussen de schuivende delen en je kan er al niks meer mee! We zijn ook heel benieuwd hoe het met het gewicht zit, aangezien dergelijke bindingen ook best wel wat lijken te wegen.

Anyway, het idee is erg interessant en we zijn zelf heel benieuwd naar de functionaliteit hiervan! Wanneer de Pinding precies op de markt komt en wat ‘ie moet gaan kosten is ook nog even de vraag, maar de verwachting is dat het geen heel goedkoop setje zal worden. Het bedrijf achter de Pinding, Bavaria Alpine Manifest, is niet heel erg groot en dus kunnen ze ook geen gigantische hoeveelheden produceren. Zodra we hier meer over weten updaten we je!

 

 

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws