Nieuws - 30 juli 2019   20:00 Duitsers presenteren nieuwe manier om skigebieden te meten

Door:

Wat doe je als er te veel manieren zijn om iets te meten? Je bedenkt er nóg een! Experts uit Duitsland hebben een nieuwe manier bedacht om het formaat van een skigebied te meten, dat verder gaat dan alleen maar pistemeters! 

Montenius Consult kwam eerder al in het nieuws omdat ze met een manier kwamen om een einde te maken aan de spookkilometers waar veel skigebieden wel mee adverteren. Want ja, de ene meet een piste inclusief alle bochten, de ander kiest er weer voor om een brede piste meerdere keren te tellen. De verschillen werden daardoor erg groot en de vraag is hoe betrouwbaar al die piste claims dan precies zijn. Oftewel, er werd gekozen voor één meetmethode waar ieder skigebied in meegenomen werd.

De rekenmethode van Montenius kon op veel weerstand rekenen aangezien de gemeten waardes nogal afweken van veel skigebieden en daarom hebben ze besloten om het anders aan te pakken. Voor een nieuw rapport hebben ze de volgende criteria meegenomen:

 • Correct gemeten pistemeters volgens de ‘oude’ methodes
 • Algemene comfort in het skigebied
 • Sneeuwveiligheid
 • Sneeuwzekerheid

Uit die criteria komt een ‘SkiMeilen’ score die het formaat en de kwaliteit daarvan samenvoegen.

Wijzigingen

Dit betekent dat er in de lijst met top 100 gebieden een flink aantal wijzigingen voorbij komen, aangezien er genoeg gebieden zijn die dan iets minder kilometers hebben, maar waar de kwaliteit wel vele malen beter is dan anderen.

De top 10 lijst, inclusief de wijzigingen ten opzichte van de pure ‘correct gemeten’ pistemeters, staat hieronder:

 1. Trois Vallées – 609 sm (1e)
 2. Sella Ronda – 513 sm (3e)
 3. Paradiski – 459 sm (2e)
 4. Matterhorn Ski Paradise – 409 sm (10e)
 5. Ski Arlberg – 387 sm (4e)
 6. Les Portes du Soleil – 364 sm (5e)
 7. Skicursus Saalbach – 349 sm (6e)
 8. Whistler Blackcomb – 345 sm (11e)
 9. Espace Killy – 342 sm (12e)
 10. Voie Lactée/Via Lattea – 340 sm (7e)

Of deze methode evengoed op kritiek kan gaan rekenen moet nog blijken, aangezien de kwaliteit van een skigebied nogal subjectief kan zijn voor een hoop mensen waardoor de gebieden die hierdoor zakken in de lijst waarschijnlijk minder happig zijn.

De volledige lijst met alle top 100 gebieden is te vinden op de website van Montenius.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws