Nieuws - 26 september 2019   17:14 Duitsland: “Grenscontroles bij Oostenrijk gaan gewoon door”

Door:

Prepare yourself voor dikke files wanneer je Oostenrijk uit komt kachels deze winter. Onze Deutsche Freunden hebben bekend gemaakt dat de grenscontroles nog verder verlengd gaan worden! 

Als je de hoop had dat je komend jaar de Oostenrijkse/Duitse grens over kon blaffen alsof het niks was, dan heb je het mis. De grenscontroles die Duitsland neer heeft gezet blijven de komende maanden gewoon staan! De Duitse minister van Binnenlandse Zaken heeft dat vandaag bekend gemaakt.

Eigenlijk lag de ‘deadline’ voor de grenscontroles op 11 november, maar vandaag is bekend gemaakt dat deze met nog eens 6 maanden verlengd worden. Duitsland rechtvaardigt deze controles door te stellen dat er nog steeds een ‘significant hoge hoeveelheid illegalen’ de oversteek naar Duitsland maken.

Oostenrijkse controles

Overigens gaat Oostenrijk ook verder met grenscontroles, al ga je daar weinig van merken als wintersporter. De Oostenrijkers controleren namelijk de grenzen met Slovenië, Hongarije en Slowakije. Deze landen worden namelijk veelvuldig gebruikt als routes voor ‘illegalen’ om de rest van Europa te bereiken, waardoor Oostenrijk het ziet als het behartigen van de Europese belangen.

Officiële klacht

De grenscontroles zijn niet zonder controverse, meerdere partijen vinden namelijk dat het niet alleen hinderlijk is, maar ook nog eens in strijd is met de Europese wetten. In Europa is immers het Schengenverdrag van kracht en die stelt dat je als Europeaan zonder controles de grenzen over mag.

De Oostenrijkse politicus Andreas Leitgeb van de NEOS partij heeft een officiële klacht ingediend bij het Europese parlement in Brussel omdat hij stelt dat zowel Oostenrijk als Duitsland in strijd zijn met de Europese wetgeving.

Kufstein

De controles zullen zich vooral focussen op de grensovergang bij Kufstein en deze zal permanent bemand blijven. De andere grensovergangen hebben geen permanente bemanning, al is de kans groot dat zeker in de vakantieperiode de controles daar geïntensiveerd worden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws