Nieuws - 28 november 2020   18:29 Duitsland trekt de ‘laat de skigebieden dicht’ kar, Oostenrijk nog steeds lijnrecht er tegenover

Door:

Na de Italiaanse oproep heeft Angela Merkel besloten om zich ermee te bemoeien en er wordt nu veel druk op de EU uitgeoefend om de skigebieden dicht te houden met de Kerst. Oostenrijk blijft echter de grote tegenhanger in dit verhaal! 

Nadat Italië eerder al een oproep deed om vanuit de Europese Unie alle skigebieden dwangmatig te sluiten gedurende de kerstvakantie, is dit verhaal inmiddels verder opgepikt. De Duitse kanselier Angela Merkel heeft er nu een belangrijk punt van gemaakt nadat eerder lokale bewindsleden al hun steun uitspraken voor een dergelijk initiatief, waardoor ze haar macht gaat gebruiken in Brussel.

Veel Alpenlanden willen meedoen

Van een groot deel van Italië was al bekend dat ze een Europese sluiting zouden willen, inmiddels heeft de Duitse regering hier zich dus ook over uitgesproken en Frankrijk heeft ook aangegeven dat ze het liefst een Europees skiverbod tot en met midden januari zien.

Of Europa zich ook daadwerkelijk gaat bemoeien met deze kwestie is nog onduidelijk, maar de verklaring van Angela Merkel is duidelijk: “Het skiseizoen nadert snel. Maar door de huidige gezondheidssituatie moet elk onnodig contact vermeden worden. Er mogen dus geen toeristische uitstapjes plaatsvinden. We willen in Europa proberen af te stemmen of we alle skigebeden kunnen sluiten. Als je de Oostenrijkse uitspraken hoort, lijkt het er helaas niet op dat dat gemakkelijk wordt, maar we zullen het proberen.”

En dat laatste lijkt een steeds moeilijker punt te worden en Oostenrijk lijkt zich in een positie van verschoppeling te drukken. Binnen de EU is alleen Oostenrijk hard bezig om de skigebieden open te krijgen en volgens de anderen schuilt daar juist het gevaar in, omdat dit de kans op een gigantisch cluster in Oostenrijk verder gaat vergroten. Oostenrijk blijft dreigen met een schadeclaim van 2,4 miljard euro voor de EU wanneer dit besluit echt gaat vallen.

Nederlanders blijven vooral thuis

Overigens lijkt een Europese beslissing niet perse gevolgen te hebben voor de Nederlanders. Volgens de meest recente cijfers blijft ongeveer 75% van de wintersporters die normaal met de Kerstvakantie op pad gaan dit jaar thuis. De mensen die al wel geboekt hebben, hebben vooral geboekt in Oostenrijk en een paar procent heeft boekingen staan in Zwitserland. Omdat Zwitserland niet onder de Europese Unie valt, hoeven zij niet mee te gaan met een Europees verbod en kunnen ze hun eigen beleid kiezen. Vooralsnog zijn er geen tekenen dat Zwitserland maatregelen gaan aanscherpen, wat zou betekenen dat de Zwitserse skipistes gewoon open blijven met de Kerstvakantie.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws