Nieuws - 21 februari 2020   8:56 Duitsland verbiedt flits-apps als Waze en Flitsmeister

Door:

Fuuuuuuuuuuck. Dat gaat betalen worden! 

Yep, Duitsland heeft er een nieuwe wet doorheen gedrukt die je wel eens heel erg op kosten kan jagen. Duitsland heeft namelijk aangekondigd dat iedere vorm van verklikking van flitsers verboden is, waardoor ook apps als Flitsmeister niet meer zullen werken.

Het gebruik van apparatuur was al verboden, net zoals in Nederland. Radardetectors gebruiken in je auto kon voor een flinke kostenpost zorgen wanneer de Duitse Polizei je wist te snappen, maar net als in Nederland was het gebruik van apps nog wel gewoon toegestaan. Dat is nu dus verleden tijd!

Voorheen zei artikel 23 van de wegenverkeerswet dat alleen apparaten die als hoofddoel hebben om controles aan te geven verboden zijn, maar nu gaat het om alle apparaten, hoofddoel of niet, die een controle kunnen melden. Oftewel, ook de smartphone mag daarvoor niet meer gebruikt worden, evenals de old-school navigatie apparaten die vaak nog een melding kunnen geven bij vaste flitspalen. Een dergelijke app toch gebruiken levert je een lekkere boete op, al blijft het vaag hoe ze het gebruik ervan daadwerkelijk gaan controleren.

Maas in de wet

Maar, er is goed nieuws! Er is namelijk nog een flinke maas in de wet. De wegenverkeerswet verwijst namelijk expliciet naar het waarschuwen van de bestuurder van de auto, niet naar de andere passagiers. Oftewel, een passagier zou een dergelijke app aan kunnen hebben en daarmee gewoon door blijven rijden, al mag de passagier dan de bestuurder niet waarschuwen.

Hoe het allemaal precies in z’n werk gaat moet nog blijken, het lijkt er op dat de Duitsers daar ook nog geen hele goede oplossing voor hebben. Je mag namelijk dergelijke apps wel op je telefoon hebben staan, maar gebruiken dus niet. Iemand beboeten voor het geïnstalleerd hebben van een app is binnen de wetgeving namelijk geen doen, maar het daadwerkelijk gebruik is bijzonder moeilijk aan te tonen voor de politie.

Mogelijk dat er net als in Frankrijk een afspraak gaat komen met de ontwikkelaars van dergelijke apps om de meldingen uit te schakelen, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. Één ding is zeker: technisch gezien zijn ze vanaf nu verboden!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws