Nieuws - 10 januari 2018   19:38 ‘Een maand niet drinken is heel goed voor je’

Door:

Doe jij aan goede voornemens? Is een van die voornemens minder drinken in 2018? En hoe lang is dat goed gegaan? Juist. Anyway, het schijnt toch echt heel erg goed voor je te zijn om een maand niet te drinken. Is het voor jou vol te houden? 

In Engeland is het al een grote hype en gaat het door het leven als ‘Dry January’ en blijkbaar is dit inmiddels ook overgewaaid richting Nederland. Steeds meer Nederlanders kiezen er voor om een maand niet te drinken en dan vaak vlak na de feestdagen, waarin er uiteraard aardig wat weggeslurpt wordt.

Maar goed, waarom is het dan goed voor je om een maand niet te drinken? Het werkt blijkbaar als een soort reset button voor je lever, aangezien er volgens het Trimbos instituut gifstoffen op kunnen hopen. De alcohol heeft altijd voorrang voor verwerking in de lever, waardoor andere gifstoffen niet direct afgebroken kunnen worden. “Zeker als je regelmatig drinkt, is het goed voor je gezondheid en lichaam. Je moet je voorstellen dat je lever alcohol altijd voorrang geeft. Andere gifstoffen die moeten worden afgebroken, moeten dus wachten. Als je een tijdje niet drinkt, kan je lever zijn andere werkzaamheden oppakken”, aldus Eva Ehrlich van het Trimbos instituut tegenover het AD.

Verder moet het er voor zorgen dat je beter slaapt, omdat je lichaam minder hoeft te werken aan de afbraak van alcohol in je lichaam. Je immuunsysteem gaat er op vooruit en alcoholische drankjes hebben veel meer calorieën dan een niet-alcoholisch drankje. Oftewel, je kan ook nog eens afvallen. Verder geeft het Trimbos instituut aan dat de psychologische factor ook aardig aanwezig is, aangezien een maand zonder alcohol je ‘ruimte geeft om na te denken over de rol die alcohol speelt in je dagelijkse leven’.

Oftewel, een maand niet drinken heeft veel voordelen. Maar eerlijk is eerlijk, ga je dit volhouden? Zoals een ander onderzoek aangeeft, wintersporters zuipen zich gemiddeld gezien helemaal klem met een totaal van 105 alcohol units per week vakantie. En ja, dan gaat je maandje niet drinken direct het raam uit! En Eva Ehrlich geeft tegen het AD ook terecht aan dat een maand niet drinken echt alleen effect heeft wanneer je er structureel iets mee doet. Een maandje geen alcohol en vervolgens op dagelijkse basis je kop eraf schroeven in de après-ski heeft niet héél veel zin!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws