Nieuws - 8 maart 2017   10:17 Één Nederlander omgekomen, twee vermisten bij lawine in Valfréjus – Update

Door:

Een Nederlandse snowboarder is om het leven gekomen in het Franse Valfréjus nadat hij onder een lawine terecht is gekomen. Nog eens twee Nederlanders zijn vermist en mogelijk liggen ook zij onder de sneeuwmassa, al is dat op dit moment nog niet bekend. Update

De lawine ging gisteren af in het Franse Valfréjus, toen het drietal buiten de pistes aan het boarden was. De lawine kwam naar beneden op een bergpas die vlakbij het plaatsje Seuil ligt, die bekend staat als erg gevaarlijk. Hier werden ze overvallen door de zware lawine en het heeft lang geduurd voordat er een zoekactie opgezet kon worden.

Een van de Nederlanders heeft namelijk wel een SMS bericht gestuurd naar andere reisgenoten dat ze in nood waren, maar dit bericht werd pas ruim een uur later gelezen. Mogelijk is de groep namelijk verdwaald buiten de pistes en kwamen ze pas na het sturen van het bericht de lawine tegen. Zelf hebben ze 112 niet ingeschakeld, dit hebben de andere reisgenoten gedaan rond 19.00 uur nadat ze het noodbericht hadden gelezen. Vervolgens is er in de avond direct een zoekactie opgezet, die tijdens de nacht vanwege slecht weer gestaakt moest worden.

Vanochtend werd de zoektocht hervat met een groot aantal reddingswerkers en een helikopter. Tot dusver hebben ze het lichaam van één Nederlandse snowboarder onder de lawine vandaag gehaald, maar wat er met de twee andere gebeurd is weten ze op dit moment nog niet. Als ze ook onder de lawine liggen dan is de kans op overleving helaas erg klein, aangezien ze dan al heel wat uren onder het sneeuwpak hebben gelegen. De overlevingskans bij een lawine neemt namelijk na 15 minuten al drastisch af en na één uur is die overlevingskans vrijwel nul, tenzij er een grote luchtpocket is ontstaan.

Update 17.31

Zojuist is bekend gemaakt dat alle drie de lichamen van de Nederlanders gevonden zijn. Het gaat om een drietal studenten uit Nijmegen die allemaal lid waren van dezelfde vereniging. Bij de studentenvereniging in Nijmegen is het nieuws hard aangekomen.

 

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws