Nieuws - 4 januari 2016   12:59 Eerste lawinedoden van deze winter in de Alpen

Door:

De recente sneeuwval heeft de condities in de Franse Alpen direct op scherp weten te zetten en dat is nog maar eens gebleken. Twee wintersporters zijn overleden door een lawine in het Franse Chamonix! 

Afgelopen weekend waren drie wintersporters uit Litouwen bezig met een klim op de Grands Montets bij het Franse Chamonix. Tijdens deze klim was het lawinecijfer 3 op de schaal van 5 en de klimmers hebben vervolgens naar alle waarschijnlijkheid zelf een lawine los getrapt. Twee van de klimmers zijn overleden, de derde kon het navertellen.

Over de exacte oorzaak van dit ongeval is nog bijzonder weinig bekend. Naar alle waarschijnlijkheid hebben ze zelf een lawine in gang gezet, maar er is op dit moment nog een onderzoek gaande. Of het enige overlevende slachtoffer verwondingen heeft overgehouden aan deze lawine is eveneens onbekend, wellicht dat de Franse autoriteiten hier op een later tijdstip meer over zullen vertellen.

Wonder boven wonder zijn dit pas de eerste lawineslachtoffers van deze winter in het Alpengebied. Het gebrek aan sneeuw heeft ervoor gezorgd dat de risico’s lange tijd minimaal waren maar door de recente sneeuwval komt ook het lawinegevaar weer om de hoek kijken. De Franse skigebieden hebben zelfs een waarschuwing afgegeven voor zwaar lawinegevaar omdat de basislaag in de meeste gevallen alles behalve stabiel is. Veel freeriders proberen nu toch eindelijk de eerste echte poederruns van het jaar te maken en de Franse skigebieden zijn dan ook bang voor nog veel meer incidenten de komende dagen.

In de Verenigde Staten is het totaal anders, daar sneeuwt het al langere tijd bijzonder heftig en hier worden dagelijks lawine incidenten gemeld. Alleen al in Colorado werden er in één dag meer dan 30 lawines gemeld.

 

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws