Nieuws - 7 januari 2017   20:42 Eerste Oostenrijkse lawines zijn alweer afgegaan

Door:

Je kan er de klok op gelijk zetten. Het dumpt als een gek en een vrijwel direct zijn de eerste lawines alweer een feit. In Oostenrijk is het alweer raak geweest en gelukkig kunnen we melden dat er niemand serieus gewond is geraakt! 

Terwijl het aan het dumpen was in Oostenrijk werd er al gewaarschuwd voor het lawinegevaar dat bijzonder kwam te liggen door de recente sneeuwval. De basislaag is alles behalve stabiel waardoor de sneeuw makkelijk kan gaan schuiven! Gelukkig hebben de meeste mensen de berichten goed in de gaten gehouden en zijn er ook nog geen fatale ongevallen te melden. Wel gingen er al een paar lawines af die de reddingsdiensten zorgen hebben gebaard.

Zillertal

Om te beginnen was het raak in het Oostenrijkse Hochzillertal. In Fügenberg kwam bij de liftbediendes een bericht binnen dat er een lawine onder het pad van de skilift af was gegaan en dat zijn vaak routes die populair zijn bij mensen die even buiten de pistes komen. Zij hebben vervolgens direct de reddingsdienst ingeschakeld, die met een groot team en een helikopter een zoektocht begonnen onder de sneeuw.

Uiteindelijk is er niemand gevonden en ze gaan er dan ook van uit dat het een spontane lawine was waar niemand bij betrokken is geweest.

Fieberbrunn

In het Oostenrijkse Fieberbrunn was er een groter ongeval, daar werd gistermiddag een Duitse skiër bedolven onder een grote lawine. De Duitser nam een skiroute en kwam vervolgens onder een lawine van 60 meter breed terecht en werd zo’n 100 meter meegesleept. Omstanders zagen het gebeuren en de reddingsdienst was er daardoor erg snel bij. Het slachtoffer lag een meter diep onder de sneeuw maar werd gelukkig snel gevonden.

De man was bewusteloos onder de sneeuw vandaan gehaald met sneeuw in zijn mond maar na de bevrijding begon hij direct weer op eigen kracht te ademen. Het slachtoffer is direct naar het ziekenhuis gebracht en schijnt het naar omstandigheden in ieder geval goed te maken.

Klostertal

Gistermiddag was het ook raak in het Oostenrijkse Klostertal. Rond half 3 ‘s middags kwam daar een lawine los op een skiroute waardoor de reddingsdienst ook hier ingeschakeld werd. Er werd gevreesd dat er freeriders onder de sneeuwmassa lagen waardoor een grote zoekactie op touw werd gezet, maar ook hier bleek het gelukkig een loos alarm te zijn. Er werd niemand gevonden en er is ook niemand als vermist opgegeven.

Lawinegevaar

Al met al vallen de ongevallen gelukkig erg mee, maar het toont wel aan hoe groot het gevaar is. Lawines kunnen ook op vrij makkelijke hellingen spontaan ontstaan waardoor je ‘m niet eens zelf af hoeft te trappen om er onder bedolven te worden. De Oostenrijkse reddingsdienst blijft er dan ook op hameren dat er goed uitgekeken moet worden op al het terrein buiten de pistes en dat je wel echt moet weten wat je doet. Het is nu eenmaal erg link!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

22 september 2019

Zondag WTF #348

Als het hartje winter is en je wilt een duik nemen, dan kan je maar beter een bommetje doen. Toch? Wat kan er mis gaan?  Lees Meer…

Meer Nieuws