Nieuws - 27 november 2016   14:06 Eerste proef met livestream tijdens Europa Cup in SnowWorld groot succes

Door:

Zoals je wellicht hebt gemerkt kon je een paar weken terug voor het eerst tijdens een Europa Cup wedstrijd in SnowWorld Landgraaf vanaf je bank meekijken. De Nederlandse Ski Vereniging draaide namelijk een proef hoe dit opgepakt werd en wij spraken met de organisatie wat hun eerste mening en ervaringen waren!

Bij internationale wedstrijden is het eigenlijk al een normale factor van het event geworden. Wanneer je over moet werken, bij je schoonmoeder op de verjaardag duimen moet draaien of welke reden dan ook hebt om er niet bij te zijn is er altijd wel ergens een livestream te vinden. Zo heb je toch nog even de mogelijkheid om er bij te zijn en zo hoef je niets te missen van de wedstrijden!

Jammer genoeg was dit nog niet het geval bij wedstrijden in SnowWorld of de NK’s in de sneeuw, maar daar is nu verandering in gekomen. De Nederlandse Ski Vereniging gaf de primeur aan de Europa Cup en dit deden ze met alle plezier, maar hoe kwam het idee tot stand? “We zijn samen met Surf Benelux gaan sparren om te kijken wat de mogelijkheden waren om het te gaan livestreamen,” begint Paco Krom, werkzaam bij de afdeling Wedstrijdzaken van de Nederlandse Ski Vereniging. “Het idee erachter is dat we voor meer wedstrijden in de toekomst een livestream willen opzetten om een groter publiek naar wedstrijden toe te trekken. Te denken aan NK Langlauf, NK Alpine, maar dus ook het NK Snowboard en Freeski. Maar goed, dan moet het budget er wel voor zijn, maar we zijn druk bezig om aan de wereld te laten zien dat ook een land zonder bergen mooie wedstrijden kan organiseren.”

Laura Goense, Persvoorlichtster sport bij de Nederlandse Ski Vereniging, was zeer te spreken over de gang van zaken bij de Europa Cup in SnowWorld Landgraaf. “We kregen de laatste tijd al aardig wat vragen of er een livestream was en ook al is het een prijzige en grote onderneming, we wilden het wel een keer proberen. Dit was dus meer een test om zo meteen te kunnen kijken hoeveel het kost en te weten te komen hoe de animo is. Dat zal de aankomende periode gaan uitwijzen wanneer we beide dagen gaan evalueren. Maar ook moeten we gaan kijken hoe wij het vonden gaan, willen we hiermee door enzovoort,” analyseert Goense, die het streamen via YouTube en Facebook liever alleen op laatstgenoemde had gezien. “We wilden op Facebook gaan streamen, maar dat lukte helaas niet. Toen moesten we uitwijken naar YouTube en gelukkig hebben we het voor de tweede dag wel aan de praat gekregen. Zo hebben we, zonder dat we het eigenlijk wilde, meteen beide mogelijkheden uitgetest. Het heeft namelijk beide zo zijn voordelen. Facebook heeft meer bereik, maar na een aantal uur streamen moesten we een nieuwe aanmaken. Om maar een voorbeeld te noemen. Zo kregen we nu een mooie vergelijking!”

De eerste reactie van crew en buitenstaanders stemden Laura Goense dan ook zeer tevreden. “Ja de eerste reacties waren heel positief! Mensen vonden het fantastisch om er nu gewoon ‘bij te kunnen zijn’. Iedereen kan nu alles bekijken, hoeft niets te missen en dat is precies wat we wilden bereiken,” blikt Goense terug. “Zeker wanneer je naar de plek kijkt (Landgraaf, red.) waar dit event gehouden is geeft dat meestal toch wat hobbels voor familie en vrienden om naar toe te komen. En dan te bedenken dat het ook nog eens een doordeweekse dag was. Dat hebben we nu op kunnen lossen! Zo kunnen we op een ‘eenvoudige’ manier aan iedereen in Nederland en daarbuiten kunnen laten zien wat we en de atleten allemaal te bieden hebben.”

Al met al kunnen wij in ieder geval stellen dat het een hele verademing was dat er een wintersport evenement gewoon live vanaf de bank meegekeken kon worden en daar kon Goense alleen maar mee instemmen. “Voor de eerste keer mogen we heel blij zijn. Natuurlijk zie je achteraf verbeteringen, maar voor de eerste test? Mogen we zeker niet klagen.”

Wil je de wedstrijdverslagen van beide Europa Cup wedstrijden teruglezen? Dat kan! Klik hierrrr voor dag 1 en hierrrr voor dag 2.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws