Nieuws - 2 maart 2019   15:30 Einde aan het fileleed, tolheffing en tunnel voor de Fernpas?

Door:

Als je regelmatig naar Oostenrijk gaat dan heb je deze weg waarschijnlijk wel een keer gereden, de beruchte Fernpas. Oostenrijk wil iets doen aan de zware files en ze hebben een voorstel! 

Op de Fernpas tussen Duitsland en Oostenrijk staat het zeker in de vakantieperiodes vrijwel constant vast. Dikke vette files met vrachtwagens, vakantiegangers en dat beide kanten op. Gooi nog een beetje sneeuw in de mix en de puinhoop is helemaal compleet.

Dat moet anders kunnen en dus heeft de Oostenrijkse een paar opties om de situatie te verbeteren. Het grote nadeel? Het kost heel veel geld.

Tunnel

De eerste optie is er een die al lang op de plank ligt, namelijk het bouwen van een tunnel. In eerste instantie was er het plan om een reguliere auto tunnel te bouwen, maar de meest recente plannen bekijken ook opties voor een rail tunnel waarbij auto’s op een trein gezet kunnen worden. Het zou een oplossing kunnen zijn, maar er zit ook een flinke kostenpost aan.

Eerste onderzoeken wijzen namelijk uit dat het aanleggen van een dergelijke tunnel en alle bijbehorende infrastructuur neerkomt op een investering van ongeveer 1 miljard euro. En dat voelen ze wel in de portemonnee!

Tolheffing

Een van de opties die de Oostenrijkse overheid daarom wilt bekijken is het invoeren van een extra tolheffing op de Fernpas. Een eerste inschatting toont namelijk aan dat tolheffing tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar op zou kunnen leveren. Dat geld kan dan weer grotendeels richting het bouwproject gaan, waardoor financiering een stuk dichterbij komt.

Maar uiteraard is er flinke tegenstand. Het invoeren van tol op een dergelijke belangrijke toegangsweg kan er namelijk ook voor gaan zorgen dat met name de vrachtwagens, die de wegen het meest belasten, voor andere routes gaan kiezen. Lekker voor de doorstroming op de Fernpas, iets minder lekker voor de doorstroom op heel veel andere toegangswegen. En dan gaan je tolinkomsten ineens flink omlaag.

Of er een tunnel gaat komen is dus nog maar even de vraag, de komende weken gaat de Oostenrijkse overheid alle opties bij elkaar zetten. Maar die tolheffing? De kans is heel erg groot dat die gewoon gaat komen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws