Nieuws - 2 februari 2021   12:11 Elan Voyager: Een nieuwe ski die je opgevouwen mee kan nemen

Door:

“Ja maar, m’n auto is niet groot genoeg om ski’s mee te nemen!” Of: “Ik heb geen dakkoffer om al die lange latten mee te nemen.” Die argumenten kunnen het raam uit. Elan brengt de Voyager uit, een ski die je opgevouwen mee kan nemen! 

Het idee klinkt geniaal. Want ja, die lange krengen zijn wanneer je niet aan het skiën bent een ontzettende sta in de weg en wanneer je aan het reizen bent is het ook een gesleep. Maar ja, je moet wat over hebben voor je wintersport trip, toch? Elan heeft nu de Voyager gepresenteerd, waarmee de issues van het zeulen van je ski’s verleden tijd is. De Voyager kan namelijk letterlijk opgevouwen worden en past daarmee in je bestaande reistas.

De filosofie van de Voyager is dat Elan aangeeft dat het skiën is veranderd, maar ook ons reisgedrag. Mensen gaan sneller voor een korte trip richting de sneeuw dan voor een enkele langdurige wintersportvakantie. De Voyager moet daarbij aansluiten, omdat je deze ski een stuk makkelijker mee kan nemen dan een traditioneel setje latten. Dit doen ze door de zogenaamde Connect Technology waarin Elan zelf aangeeft dat de ski geen stevigheid inlevert ten opzichte van een reguliere ski.

Elan Voyager

De Voyager is een All Mountain ski die gebruik maakt van de Amphibio technologie, waardoor je dus ook hier een specifieke linker- en rechterski hebt. Qua ski moeten ze ook zeer vergelijkbaar zijn met het reguliere aanbod All Mountain ski’s van Elan, met als enige verschil dat ze dus op te vouwen zijn. De stijfheid komt voort uit de zogenaamde carbon-box, wat een soort ‘net’ van koolstofvezel is die de ski stevig moet zien te houden ondanks z’n klapfunctie.

Draaiende binding

Normaal gesproken zit je binding redelijk in het midden van je ski. Ook bij de Voyager is dat niet anders, maar daar zit wel een slimmigheidje in. Er zit een plaat in het midden van de ski, waarmee je de ski vast kan zetten in de uitgeklapte positie, maar die ook werkt als bindingplaat. Het resultaat is een plaat waar je de binding op draait en waarmee de binding op meerdere punten op de ski vast zit. Dit is dus niet hetzelfde als een tourbinding, de binding van de Voyager moet voor veel beter contactoppervlak zorgen dan de bewegende bindingen de we al kennen uit het tourskiën.

Elan Voyager

Binnen 15 tot 30 seconden zou je de ski van ingeklapt naar uitgeklapt moeten kunnen krijgen en Elan zegt dat deze ski’s uitvoerig zijn getest, onder andere door de skicrosser Filip Flisar. Je weet wel, die vent met de snor! Volgens de officiële berichtgeving heeft hij ‘m goed door de sneeuw getrapt en daardoor zouden ze niet minder lang mee gaan dan een gemiddelde ski.

Maat en beschikbaarheid

Hoe de Voyager daadwerkelijk skiet? Geen idee. Het klinkt heel vreemd om te stellen dat een klapbare ski alle stijfheid van een reguliere ski kan hebben, in een ontwerp waar een duidelijk scharnier in zit. Toch moeten we het Elan meegeven, dit is wel een duidelijk stukje vernieuwing in de markt! Overigens heeft Elan al eens eerder een opvouwbare ski gemaakt, al waren die specifiek gemaakt voor legereenheden. De Voyager leent wel wat eigenschappen van deze militaire latten, maar het gros is volledig opnieuw ontworpen voor het gebruik door consumenten.

Vanaf komend wintersportseizoen is de Elan Voyager beschikbaar in drie kleuren: groen, roze en zwart. De lengtes zullen 160, 166 en 172 cm worden voor een totaalprijs van €1.299,95 en een gewicht van 3,4kg per ski. Maar goed, dan kan je wel in een tas van 100cm je ski’s meenemen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws