Nieuws - 14 oktober 2017   15:24 Elias, Ledeux & Helgason winnaars Sosh Big Air in Annecy, Tanner Hall maakt comeback!

Door:

Een prachtige, oude stad ergens aan een meer op de rand van de Franse Alpen, kan je een betere locatie bedenken voor een unit van Big Air wedstrijd? Sosh Big Air in Annecy vond precies een week geleden plaats en het was er zeker eentje voor in de boeken. Want Tanner Hall die een comeback maakt bijvoorbeeld? Inderdaad en dit en nog veel meer moois gebeurde allemaal in een paar dagen tijd. Hoog tijd dus voor een recap inclusief brute foto’s! 

Een unit van een apparaat van dik 40 meter hoog aan de rand van een strakblauw meer, de organisatoren van Sosh Big Air weten wel hoe ze een locatie uit moeten kiezen! Het enorme terrein zou op beide dagen vol staan met enthousiastelingen, maar voordat dit allemaal van start kon gaan moest er eerst iets praktish gebeuren. Uiteraard hebben we het dan over het bouwen van de complete setup, maar zo’n ding moet uiteraard ook van sneeuw worden voorzien!

Daarvoor was het Nederlandse bedrijf Polar Europe de aangewezen partij en zij zouden met vrachtwagens vol met stikstof en heel veel nachtelijke uren aan de slag gaan om de perfecte sneeuw te maken. Of dat gelukt is, is niet eens meer een vraag als je de foto’s en livestream hebt gezien, maar daarover later meer in ons officiële reisverslag. Want Polar Europe maakte het mogelijk dat we het werk wat zij moeten verzetten bij mochten wonen!

Sosh Big Air

Dan door naar het evenement, want Sosh Big Air is namelijk nét iets anders dan de andere grote Big Air wedstrijden. Om te beginnen, het is geen officiële World Cup wedstrijd en dat heeft de nodige voordelen. De organisatie kon zijn eigen format bedenken en dat was niet zonder succes! Er stonden drie categorieën aan de start: Men’s Snowboard, Female Freeski en Male Freeski. Voor alle categorieën was de absolute wereldtop naar Annecy gehaald in een wedstrijdformat die wij alleen maar toe kunnen juichen. Tijdens de finales kregen alle deelnemers namelijk simpelweg de opdracht om de meest zieke trick neer te zetten om vervolgens als laatste nog voor een Public Choice Award te gaan, waarin het geschreeuw van het publiek een winnaar kon bepalen. En die deelnemers? World Cup winnaars, Olympisch goud winnaars, filmsterren, noem het allemaal maar op, iedereen was aanwezig! Maar laten we bij het begin beginnen:

Men’s Snowboard

Op de startlijst voor de mannelijke snowboard competitie op vrijdagavond zagen we heel veel bekende namen voorbij komen, maar eentje was voor ons wel speciaal. Sebbe de Buck stond namelijk aan de start! Sosh Big Air wijkt af van een reguliere Word Cup vanwege het feit dat simpelweg de vetste trick geldt en het dus niet om gecombineerde runs gaat, waardoor de deelnemers vol gas konden gaan voor de meest zieke run die ze maar konden bedenken.

Sosh Big Air

Voordat de snowboarders aan de eerste run begonnen werd er nog een beetje gegeind om er misschien een ‘best 360’ contest van te maken, maar daar hebben ze zich in ieder geval niet aan gehouden. Halldor Helgason trapte de wedstrijd bijvoorbeeld af met een unit van een Double Backflip terwijl Roope Tonteri voor een heerlijke Double Cork 1080 ging op deze gigantische schans. Ondanks het feit dat zo’n massive schans de mogelijkheid geeft om voor meerdere Corks te gaan bleek Sosh Big Air juist een compleet andere wedstrijd te zijn. De deelnemers gingen overduidelijk minder voor de super technische tricks om meer voor de stijl punten te gaan, iets wat zeker in de smaak viel bij het publiek!

Sosh Big Air

Dat publiek kreeg zoals gezegd ook nog de kans om zelf een prijs weg te geven, door tijdens de vierde en laatste run zo hard mogelijk te schreeuwen voor hun favoriet. De snowboarders haalden zelf nogmaals alles uit de kast om deze prijs in de wacht te slepen, van grandioze backflips tot frontflips en runs zonder shirt, als het maar voor reacties zorgde. Sebbe de Buck bleek overigens niet bepaald z’n dag te hebben in Annecy, meerdere pogingen om z’n tricks te landen gingen helaas niet helemaal goed op de massive schans waardoor een overwinning bij Sosh Big Air er deze keer niet in zat.

Sosh Big AirSebbe de Buck in actie tijdens Sosh Big Air

De Fransman Carlos Gerber had wél zijn dag aangezien hij met gemak de Public Choice Award binnen wist te harken! Hij wist overduidelijk hoe hij het Franse publiek op stoom kon helpen en ook al klapte hij tijdens z’n laatste run bijna vol gas tegen de boarding aan na het uitvoeren een hele soepele 360, dit hield hem alles behalve tegen. De grote winnaar van de dag was uiteindelijk toch snowboardheld Halldor Helgason die met een Misty Flip Backside 360 Method to Frontside 180 de allerbeste van het setje bleek te zijn. Roope Tonteri probeerde tijdens z’n laatste run zijn Double Backside 1080 nog bij te schaven voor een hogere score, maar dit lukte hem nét niet wat voor hem dus een definitieve tweede plek betekende. Op de derde plek kwam vervolgens de Fransman met de Nederlandse naam voorbij: Seb Konijnenberg.

Sosh Big AirCarlos Gerber

Sosh Big AirHalldor Helgason

Sosh Big Air

Sosh Big Air

Female Freeski

Zaterdagmiddag waren de vrouwelijke skiërs aan de beurt en het was al snel duidelijk dat dit een Frans feestje ging worden. Met deelnemers als Collin Ballet-Baz, Tess Ledeux en Lou Barin aan de start was Frankrijk goed vertegenwoordigd en aangevuld met Giulia Tanno, Sarah Hoeflin en Jennie Lee Burmansson zou het hoe dan ook een feest gaan worden. De vrouwelijke competitie had hetzelfde format als de snowboard competitie, waarin de beste trick geldt én er aan het einde van de vierde run een Public Choice Award weggegeven kon worden.

Tijdens de training op donderdag hadden de vrouwen het nog zwaar, ze hadden net als de mannen zichtbaar moeite om genoeg snelheid te maken op de gigantische schans, maar dit is op zaterdag helemaal goed gekomen nadat de sneeuw iets meer tijd heeft gekregen om te settelen. Een extra duwtje bovenaan de schans tijdens de wedstrijd zorgde voor dat laatste beetje snelheid, waardoor alle dames het zonder issues hebben weten te halen.

Sosh Big Air

De wedstrijd bleek uiteindelijk een feestje van de 900’s te worden aangezien meerdere dames een variant op deze trick uit wisten te voeren! Voor de jury was het daardoor een extra moeilijke beslissing om de winnares te kiezen en uiteindelijk ging de hoofdprijs naar de Franse deelneemster van 15 jaar: Tess Ledeux! Ze kreeg van de jury 90 punten voor haar grandioze Rodeo 720 Safety waarmee ze de sterkste van de dag bleek te zijn.

Sosh Big Air

Giulia Tanno en Coline Ballet-Baz wisten vervolgens allebei een Cork 9 Tail eruit te gooien, waarbij eerstgenoemde uiteindelijk toch de betere wist te zijn en dit leverde haar een verdiende tweede plek op, waardoor de Franse Coline Ballet-Baz daardoor op de derde plek terecht kwam. De Public Choice Award was weggelegd voor de Zwitserse Sarah Hoefflin die overduidelijk voor de allergrootste tricks wilde gaan in Annecy door onder andere een Dub 1080 te proberen! Dit leverde in ieder geval genoeg support op van het Franse publiek waardoor ook zij met een prijs naar huis kon gaan.

Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air

Male Freeski

Sosh Big Air begon vorig jaar met eigenlijk maar één hele grote competitie: de mannelijke skiërs! Ook dit jaar was dit overduidelijk weer het main-event en dat was aan alles te merken. 14 deelnemers werden uitgenodigd voor de Finals terwijl er nog eens 28 deelnemers aan de start stonden van de kwalificatie, waarvan er slechts vijf door konden gaan naar de uiteindelijke finales om zich bij die overige 14 te voegen.

Onder die 14 deelnemers zat onaangekondigd een absolute legende. Tanner Hall maakte zijn comeback in een Big Air competitie nadat hij in 2003 voor het laatst aan zo’n wedstrijd meedeed! “You CAN teach a dog new tricks”, aldus deze baas himself. Een superjong startveld stond voor z’n neus, waaronder de winnaar van vorig jaar: Henrik Harlaut! Tijdens de kwalificaties werd voor een klassieke Big Air opzet gekozen, waarbij de beste twee runs tellen voor de eindscore. Hieruit kwamen Colin Wili, Ruud Birk, Syjah Elias, Aex Le Palabe en Tom Ritch naar voren als uiteindelijke finalisten.

Sosh Big Air

Oorspronkelijk stond de Fransman Kevin Rolland nog op de startlijst voor Sosh Big Air, maar een last minute blessure gooide voor hem roet in het eten. De volledige startlijst zag er vervolgens als volgt uit: Antoine Adelisse, Fabian Bösch, Alex Hall, Teal Harle, Henrik Harlaut, Kai Mahler, Alex Beaulieu, Andrew Ragettli, Luca Schuler, Jesper Tjäder, Tom Wallisch, Torin Yater Wallace, Ruud Birk, Syjah Elias, Axel Le Palabe en Tom Ritch.

Sosh Big Air

Tijdens de finale zou het dus hoe dan ook rammen worden met zulke grote namen op de startlijst! Net als bij de andere competities was ook tijdens de finals gekozen voor een ‘best trick’ opzet met uiteindelijk een Public Choice Award. Dit zorgde weer voor een wedstrijd waarbij stijl duidelijk de boventoon voerde ten opzichte van de bizar technische tricks, wat het publiek in Annecy absoluut wist te waarderen.

Helemaal soepel is deze wedstrijd alleen niet verlopen. Jérémy Pancras kwam hard ten val en belandde daarbij vol op z’n hoofd, met als gevolg dat hij afgevoerd moest worden. Achteraf bleek dat hij twee gebroken wervels heeft opgelopen tijdens Sosh Big Air, al maakt hij het inmiddels goed. De andere big scare was de klap van Luca Schuler, die na zijn crash als een soort lappenpop naar beneden rolde over de schans en vervolgens bleef liggen. Medisch personeel was snel ter plaatse en zij konden Luca Schuler snel afvoeren. Ook hij maakt het inmiddels gelukkig goed en hij heeft geen blessures overgehouden aan deze klap.

Sosh Big Air

Dan door met het vrolijke nieuws, want in Frankrijk waren in ieder geval alle ogen gericht op twee mannen: Henrik Harlaut en Tanner Hall! Die laatste stond in eerste instantie helemaal niet op de startlijst en er was nogal wat twijfel over z’n deelname, maar uiteindelijk stond hij gewoon bovenaan de schans om z’n tricks te gooien. Hij begon al met een Double Backflip en later in de wedstrijd wist hij voor zichzelf na 14 jaar afwezigheid op de Big Air schans een nieuwe trick te landen: een Dub 1080. Niet genoeg voor een overwinning, maar Tanner was naderhand zo ontzettend hyped over het landen van deze trick dat alleen zijn smile al een award waard was! Henrik Harlaut was uiteraard de winnaar van vorig jaar, maar de rest van het veld zou het hem niet makkelijk gaan maken.

Sosh Big Air

Het niveau lag namelijk bizar hoog in Annecy en het feit dat de Dub Orbital 12 Dub Japan van Henrik Harlaut niet genoeg was om het podium te bereiken zegt al wel genoeg! De winnaar was ook nog eens een skiër waarvan niemand van te voren een overwinning verwacht had en achteraf was hij er zelf ook heel erg verbaasd over. De Finse Syjah Elias moest een dag eerder namelijk nog vechten voor een kwalificatie maar tijdens de wedstrijd was hij absoluut de beste! Zijn Pre Safety Double Cork 1080 was goed voor 95 punten, waarmee hij Torin Yater Wallace (Double Flat Spin 1440 High Safety) en Luca Schuler (Triple Cork 1080 Safety) achter zich heeft weten te laten.

Sosh Big AirSyjah Elias in actie tijdens de training

De ongesponsorde Syjah Elias had het volgende te vertellen: “Het is nog niet echt aangekomen, ik weet niet wat ik moet zeggen. Het voelt een beetje als een droom!” Syjah was overduidelijk vol onder de indruk over z’n prestaties, aangezien het winnen van Sosh Big Air met zo’n gigantisch startveld vol met atleten van wereldklasse voor een gigantische boost op z’n CV gaat zorgen. Één ding is zeker: die sponsoren laten nu echt niet meer op zich wachten.

Uiteraard was er ook nog een Public Choice Award om weg te geven en de skiërs maakten er hiervoor tijdens de laatste run nog even een bizar dikke show van! Even geen Double Corks of Triples, maar zoveel mogelijk stijl gebruiken terwijl de atleten vol over de schans heen joegen. De Double Backflips werden afgewisseld met Double Frontflips, waardoor het aanwezige publiek tijdens de vierde run alleen maar harder en harder ging schreeuwen. Oscar Wester was uiteindelijk met z’n Switch Double Backflip Blunt de favoriet met een hele dikke cheque als resultaat.

Als allerlaatste award werd er ook nog een Highest Air prijs van €500,- weggegeven waar alle deelnemers in alle categorieën aan mee konden doen. Ieder snowboard en paar ski’s werd namelijk uitgerust met een speciaal apparaatje dat de hoeveelheid airtime kan meten, evenals de G krachten tijdens de landing of de exacte hoeveelheid flips. Deze ging naar de Fransman Axel Le Palabe die dus ook naar huis kon gaan met een aardig zakcentje. Hoeveel air Axel precies heeft weten te pakken weten wij zelf ook niet, maar volgens de organisatie was het in ieder geval het meeste.

Reisverslag

Zoals gezegd in de intro was Sosh Big Air in Annecy een speciale en dat kwam omdat we er live bij aanwezig waren! Dit alles werd mogelijk gemaakt door de sneeuwmakers van de wedstrijd, Polar Europe, en dus kan je je op gaan maken voor een reisverslag waarin we ook alle avonturen buiten de wedstrijden om bespreken, evenals de leermomentjes die we om 03.45 uur hadden terwijl we op de big air stonden te kijken hoe de sneeuw gemaakt werd. Houd ons dus in de gaten voor meer actie over Sosh Big Air! Voor nu is het tijd om de show nog eens te beleven, klik dus snel hieronder op play voor de aftermovie van de wedstrijd én de foto’s eronder!

Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air Sosh Big Air

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws