Nieuws - 1 september 2020   15:20 Enkele Zwitserse skigebieden komen met ‘lockdown dekking’ voor skipassen

Door:

Stel je voor. Je hebt net een nier verkocht om een skipas te kopen, staat te popelen om naar de sneeuw te gaan, maar het coronavirus gaat weer Badr Hari. Wat gaat er dan gebeuren met je zuur verdiende centen? Enkele Zwitserse gebieden hebben er een oplossing voor! 

Het was natuurlijk een van de grote vraagstukken voor het komende seizoen. Wanneer de situatie ineens weer slecht gaat, het coronavirus om zich heen grijpt en de boel daardoor weer in lockdown moet, hoe ga je dan om met mensen die heel veel geld betaald hebben? Die vraag zorgt bij veel mensen nog wel voor paniek en door die paniek durven een hoop mensen nog geen boeking te doen. Daar hebben een paar Zwitserse skigebieden nu iets op bedacht.

Lockdown dekking

De Zwitserse politiek is er in ieder geval heel erg stellig in. De skigebieden moeten zelf met een oplossing komen, de politiek gaat niemand iets opleggen. Aangezien de skigebieden ook zoveel mogelijk mensen willen ontvangen, hebben ze daarom de koppen bij elkaar gestoken en zijn er een aantal plannen uit gekomen.

De gebieden LAAX, Arosa Lenzerheide en Davos Klosters hebben in ieder geval aangegeven dat je, wanneer je een meerdaagse skipas hebt gekocht, het volledige aankoopbedrag vergoed zal krijgen wanneer er een lockdown afgeroepen wordt. Kan je dus helemaal geen gebruik maken van je skipas, dan krijg je in ieder geval je geld terug! Voor houders van een jaarkaart loopt wel iets anders, daar wordt gekeken naar het aantal dagen dat je mist en dat wordt omgezet in een evenredige korting op een nieuwe jaarkaart voor het jaar erop.

Andere regelingen

Die ‘altijd geld terug’ aanpak van de hierboven genoemde skigebieden gaat zeker niet overal op. In Andermatt en Disentis krijg je wel degelijk geld terug, maar dit hangt af van wanneer de lockdown plaats gaat vinden. Vanaf half december krijg je het volledige bedrag terug, vanaf half januari 60% van het bedrag en na 28 februari krijg niets meer terug.

Saas-Fee kiest vervolgens voor een tegoedbon aanpak, afhankelijk van hoe lang de lockdown duurt. In het geval van een lockdown die tussen de 3 en de 6 weken duurt krijg je een tegoedbon van 60 CHF, bij 6 tot 12 weken 120CHF en als het langer duurt dan krijg je een bon van 180 CHF. Overigens geldt dit wel voor de houders van een seizoenskaart.

Juridisch gekonkel

Is de boel hiermee gelijk volledig geregeld? Nope. Verre van. Net als in Nederland hoef je volgens de Zwitserse wet een tegoedbon in dit soort gevallen niet te accepteren. Je hebt als consument het recht om het geld terug te vragen. Daar staat dan wel weer tegenover dat de meeste skigebieden het volledig uitbetalen van deze bedragen niet aan kunnen en ze hiermee mogelijk zelfs richting een faillissement geduwd gaan worden.

Dit opent dus weer de deuren naar een hoop juridisch gedoe rondom een terugbetaling. De Zwitserse consumentenbond roept de skigebieden in Zwitserland op om een goede regeling neer te zetten en hierover ook duidelijk te communiceren, zodat er straks geen gedoe hoeft te ontstaan. Weet in ieder geval waar je recht op hebt als consument!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws