Nieuws - 6 februari 2016   17:27 Enorme lawine in Tirol eist minimaal vijf levens

Door:

Een groep van achttien mensen is eerder vanmiddag in het Oostenrijkse Tirol onder een zware lawine terecht gekomen. Er zijn minimaal vijf fatale slachtoffers gevallen en de reddingsactie is nog steeds bezig! Update

De lawine kwam naar beneden in Wattener Lizum, een dorpje in de Oostenrijkse provincie Tirol vlakbij Tirol. Iets na twaalf uur kwam de sneeuwmassa naar de beneden en volgens de berichten was deze lawine enorm groot.

Er kwam namelijk en sneeuwplaat los van twee kilometer breed en die zette vervolgens nog veel meer kleinere lawines in gang. Op dat moment waren onder andere twee groepen van in totaal vijftien Tsjechische skiërs bezig in het getroffen gebied, samen met drie skileraren.

De reddingsdienst was snel ter plaatse om zoveel mogelijk mensen onder de sneeuwmassa vandaan te halen maar helaas zijn er al vijf skiërs overleden door de lawine. Meerdere slachtoffers zijn levend onder de sneeuw vandaan gehaald en naar lokale ziekenhuizen gebracht met verwondingen, volgens de laatste berichten zou het gaan om minimaal twaalf gevonden. Verder is bekend dat de reddingsactie nog altijd bezig is!

Vanwege de enorme grootte van deze lawine werden bovendien reddingsdiensten uit Tux, Wattens en Mayrhofen naar het gebied gehaald en er zijn twee trauma helikopters ingezet samen met een helikopter van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Naast de inzet van meerdere lawinehonden heeft de Oostenrijkse overheid ook het leger ingeschakeld om mee te helpen met deze zoektocht.

Ten tijde van het ongeluk was het lawinecijfer in Tirol 3 op de schaal van 5. Eerder op de dag werden er al negen lawines gemeld in de regio, waarbij één persoon gewond is geraakt.

Update 7 januari 16.44

Inmiddels is er iets meer duidelijk over de slachtoffers van dit lawineongeval. De vijf overleden skiërs zijn allemaal van Tsjechische afkomst en de verwachting is dat later vandaag alle slachtoffers officieel geïdentificeerd zullen zijn. Het bericht over twaalf gewonden zoals dat gisteren gecommuniceerd werd bleek overigens niet helemaal juist te zijn. Naast de vijf overleden slachtoffers waren er wel degelijk twaalf anderen begraven onder de sneeuw, maar het overgrote deel is er zonder verwondingen vanaf gekomen. Slechts twee skiërs zijn opgenomen maar zelfs die zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Over de oorzaak van de lawine is nog veel onduidelijk, het onderzoek is nog steeds in volle gang. Wel is duidelijk dat er in totaal drie lawines naar beneden zijn gekomen. Het zou gaan om één grote lawine van twee kilometer lengte en vijf meter diepte, die vervolgens twee kleinere lawines in gang heeft gezet. De slachtoffers van de lawine lagen begraven tussen 1,20 meter en 3,20 meter diepte.

De groep tourskiërs verbleef in de Lizumer hut en voordat ze vertrokken hadden ze nog om een lawinebericht gevraagd bij de eigenaar, Anton Nigg. Nigg heeft de groep vervolgens meerdere keren gewaarschuwd om deze tocht niet te maken vanwege het grote gevaar, maar dit advies hebben ze klaarblijkelijk in de wind geslagen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws