Nieuws - 2 juni 2018   15:56 EU scherpt wetgeving voor seizoenwerkers hard aan

Door:

Tja, dit was eigenlijk wel een keer te verwachten. De Europese Unie heeft nieuwe regelgeving in het leven geroepen om ‘seizoenwerkers’ meer te kunnen beschermen! 

In de wintersportgebieden zit het natuurlijk helemaal vol met seizoenwerkers aangezien er alleen in de wintermaanden echt veel werk te vinden is. Daar maken de gebieden dan ook graag gebruik van en ze weten zelf ook heel goed dat ze niet bepaald verlegen zitten wat betreft de aanwas van mensen die een seizoen in de sneeuw willen zitten. En ja, die seizoenwerkers worden écht niet allemaal supergoed betaald of hebben geweldige voorwaarden.

Daar moet verandering in komen als het aan de Europese Unie ligt. De nieuwe regelgeving, die inmiddels al is goedgekeurd, stelt namelijk dat alle seizoenwerkers straks evenveel betaald moeten krijgen als de locals die een heel jaar in de bergen zitten. Een horecamedewerker die een paar maanden in de locale après-ski bar staat, moet dan evenveel betaalt krijgen als iemand die zijn hele leven in de bergen slijt en bij een random bar werkt. Ook mag er geen verschil zitten in het aanbod van accommodatie.

De grootste wijziging en hetgeen waar veel eigenaren van bars, kroegen en clubs nog wel moeite mee zullen hebben, is de nieuwe wetgeving die over de werkuren gaat. Seizoenwerkers mogen namelijk maximaal 35 ‘normale’ werkuren in een week hebben zitten. Zodra iemand meer uren maakt, moet de werkgever een hoger uurloon uit gaan keren. Ook moeten de medewerkers minimaal 2 volledige dagen vrij krijgen per week en hier gaat ook streng op gecontroleerd worden. Alle EU lidstaten hebben twee jaar de tijd om deze regelgeving in de wetgeving van het land op te nemen.

Er zijn al een aantal reacties naar buiten gekomen en die zijn lang niet altijd positief. Enkele bronnen, die anoniem willen blijven, geven aan dat de salariskosten voor een gemiddelde touroperator door deze regelgeving met 300% kan stijgen en dat deze kosten doorberekend gaan worden op de consument. Oftewel, je vakanties gaan straks duurder worden. Voor kleinere bedrijven, die al jaren teren op de huidige stand van zaken, kan dit bovendien een aardige strop zijn waardoor ze mogelijk zelfs de tent moeten sluiten. Betere werkomstandigheden zijn uiteraard ook voor hen belangrijk, maar ze kaarten ook aan dat iemand de rekening voor deze wijziging moet gaan betalen en dat gaat waarschijnlijk gewoon de consument worden!

Overigens heeft Frankrijk als eerste deze regelgeving doorgevoerd voor seizoenwerkers die in het land werken, al zijn er nog wel wat haken en ogen. Bedrijven die opereren vanuit landen die nog niet aan deze regelgeving voldoen kunnen dit namelijk nog wel even omzeilen, waardoor het dus niet van de ene op de andere dag gaat veranderen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

20 januari 2019

Zondag WTF #313

Klaar voor de snowpocalyps in Nederland met de verwachte 5 centimeter aan pure sneeuwterreur? Voordat het zo ver is, hebben we nog wat WTF voer voor je klaar staan!  Lees Meer…

Het was vorige week vrijdag weer eens tijd om zelf de ski’s in de car te flikkeren en te linkerbanen, Obertauern was de plek waar het allemaal moest gaan gebeuren! Lees Meer…

Meer Nieuws