Nieuws - 18 maart 2021   15:31 Europa plant toch ‘coronacertificaat’ om reizen mogelijk te maken

Door:

Voor dit wintersportseizoen is ‘ie alvast veel te laat, maar in de zomer heb je er misschien wat aan. De Europese Commissie heeft het plan voor een ‘coronacertificaat’ gepresenteerd, zodat je toch nog op vakantie zou kunnen! 

In Israel hebben ze ‘m al een tijdje en daar schijnen ze er blij mee te zijn. Het idee is vrij simpel. Met een app kan je aantonen dat je een vaccinatie hebt gehad voor dat je het vliegtuig in duikt en vervolgens kan je ook op locatie vrijwel normaal je ding doen, alsof er niks meer aan de hand is. Klinkt niet slecht, toch?

Goed, of het er gaat komen is nog een klein beetje de vraag, maar het begint er steeds meer op te lijken. Brussel heeft het plan inmiddels gepresenteerd, al zijn er nog wel wat hobbels te nemen.

Geen vaccinatieplicht

Een belangrijk onderdeel van het coronacertificaat waar nog verder over gepraat wordt, is het feit dat veel lidstaten, waaronder Nederland, de strenge eis hebben dat je niet alleen certificaat kan krijgen met een vaccinatie. Een grote groep mensen zou daardoor uitgesloten kunnen worden, zeker omdat het op dit moment nog niet voor iedereen mogelijk is om een prik te halen.

Er zijn daarom drie mogelijkheden vast gesteld voor het verkrijgen van zo’n certificaat, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan.

  1. Een vaccinatie ontvangen. Dit is de meest ‘makkelijke’ optie wanneer naar alle randvoorwaarden wordt gekeken. Heb je een prik gekregen met een goedgekeurd vaccin, dan is alles oké.
  2. Een recente negatieve test. Deze is nog wel tricky, want hoe lang geleden is ‘recent’? En wat mag je dan wel? Tijdens je reis kan je immers besmet zijn en alleen regelmatig testen is dan een soort van oplossing. Maar ja, ga jij iedere dag een wattenstaaf in je neus laten prikken wanneer je op vakantie bent? Waarschijnlijk niet. Over het tonen van een negatieve test moet dan ook nog eens goed worden nagedacht.
  3. Je kan aantonen dat je over antistoffen beschikt. Ook deze optie is niet onomstreden, omdat er vanuit de wetenschap nog veel onduidelijk is. Feit is dat mensen die COVID-19 hebben gehad antistoffen bij zich dragen. Maar kunnen ze definitief niet nog een keer ziek worden? Kunnen ze de ziekte niet bij zich dragen en alsnog anderen besmetten? Er is nog onvoldoende data om dit te bevestigen. En daarnaast, hoe toon je aan dat je ook daadwerkelijk genoeg antistoffen hebt? Waar ligt de grens?

Er zijn dus nog wel wat hobbels te nemen. De grootste hoop is dat de vaccinatie snel genoeg gaat en er daarom minder naar de andere opties gekeken hoeft te worden, maar daar kan voor nu nog niet op vertrouwd worden en zeker de reisbranche wil er eigenlijk ook niet op wachten.

QR-Code

Mochten de hobbels allemaal genomen zijn en het certificaat er daadwerkelijk komen, dan zal dit in de vorm van een QR-code zijn die overal in Europa gescand kan worden. Op iedere belangrijke plek kan dan op basis van die code gecontroleerd worden of je daadwerkelijk COVID vrij bent.

Nederland is van plan om deze QR-code onderdeel te maken van de coronacheck-app, zodat je deze altijd bij je kan hebben en snel zou kunnen tonen.

Privacy

Overigens is er nóg een grote hobbel: het privacy vraagstuk. Ook daar is binnen Europa veel discussie over, omdat er veel lidstaten zijn die willen voorkomen dat je met die QR-code je hele identiteit bloot legt en daar is natuurlijk ook een hoop voor te zeggen.

Een van de plannen die er nu ligt is dat er geen centrale database gaat komen die alle data op zal slaan over jouw COVID verleden, maar dat het een stuk simpeler en veiliger gaat. De certificaten zelf moeten alleen uitleesbaar kunnen zijn en niet door een ander opgeslagen worden. Wanneer er een controle wordt uitgevoerd, moet bovendien alleen een groen signaal komen, zonder dat er aangegeven wordt aan welke voorwaarden je precies hebt voldaan.

Deze zomer

Als Europa een beetje tempo blijft maken en alle hobbels overkomen kunnen worden, dan zal het certificaat waarschijnlijk midden juni klaar moeten zijn en ingezet kunnen worden. Dan zou dus ook het vrije reizen weer op gang moeten komen en het is nageven afwachten hoe lang dit coronacertificaat ook daadwerkelijk gebruikt moet gaan worden.

Afhankelijk van de vaccinatiesnelheid kan het zijn dat je komende winter helemaal geen gebruik hoeft te maken van dergelijke middelen. Indien de snelheid erin zit en de internationale situatie een stuk beter wordt, dan kan het zijn dat we komende winter van al het gezeur af zullen zijn. Tot die tijd zal je dus waarschijnlijk alleen kunnen reizen met een geldig certificaat!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws