Nieuws - 25 november 2020   14:54 Europese Unie zou ‘openingsverbod’ voor skigebieden overwegen tot in januari – Update

Door:

Heel wintersport-minded Europa zit met de billen geknepen af te wachten wat er deze kerstvakantie gaat gebeuren. Kan er geskied gaan worden? Gaan de gebieden überhaupt open? De eerste berichten uit Frankrijk zijn niet hoopvol en nu kan de Europese Unie zich er ook nog wel eens mee gaan bemoeien. Update 20.24 uur  

Frankrijk kondigde eerder al aan dat er ‘later’ een definitieve beslissing gaat vallen, maar dat het voor de komende kerstvakantie er niet goed uit ziet. Er werd op het hart gedrukt dat er sterk rekening gehouden moet worden met de kans dat de skigebieden gesloten zullen blijven. Dat is al zuur nieuws voor alle wintersporters, maar nu komen er ook nog eens geluiden dat er gewerkt wordt aan een algeheel ‘skiverbod’ vanuit de Europese Unie die de gehele kerstvakantie eigenlijk lam zou moeten leggen.

Italiaans initiatief

Europa houdt zich tot nu toe redelijk afzijdig als het aankomt op de coronamaatregelen, waardoor ieder land nu zijn eigen roadmap aan het maken is. Het risico hiervan is dat sommige landen open gaan, anderen dicht blijven, er toch openlijk gereisd gaat worden en daarmee de situatie in eigen land weer slechter gaat worden. Om dit te voorkomen, en de komende winter nog enigszins te kunnen redden, wordt er vanuit meerdere hoeken nu gehamerd op een Europees ‘verbod’ op het openen van de skigebieden.

Een van de belangrijkste initiatiefnemers van zo’n Europees verbod is Italië, die tijdens de vorige winter zeer zwaar getroffen werd. Volgens de Italianen heeft de wintersportvakantie de boel hard aangejaagd en dit zien ze nu weer als een risico. Wanneer Italië bijvoorbeeld de boel sluit en Oostenrijk wél blijft draaien, dan bestaat het risico dat men massaal naar Oostenrijk gaat en daarmee de ellende terug naar huis neemt. En dus is de oplossing voor de Italiaanse premier Conte heel duidelijk: Europa moet de skigebieden dicht houden tot en met januari. Italië zou dit hoe dan ook al door willen voeren in eigen land tot het einde van januari, maar ze hopen dat Europa het voor alle lidstaten gaat afdwingen zodat het reisverkeer verminderd gaat worden.

Bijval

De Italianen krijgen in hun verzoek steun van in ieder geval de premier van de Duitse vrijstaat Beieren, Markus Söder: “Als we de grenzen open willen houden, moet er een duidelijke afspraak komen over de skigebieden. Anders gaat het een moeizame winter worden.”

De Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Macron zouden nu nog niet zo ver willen gaan dat ze de sluiting van skigebieden op Europees niveau willen afdwingen, maar ze zouden wel mee willen gaan in het sluiten van de skigebieden tot in ieder geval in januari. Zwitserland staat, zoals altijd, neutraal in deze discussie. Ze zijn geen lid van de Europese Unie en hoeven zich dus ook niet aan een dergelijk verbod te houden. Bijkomende situatie is wel dat ze hiermee mogelijk een grotere aanwas van buitenlandse gasten zouden kunnen verwachten dan normaal, met alle corona risico’s die daarbij horen.

Oostenrijk wil schadevergoeding

Waar de Duitse, Italiaanse en Franse overheden zelf eigenlijk al van plan zijn om de skigebieden gedurende de kerstvakantie gesloten te houden, maar dat nog niet met zoveel woorden hebben bevestigd, staat Oostenrijk er totaal anders in. “We kunnen dit verzoek niet begrijpen. We hebben al uitvoerige maatregelen uiteengezet”, aldus de minister van Tourisme Elisabeth Köstinger.

De Oostenrijkers gaan zelfs al zo ver dat, wanneer er een verbod op het openen van skigebieden komt, ze een schadevergoeding eisen van €2 miljard, die door Brussel betaald zou moeten worden. “Het gesloten houden van de skigebieden, kost Oostenrijk miljarden. Als de EU het wil, dan zal de EU dit ook moeten betalen”, aldus de minister van financiën Gernot Blümel.

Volgens de Oostenrijkse overheid heeft de zomer aangetoond dat vakantie in Oostenrijk prima mogelijk is en dat het moedwillig sluiten van de skigebieden de economie zwaar zal beschadigen, zonder dat er een gegronde reden voor is. De deelstaten Salzburg en Tirol zouden in ieder geval van plan zijn om ‘voor de kerst’ de gebieden weer te openen, zodat de kerstvakantie relatief normaal zou kunnen verlopen. Hierbij hebben ze wel aangeven dat de focus ligt op de Oostenrijkse markt en dat het bedienen van buitenlandse toeristen een lagere prioriteit heeft, door alle reisbeperkingen die nog steeds van kracht zijn.

Update 20.24 uur

De Europese Commissie heeft inmiddels aangegeven dat een Europees verbod niet waarschijnlijk is en dat ze de verantwoordelijkheid bij de individuele lidstaten willen leggen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws