Nieuws - 8 januari 2018   16:47 ‘Extreem gevaarlijke reddingsmissie nodig voor twee snowboarders’

Door:

Als bergredding kan je natuurlijk niet zomaar zeggen dat je iemand niet komt halen, maar een paar dagen geleden zaten er dicht tegenaan in het Oostenrijkse Sportgastein. Twee snowboarders stonden wel heel gevaarlijk! 

Zaterdag op zondagnacht stonden twee snowboarders, eentje uit Duitsland en eentje uit Oostenrijk, op een plek waar ze niet verder konden. Iets na half 3 ‘s middags hebben ze hulpdiensten al gebeld, maar het duurde tot de avonduren totdat er een missie op touw gezet kon worden.

De twee boarders hadden ergens een verkeerde afslag genomen buiten de pistes en kwamen vervolgens uit op een hele steile afgrond, die vooral populair is bij ijsklimmers. Oftewel, die gaat gewoon rechtdoor naar beneden! “Deze afdaling ziet er heel veelbelovend en uitnodigend uit, maar het eindigt in een steile en rotsachtige ijshelling”, aldus een woordvoerder van de lokale bergredding.

Storm

Toen de boarders belden was er een flinke storm bezig in de bergen, waardoor een helikopter niet in de buurt kon komen voor een reguliere reddingsoperatie. Bovendien heerste er groot lawinegevaar in het gebied, waardoor een reddingsactie nóg moeilijker werd. Vier bergredders werden uiteindelijk gedropt op een ander gedeelte van de berg en moesten zelf naar de boarders toeklimmen, om ze uit deze situatie te halen.

Onder zwaar lawinegevaar moesten de bergredders meerdere hellingen oversteken voordat ze bij de boarders aankwamen en die moesten vervolgens met touwen vast gemaakt worden. Juist dat vastmaken van touwen heeft uren geduurd en dan was dit ook nog eens op de plek waar drie weken eerder al een ijsklimmer om het leven is gekomen door een lawine.

In het donker hebben ze de boarders uiteindelijk naar beneden kunnen laten zakken naar het dal, waar nog eens elf reddingswerkers aanwezig waren om de touwen goed te begeleiden en potentiële lawines in de gaten te houden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

16 juni 2019

Zondag WTF #333

Al depressief, wetende dat de zomer nog heel lang gaat duren? We feel you. Tijd om de realiteit weer even te ontsnappen, het is WTF o’clock!  Lees Meer…

Meer Nieuws