Nieuws - 9 februari 2018   16:04 ‘Extreme kou sloopt ski’s van Olympische atleten’

Door:

De peperdure ski’s die de Olympische atleten onder hun voeten hebben tijdens de Spelen? Die kunnen ze na één run al wegflikkeren. En nee, niet omdat ze superdecadent zijn, het heeft alles te maken met de extreme kou daar in PyeongChang voor de Olympische Spelen! 

Afgelopen woensdag vonden voor de alpine skiërs de eerste trainingen plaats en die kwamen na één run al een heel onaangename verrassing tegen. Het is er namelijk zo koud dat de ski’s het niet lang overleven. Met temperaturen rond de -20 is het al een hel om de ski’s nog enigszins fatsoenlijk te prepareren, maar daar blijft het dus niet bij.

IJskristallen

Blijkbaar zorgt de extreme kou er namelijk voor de sneeuw- en ijskristallen in Zuid-Korea zo snoeihard en scherp worden, dat ze het belag van de ski’s volledig aan gort trekken in één run. Bovendien vervormt de hele ski onder deze extreme temperaturen, waardoor ze geen andere keuze hebben dan de latten na één run alweer weg te gooien.

“Je kan er niks aan doen. De ski’s veranderen heel snel in afval”, aldus Craig Randell, een van de leden van de start crew. Op dit niveau telt iedere milliseconde en dat betekent dat de ski’s dus regelmatig vervangen moeten worden.

“Iedere run moeten we een nieuw paar ski’s gebruiken, zo koud is het”, zegt Marcel Hirscher. “Sneeuwkristallen worden zo scherp met deze temperaturen dat het belag verbrandt.”

Kou problemen

Overigens kan de kou voor nog veel meer problemen zorgen. Zes mensen werden onlangs al in het ziekenhuis opgenomen door onderkoeling terwijl ze bezig waren met de voorbereidingen voor de openingsceremonie en voor de atleten is het erg moeilijk om bepaalde keuzes te maken.

De alpinisten gebruiken bijvoorbeeld speciale tape op het gezicht om de snijdende kou een beetje te verlichten en tijdens de Downhill training waren er zelfs atleten die in hun donsjas naar beneden gingen, in plaats van de strakke snelle racepakken die je gewend bent.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws