Dé winterse lifestyle website van de BeNeLux!

Meld je gratis aan!

Saudan Couloir
Extreme ski-race keert terug in Whistler na 15 jaar afwezigheid

Gepost op

Een World Ski & Snowboard Festival, als dat geen reden is om een wedstrijd nieuw leven in te blazen weten wij het ook niet meer. Een extreme wedstrijd wordt verreden in Whistler, zoals dat alleen in Noord-Amerika kan! 

In Europa kunnen we soms idiote wedstrijden organiseren, maar laten we eerlijk zijn. In Noord-Amerika kunnen ze dat gewoon een heel stuk beter! Daar doen ze niet overal aan afgebakende pistes en dat betekent dat je in veel gebieden bizar moeilijke runs kan vinden die nooit geprepareerd worden. Oftewel, als de boel aan gort gereden is ben je de sjaak!

De Saudan Couloir Ski Race Extreme valt in die laatste categorie. Bedacht in de jaren ’80 en gehouden op een afdaling waar je volgens de organisatoren kramp in je kringspier van krijgt. Right. Meer informatie nodig?

Een run door een couloir met een helling van 42 graden, oftewel ontiegelijk steil! 695 verticale meters en dat alles op ongeprepareerde sneeuw. Deze run is in het gebied al aardig bekend, dus de kans dat het vol ligt met dikke hobbels is aardig groot.

De race is dus bedacht in de jaren ’80 toen Whistler en Blackcomb nog rivalen waren en de laatste had een event met een hoge wow-factor nodig en daarom hebben ze, samen met extreme skiër Sylvian Saudan, deze race in het leven geroepen. Jezelf zo hard mogelijk van deze afdaling storten en dat natuurlijk in zo’n mooi flashy ’80’s skipack op rechte ski’s. Is het plaatje al compleet?

Saudan Couloir

Een paar jaar lang was deze wedstrijd een standaard gevalletje in Blackcomb, maar de afgelopen 15 jaar is hij niet meer gehouden. Dit jaar brengen ze ‘m dus terug en iedereen kan zich inschrijven! De winnaar is degene die de run als snelste weet te overleven en je krijgt meer dan eeuwige roem.

Er is namelijk een totale pot met prijzengeld van dik $20.000 gereserveerd! Om het een beetje fair te houden is de boel opgesplitst in meerdere categorieën. Zo zijn er pro-categorieën voor de mannelijke en vrouwelijke pro-skiërs, evenals een reeks amateur categorieën verdeeld per leeftijd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je als amateur gelijk al kansloos bent!

Het hele feest gaat van start op 13 of 14 april, afhankelijk van wanneer de condities het beste zijn. Mocht je mee willen doen, neem je freeridelatten dan maar mee en bereid je voor op buckels tot aan je oksels. Rammen met die bak!

Er zijn nog geen reacties. Je bent de eerste!

Reageer