Nieuws - 29 november 2019   10:15 FIS: “Alle fluorhoudende waxen verboden vanaf 2020/2021”

Door:

Een uitspraak van de FIS die flinke gevolgen gaat hebben voor de wedstrijdsport. Vanaf volgend seizoen is het gebruik van fluorhoudende wax verboden bij alle FIS disciplines! 

Een set ski’s waxen met een wax waar een flinke hoeveelheid fluor in zit, het zorgt ervoor dat je knetterhard naar beneden kan jagen en dat je wax vele malen beter werkt dan de variant zonder fluor. Toch is het gebruik daarvan niet bepaald zonder controverse, aangezien fluor alles behalve goed is voor het milieu. Mede daarom is er al een flinke discussie ontstaan over fluor gebruik in ski- en snowboardwaxen, maar nu heeft de FIS dus een duidelijke stelling in genomen.

Deze beslissing is genomen tijdens het vorige FIS congres, waar de FIS president ook zijn aftreden bekend heeft gemaakt. Er is gestemd en de uitkomst is dat vanaf de start van het seizoen 2020/2021 het gebruik van fluorhoudende middelen verboden is voor alle disciplines.

Regelgeving

Hoewel de beslissing dus al wel genomen is, moet de definitieve regelgeving nog opgezet worden. Dit zal de komende maanden gebeuren onder toezicht van een FIS werkgroep, die aangestuurd worden door FIS experts Atle Skaardal (alpine) en Pierre Mignerey (cross-country). Zij zullen een dialoog aan gaan met atleten, teams en ook de producenten van ski- en snowboardwax om een zo waterdicht mogelijk plan te maken.

Tegenstanders van deze plannen hebben overigens al aangegeven dat dit ‘bijna niet te controleren is’ en dat het met name voor de lagere wedstrijdklassen problematisch kan worden. Wanneer er namelijk spullen gebruikt worden die in het verleden al eens in contact zijn gekomen met fluorwax, dan is de kans groot dat een simpele test al een positief resultaat zou geven.

Nieuwe waxen

Voor de waxfabrikanten is het ook nog een flinke uitdaging, aangezien zij in een rap tempo op zoek moeten naar alternatieven. De grote merken zoals Swix en Holmenkol zijn daar al lange tijd mee bezig en ze hebben ook al wat alternatieven klaar liggen, maar wat dit gaat betekenen voor de performance zal nog moeten blijken.

Met name de cross-country en de race disciplines gaan hier flink wat van merken. Doorgaans komen de grootste innovaties op wasgebied juist uit de cross-country sport en daar is het gebruik van fluorhoudende middelen al jarenlang een vaste waarde, dus dat gaat absoluut gevolgen hebben.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Een extreem lome zondag hoort wel een beetje bij deze tijden. Toch? Die maken we even helemaal. compleet voor je met een dosis WTF!  Lees Meer…

Meer Nieuws