Freestyle. Nieuws - 24 april 2019   13:17 FIS deelt statistieken over drugstest in wintersport

Door:

Na het dopingschandaal met de langlaufers heeft de FIS de statistieken gepubliceerd. De freestylers zijn niet heel vaak gecontroleerd dit jaar! 

Je kan jezelf ook afvragen of het als freestyler heel veel zin heeft om aan de doping te gaan, maar toch zal er een middeltje zijn waardoor je net iets beter kan gaan presteren. Anyway, na het dopingschandaal met de langlaufers die op heterdaad betrapt werden is doping weer een hot item.

De FIS heeft als internationale bond ook een verantwoordelijkheid om dopingcontroles uit te voeren en ieder jaar presenteert de FIS hoeveel controles ze precies hebben uitgevoerd vanaf 1 mei, zowel tijdens de competities als tijdens de trainingsperiode.

Wanneer je naar die cijfers kijkt dan is het duidelijk waar de kansen op dopinggebruik het hoogste liggen: langlaufen! Deze groep is bij far het meeste gecontroleerd, zowel in de trainingsperiode als in de competitietijd. Hoeveel gevallen er precies zijn gevonden wordt overigens niet bekend gemaakt.

De FIS zelf controleert op urine, bloed, ESA’s (bloed en urine tegelijk) en het ‘bloedpaspoort’ waarin de resultaten van meerdere tests verzameld worden.

Statistieken trainingsperiode:

  Urine ESA’s Bloed Bloedpaspoort
Langlaufen 322 233 150 744
Noordse combinatie 55 27 19 156
Skispringen 53 17 6
Alpineskiën 190 71 62 174
Freestyleskiën 22 4 8 2
Snowboarden 9 1 2

Statistieken wedstrijdperiode:

  Urine ESA’s Bloed Bloedpaspoort
Langlaufen 231 179 56 65
Noordse combinatie 60 44 8 5
Skispringen 85 2
Alpineskiën 157 1 18
Freestyleskiën 128 8
Snowboarden 109 1

Zoals je ziet, staan de freestylers alles behalve bovenaan! Helemaal in de trainingsperiode, waarbij de snowboarders amper gecontroleerd zijn. Overigens goed om te weten dat bij de FIS onder het freestyleskiën ook de onderdelen Ski Cross, Aerials en Moguls meegenomen worden, waardoor de cijfers sowieso niet helemaal gelijk zullen lopen.

Zijn de freestylers heilige boontjes als het op doping aankomt? Overigens gaat deze lijst alleen maar over de metingen die door de FIS zijn gedaan. De nationale comité’s hebben ook nog een verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van dopingcontroles en deze gebeuren doorgaans vaker dan die van de FIS zelf.

Gerelateerde posts:

Meer Freestyle:

Meer Freestyle