Nieuws - 13 februari 2018   9:59 FIS en organisatie Olympische Spelen onder vuur na Snowboard Vrouwen Slopestyle Finale

Door:

Het laatste woord is nog niet gesproken over de vrouwelijke Slopestyle finale, aangezien er na de wedstrijd een flinke discussie is los gebarsten. De term ‘shit-show’ is dan ook al voorbij komen waaien in wintersportland! 

Met name onze eigen Cheryl Maas was behoorlijk fel richting de organisatie over de staat van de Slopestyle wedstrijd. Het waaide snoeihard waardoor er bij de in totaal 51 runs maar liefst 32 crashes zijn gebeurd. En ja, dat is iets wat niet hoort bij een competitie van het hoogste niveau. De kritiek is dan ook fel, al zijn er duidelijk twee geluiden te horen vanuit de snowboard wereld.

Amerikaanse Media

Het Amerikaanse Yahoo Sports bijvoorbeeld kopt ‘m behoorlijk zwaar in. Zij stellen dat ‘geld, hebzucht en misplaatste prioriteiten’ de Olympische Spelen domineren. In het artikel zeggen ze dat de FIS eerder juist de beslissing nam om Alpine wedstrijden te annuleren vanwege dezelfde, heftige wind en dat het heel erg vreemd is dat de vrouwelijke snowboarders wél gewoon moesten starten. Volgens Yahoo Sports heeft dit alles te maken met de grote TV-netwerken die miljarden spenderen om de Spelen uit te zenden en daarom niet willen schuiven met de programmering. Oftewel, de TV rechten zouden meer prioriteit hebben dan de veiligheid van de atleten.

“Alpine heeft een hogere status. Ze willen daar een echt goede show neerzetten”, aldus Silje Norendal na afloop. “Het voelt alsof wij op de tweede plek komen, terwijl we hele zware blessures op kunnen lopen. Het is heel oneerlijk. Het is triest dat het voelt alsof we op de tweede plek staan.”

FIS

De FIS is zich van geen kwaad bewust en zegt in een officieel statement dat veiligheid de eerste prioriteit heeft, maar dat het aanpassen aan de condities ook een belangrijk onderdeel is van outdoor sporten. Hoewel dat laatste absoluut waar is, twijfelen velen of de FIS hier nu niet in doorgeslagen is. Veel atleten zijn namelijk verbolgen over het feit dat de atleten zelf niets is gevraagd, enkel de coaches werden gevraagd of de wedstrijd door kon gaan.

Tegengas

De winnares van de wedstrijd, Jamie Anderson, ziet het zelf toch iets anders. Zij was een van de dames die gepusht heeft om de wedstrijd door te laten gaan en zoals ze zelf aangeeft, de condities waren voor iedereen hetzelfde en wisselend weer is nou eenmaal onderdeel van de sport. “Ik wist dat er wind was natuurlijk. Maar wie weet wanneer er geen wind staat?” aldus Anderson na afloop. De FIS zelf vind dat de situatie aardig uit z’n verband is getrokken en verbaast zich vooral over het feit dat er tijdens de competitie weinig klachten richting de organisatie zijn gekomen. Zij zeggen namelijk dat in overleg met alle coaches van alle aanwezige teams de keuze is gemaakt om de wedstrijd toch door te laten gaan en als de atleten dit anders zien, hadden ze dit aan moeten kaarten.

Felle kritiek

Topfavoriet Anna Gasser kwam niet verder dan de 15e plek en dat heeft alles te maken met deze condities. “Dit is geen eerlijke competitie. Ik ben teleurgesteld in de organisatie. Dit was ook geen goede reclame voor het snowboarden.” Enni Rukajarvi, winnares van het brons, gaat nog een stapje verder. “Het was te gevaarlijk. Ik doe al lang mee, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben blijer dat niemand gewond is geraakt, dan dat ik brons heb gewonnen.” Cheryl Maas blijft echter het felste tegen de FIS. “Ik had zoveel tijd in de lucht om na te denken. Even dacht ik, ‘zet me please zacht neer’. Ik geloof niet echt in God, maar ik was tegen iets aan het bidden, ‘stop me niet in het ziekenhuis’. Het is idioot om dat soort gedachten te hebben. Je zou jezelf juist goed en vol zelfvertroiwen moeten voelen.”

Het zal de komende tijd moeten blijken hoe de FIS en de organisatie van de Spelen dit verder op gaan pakken. Een ding is zeker: na deze discussie kan de FIS het zich niet permitteren om nóg zo’n ‘shit-show’ gevalletje te krijgen en dus zullen ze het echt wel voorzichtiger aan gaan pakken tijdens de rest van de Spelen. Het zal hoe dan ook lastig blijven met de tricky condities in Zuid-Korea!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws