Nieuws - 1 juni 2021   15:51 FIS: “Slopestyle moet veranderen om interesse te behouden”

Door:

De FIS heeft z’n voorjaarsmeeting weer gehad en deze keer is er nieuws voor de freestyle wereld. De FIS vindt zelf dat Slopestyle op sommige punten aangepast moet worden, om te zorgen dat de interesse niet langzaam weg gaat zakken! 

Slopestyle is al jaren een vaste prik op iedere wedstrijdkalender en hoewel er al het nodige geëxperimenteerd wordt, is het volgens de FIS belangrijk om de sport op sommige punten aan te passen. In een verslag over het afgelopen freestyle seizoen meldde de FIS het volgende: “Op sommige belangrijke punten moet de uiting van onze competitie veranderen.” De FIS kijkt in dit geval vooral naar manieren om de freestyle onderdelen interessant te houden voor het publiek, zowel op locatie als degenen die via TV of livestream mee willen kijken. Die exposure is voor de sponsoren én verder draagvlak voor de sport onwijs belangrijk en dat wil de FIS dan ook blijven behouden.

Voorstellen

“Hoewel deze events de meest spectaculaire actie in de sneeuw bevatten, zorgen lang durende wedstrijden en pauzes tussen de actie er voor dat de kijkers niet blijven hangen, met name bij Slopestyle.” Het lijkt er dus op dat vooral de lengte van de wedstrijden en het feit dat er veel pauzes tussen de runs zijn er voor zorgt dat kijkers afhaken, of in ieder geval geen volledige wedstrijd blijven kijken. Om dit tegen te gaan zijn er al een paar voorstellen gedaan, die de FIS komend seizoen direct in wil zetten:

  • Het wedstrijdformat verder standaardiseren en voor slopestyle een finale van niet meer dan twee runs in de regels opnemen.
  • Finales voor mannen en vrouwen op andere dagen plannen.
  • Het aantal deelnemers aan de finales verder reduceren.

De wedstrijden moeten hiermee sneller en dynamischer verreden kunnen worden en de manier van jureren is daar ook een belangrijke factor in. Videojudging wordt op heel veel wedstrijden al toegepast en dit wordt ook als positief ervaren, mede om de snelheid erin te houden, al is er nog wel een hoop discussie over de methode waarbij iedere sectie los gejureerd wordt.

Aan deze plannen zal de FIS in ieder geval blijven sleutelen en het is duidelijk dat ze hiermee de freestyle disciplines aantrekkelijk willen maken en houden voor bestaande en nieuwe kijkers, zeker met het oog op de Olympische Spelen die komend seizoen plaats moeten gaan vinden.

Halfpipe & Big Air

Ook is nogmaals aangegeven dat zowel de ski- als snowboardhalfpipe disciplines het erg zwaar hebben met een dalend aantal deelnemers die erin geïnteresseerd zijn en ook een daling in de interesse van kijkers. Er is een voorstel neergelegd om een internationale werkgroep op te richten, die met elkaar moeten gaan bekijken hoe Halfpipe de komende jaren weer kan groeien tot een gezonde discipline.

Uiteraard stond Big Air ook op de agenda en daar is uit voort gekomen dat Big Air een deel van de aanpassingen aan slopestyle zal gaan volgen, maar dat het format qua aantal runs niet zal wijzigen. Er is duidelijke overeenstemming gekomen dat de meeste partijen het final-format (drie runs, beste twee runs bepalen samen de totale score) ook toe willen passen tijdens de kwalificaties, waar dit nu nog wel eens anders gaat. Tijdens kwalificaties gaat het tot nu toe vaak om twee runs, waarvan de beste run blijft tellen, maar dit zal dus gelijk getrokken moeten gaan worden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws