Nieuws - 11 januari 2016   16:45 Flatstyle 2016 in Delft: Foto’s en Recap!

Door:

Een stuk of 15 vrachtwagenladingen met sneeuw kwamen vrijdag en zaterdag aan op de Markt in Delft en dat allemaal maar voor één ding: Flatstyle 2016! Studentenvereniging DROP had dit unieke event opgezet waarin snowboarden en wakeboarden samenkomen en wij waren er bij. Check de recap en foto’s van dit event én natuurlijk de pro-contest!

Als er ergens in een Nederlandse stad een massive hoeveelheid sneeuw neergegooid wordt dan weet je eigenlijk al één ding zeker: het gaat één groot feest worden! Dit was al het geval bij Pro Freestyle in Den Haag en ook bij Rock a Rail werd het een gigantische party. Studentenvereniging DROP wilde ter ere van hun lustrum ook zo’n groot event gaan organiseren en na heel lang werken was daar afgelopen weekend het resultaat. Flatstyle 2016 was een succes!

Want midden op de Markt in Delft, tussen de Nieuwe Kerk en het Stadhuis van Delft, was de setup te vinden. Een lange baan vol met sneeuw waarboven een wakeboard kabel was gespannen om de snowboarders vooruit te trekken over de features. Deze features waren er overigens ook genoeg want zo was er onder andere een massive feature met een wallride, een box en een donkey dick te vinden, maar er waren ook nog twee kickers en een andere box aanwezig. Als klap op de vuurpijl kon er ook nog creatief omgesprongen worden aan het einde van de course, daar stond een auto inclusief rail te wachten op de deelnemers. Genoeg opties voor de deelnemers om creatief te zijn dus!

Flatstyle

Flatstyle

Middagsessie

Het hoogtepunt van de dag was absoluut de pro-contest, maar voordat het zover was mochten leden van de studentenvereniging en andere snowboarders/skiërs die een kaartje hadden gekocht de baan op om het zelf te gaan proberen. Hierbij werd al snel duidelijk dat de mensen met wakeboard ervaring absoluut een voordeel hadden, omdat je met zo’n kabel op een totaal andere manier moet staan dan tijdens het normale snowboarden. Als je over een van de features gaat moet je bovendien in die kabel blijven hangen, als je de kabel slap laat worden trekt hij je na je landing genadeloos weg. Of, als je pech hebt, terwijl je nog in de lucht hangt. Het moge dan ook duidelijk zijn dat er veel harde schuivers voorbij zijn gekomen.

Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle

Pro-contest

Halverwege de middag moest iedereen van de baan af om zo de shapers ruimte te geven. Het was namelijk tijd voor de training van de pro-wedstrijd! Ondanks het feit dat het hier om een snowboardwedstrijd ging stonden er ook nog wakeboarders op de startlijst aangezien dit natuurlijk een mooie combi is van beide sporten. De grote vraag was dan ook wie er met de overwinning vandoor zou gaan: Een snowboarder, of toch een wakeboarder?

Voordat de training van start ging hebben we Sean Taylor, een van de deelnemers en organisator van heel wat indoor freestyle wedstrijden, gevraagd naar zijn eerste indruk van dit event. “Het is indrukwekkend, echt iets anders. Het gaat sowieso leuk worden! Ik kijk zelf het meeste uit naar hoe de riders het gaan doen, nog niemand heeft dit gedaan met zo’n kabel behalve de wakeboarders. De rails zullen sowieso goed gaan, maar de kickers zijn tricky. Die moet je echt op gevoel pakken.”

FlatstyleSean Taylor in actie

Na de training, waarin de meeste snowboarders voor het eerst kennis maakte met het kabelsysteem, was het tijd voor de vier kwalificatie heats. De zeven beste mannen en drie beste vrouwen zouden uiteindelijk doorgaan naar de finale om te strijden voor de eindoverwinning. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke winnaar zou naar huis gaan met €300,- cash en een gloednieuwe TomTom Bandit Actioncam. Één van de absolute favorieten voor een podiumplaats, Rocco van Straten, kon helaas niet meedoen aan de wedstrijd omdat hij tijdens de training hard onderuit ging en een flinke blessure had opgelopen. Philip Lach de Bere heeft uiteindelijk zijn plek overgenomen en kreeg daarom eerst nog even wat oefenruns voordat de kwalificatie heats van start gingen.

Flatstyle

Finales

Vrouwen

Bij de vrouwen waren het Arianna Cau, Rachida Aoulad en Kim Stuffers die nog een keer de baan op mochten gaan voor de finales van Flatstyle 2016. Arianna Cau is een Italiaanse snowboarder die in de zomer heel vaak op haar wakeboard staat waardoor zij dus absoluut één van de favorieten voor de eindoverwinning was, maar dat bleek niet het geval te zijn. Uiteindelijk kwam Kim Stuffers uit op de derde positie, wat haar een surftrip met Ripstar op heeft geleverd en Arianna Cau ging naar huis met de tweede plek en €200,- cash. De grote winnares van de avond was namelijk niemand minder dan Rachida Aoulad!

Flatstyle

“Het was bizar! Ik had nooit verwacht dat ik zou winnen. Voor het event had ik niet echt verwacht dit het iets zou worden, als snowboarder wil je niet vast ergens aan vast zitten en zo’n kabel beperkt je behoorlijk, maar uiteindelijk werkte het gewoon. Het was echt super sick. Ik had geen finaleplek verwacht, ik dacht ik kom er gewoon heen en ga lekker snowboarden. Tijdens de prijsuitreiking dacht ik zelfs nog dat ik tweede was geworden maar winnen had ik echt niet verwacht!” Aldus een zeer tevreden Aoulad.

Flatstyle

Mannen

De zeven mannelijke deelnemers die mee mochten doen aan de finales waren Boas van Olden, Kasper de Zoete, Luc Büthker, Senna van Drunen, Sean Taylor, Mel Lamers en Steve Krijbolder. Steve Krijbolder en Sean Taylor werden na de kwalificaties al wel getipt als kanshebbers op een podiumplaats en tijdens de wedstrijd kwam het niveau alleen maar hoger te liggen. Tijdens de finales gingen de deelnemers stuk voor nóg een tandje harder!

Tijdens de finale vlogen de flips je bijna letterlijk om de oren en het was duidelijk dat de deelnemers elkaar hard aan het pushen waren om nog net even verder te gaan en de grenzen van het parcours op te zoeken! Op de kickers waren de snowboarders met wakeboard ervaring overduidelijk in het voordeel en dit was ook goed te zien in de uitvoering van de tricks, maar we zagen bijvoorbeeld ook frontflips voorbij komen waarvoor de kabel aan de kant gesmeten werd. Het concept mag dan totaal nieuw zijn, de tricks waren van bijzonder hoog niveau!

Flatstyle

Luc Büthker was de hele dag al op hoog niveau bezig en dit heeft ‘m dan ook de derde plek opgeleverd tijdens Flatstyle 2016. Sean Taylor, die naast z’n snowboard skills ook heel wat wakeboard ervaring op zak heeft, wist met zijn flips op de kicker de jury te overtuigen om hem de tweede plek te geven waardoor hij €200,- cash mee naar huis mocht nemen. Sean Taylor had overigens na de training helemaal geen finaleplek verwacht. “Het inrijden ging superslecht, maar gelukkig tijdens de kwalificatie ging het al wel een stuk beter waarna ik dacht dat ik misschien wel een finaleplek zou kunnen krijgen. In de finale ging het helemaal een stuk beter dus ik ben echt wel tevreden!”

Flatstyle Flatstyle Flatstyle

Sean vond het ook erg jammer dat Rocco van Straten niet mee kon doen aan de wedstrijd. “Samen met Rocco (van Straten -red.) en Steve (Krijbolder -red.) zijn wij echt de drie musketiers binnen het snowboarden, dus dat hij niet mee kon doen vanwege zijn blessure is erg jammer.”

Zoals Henny Huisman het altijd zo mooi kan brengen kan er maar één de winnaar zijn. Steve Krijbolder was de hele dag al on fire en ook tijdens de finale knalde hij volle bak over het parcours heen. Niet alleen kreeg hij de eerste plek, wat hem €300,- en een TomTom Bandit Actioncam opleverde, hij kreeg ook nog eens de prijs voor Best Trick! “De baan voelde direct goed, ik heb alles kunnen doen wat ik wilde doen. Ik heb veel wakeboard tricks kunnen laten zien op het sneeuwparcours en ik heb m’n tricks weten te landen dus ik ben super tevreden. Samen met mijn maatjes snowboarden op zo’n parcours, het is één groot feest!”

Flatstyle

Als snowboarder achter zo’n wakeboard koord gaan hangen is geen makkie en dat was goed te zien in de hoeveelheid crashes. We hebben een aantal flinke faceplants voorbij zien komen en daarom heeft de organisatie van Flatstyle ook een prijs uitgeloofd voor de hardste crash tijdens de wedstrijd! Deze prijs ging naar Koen Haest, die koste wat het kost de rail na de rooftop wilde landen, maar keer op keer onderuit ging. Hij heeft de finale daardoor helaas niet gehaald, maar het heeft ‘m wel een dagje gratis wakeboarden opgeleverd!

Al met al kunnen we zeggen dat Flatstyle in Delft absoluut geslaagd was en met ons vele anderen want tijdens de wedstrijd stond het hele Marktplein vol met mensen die kwamen kijken naar dit unieke spektakel. De riders waren ook zeer te spreken over het evenement, ondanks dat de meesten twijfelden of dit concept wel kon werken. Uiteraard hebben we nog een aardige hoeveelheid foto’s weten te maken die hieronder te vinden zijn. Voor een grotere selectie check onze Facebookpagina en tag hierin al je vrienden en jezelf! Foto’s gebruiken mag, wel ons even taggen graag. Overigens was Johnny Dertien van iBoardcast aanwezig die een verse recapvideo heeft geschoten, die is ook hieronder te vinden!

Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle Flatstyle

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws