Nieuws - 23 februari 2023   16:31 Flitsmeister toch helemaal verboden in Duitsland: Bijrijder krijgt ook boete

Door:

Het gezeik waarvan we allemaal wisten dat het zou gaan komen is gearriveerd: Flitsmeister is eigenlijk helemaal verboden in Duitsland. Ook de bijrijder krijgt een boete! 

Keihard vlammen op de Autobahn? Dat wordt al jaren moeilijker en moeilijker. Steeds meer wegen krijgen een maximum snelheid en daardoor neemt ook het aantal Duitse flitskasten in een rap tempo toe. Maar goed, daar hebben we Flitsmeister voor, toch?

Een paar jaar geleden werd er al een ‘Flitsmeister’ verbod ingezet in Duitsland, waarbij het verboden werd dat de bestuurder van een auto op wat voor wijze dan ook een waarschuwing krijgt voor een flitser. Apps als Flitsmeister zouden daarom jou als bestuurder geen melding meer mogen geven, maar er was een hele vreemde uitzondering: jouw bijrijder mag wel gewoon naar Flitsmeister kijken. En zie dan maar eens te bewijzen dat de bijrijder de bestuurder waarschuwt voor een flitser!

Bijrijder krijgt boete

Goed, de uitzondering voor de bijrijder kan inmiddels van tafel, door een recente uitspraak van een rechter in Duitsland. Het begon met een 64-jarige man die in het Duitse Heidelberg werd aangehouden vanwege een te hoge snelheid, waarbij ze er ook nog eens achter kwamen dat de bijrijder een flitsapp open had staan. Daarop werd een bekeuring uitgeschreven, voor het waarschuwen van de bestuurder voor de aanwezigheid van flitspalen.

De bestuurder ging tegen deze bekeuring in beroep, omdat hij stelde dat de bijrijder die app open had staan. De bestuurder zou zelf niet naar de app kijken en dus ‘geen waarschuwing krijgen’. De rechter was het hier niet mee eens en die oordeelde dat de andere inzittenden ook de app niet mogen gebruiken. Die bekeuring moest dus gewoon betaald worden en daarmee is ook duidelijke jurisprudentie neergezet voor andere zaken.

Flitsapp uitschakelen

De oplossing om zo’n boete te voorkomen is dus heel simpel. Geen app gebruiken en al zeker niet op je Apple CarPlay scherm, want dan kan je vrij snel de sjaak zijn. Flitsmeister gebruiken voor navigatie is an sich niet verboden, maar zie dan maar eens te bewijzen dat je de flitsmeldingen hebt uitgeschakeld terwijl je in Duitsland zit.

Overigens is de boete voor het gebruik van een dergelijke app rond de 100 euro. Doe met die informatie wat je wil, maar het kan een makkelijk rekensommetje zijn. Je rijgedrag een beetje aanpassen zodat het niet heel erg opvalt dat je weet dat er een flitser staat kan ook al schelen, of simpelweg niet heel veel te hard rijden zou je moeten helpen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws