Nieuws - 4 juni 2021   14:28 Frankrijk: Bijna dubbel zoveel lawinedoden dan een ‘gemiddeld seizoen’

Door:

Ondanks het feit dat de skigebieden gesloten zijn geweest voor toeristen, heeft Frankrijk een bijzonder dodelijke winter gehad. 39 mensen zijn overleden door lawines, wat bijna dubbel zo veel als een gemiddeld seizoen is! 

Het zijn opmerkelijke cijfers dit seizoen, die vrijwel overal terug te vinden zijn. In Zwitserland werd al gesignaleerd dat er meer mensen zijn overleden door lawines dan normaal en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld skigebieden in de Verenigde Staten. In Frankrijk worden deze cijfers beheerd door de ANENA, die tevens alle informatie over het sneeuwpak bij elkaar haalt tijdens het seizoen.

Oorzaak

ANENA geeft duidelijk aan dat deze winter bijna dubbel zoveel doden zijn gevallen als het langstaande gemiddelde van de afgelopen 50 jaar. Natuurlijk hebben de sneeuwcondities er ook iets mee te maken, maar dat is zeker niet het hele verhaal.

Men heeft namelijk duidelijk gezien dat dit jaar meer mensen dan ooit aan het ski touren zijn geslagen en daar komt dan ook het gros van de ongevallen vandaan. Velen hebben deze stap genomen zonder fatsoenlijke training of veiligheidsmiddelen, waardoor de kans op een fataal ongeval nog groter wordt.

Bovendien is er door de Franse lawinediensten veel minder geknald dan in een gemiddeld seizoen. Normaal gesproken wordt er de hele winter hard gewerkt om de pistes open te houden en lawines preventief af te knallen, maar dat is dit jaar veel minder gebeurd. Want ja, als de pistes dicht zijn, dan is het een dure aangelegenheid om de bergen wél lawinevrij te houden.

De meeste slachtoffers (17 in totaal) zijn gevallen in de regio Savoie, waar ook de meeste ongevallen (38 totaal) zijn geweest. Bijzonder is dat in Hautes-Alpes over het hele seizoen 34 ongevallen zijn gemeld, maar daar veel minder mensen (7 in totaal) om het leven zijn gekomen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws