Nieuws - 1 juni 2019   9:38 Frankrijk scherpt regels voor beklimmen Mont Blanc flink aan

Door:

Na de controverse rondom de Mount Everest gaat Frankrijk zelf ook wat doen. De regels rondom de Mont Blanc gaan aangescherpt worden! 

Het dak van de Alpen, het is een van de bergen die ieder seizoen weer druk bezocht wordt door klimmers van over de hele wereld. Jaarlijks klimmen zo’n 25.000 mensen naar de top en die drukte zorgt ervoor dat de problemen op de berg zich aardig kunnen opstapelen.

Om te voorkomen dat de situatie gaat escaleren heeft Frankrijk daarom besloten om de regelgeving aan te passen. Vanaf nu mogen klimmers alleen nog naar de top van de Mont Blanc gaan wanneer ze een overnachting hebben geboekt in een van de berghutten op de flanken van de berg.

Het klinkt misschien als een vreemde maatregel in de hoop meer geld te verdienen, maar er zit wel degelijk een gedachte achter. Door deze verplichting kan Frankrijk namelijk de hoeveelheid klimmers op de berg makkelijk reguleren. Zijn de slaapplekken op? Dan kan je niet klimmen. De maatregel gaat vandaag in en is geldig voor iedereen die via de standaardroute naar de 4.810 meter hoge top wil klimmen. Op deze route zijn drie hutten te vinden en daar moet dus verplicht een overnachting geboekt worden.

Drukte probleem

De regelgeving is volgens burgemeester Jean-Marc Peillex absoluut nodig, aangezien de drukte van 25.000 jaarlijkse klimmers nu al voor problemen zorgt. Jaarlijks komen zo’n 15 mensen om op de berg en de drukte zorgt bijvoorbeeld ook voor klimmers die slecht voorbereid illegaal gaan kamperen op de berg, met soms zelfs reddingsacties tot gevolg.

Klimmers die een andere route dan de standaardroute, de Route Royale, willen nemen, kunnen dat nog steeds. De regels gelden alleen voor de standaardroute aangezien daar de meeste slechte voorbereide klimmers te vinden zijn.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Heb je de countdown aanstaan totdat de terrassen weer open mogen? Dat snappen we heel goed. Om dit lange weekend door te komen hebben we in ieder geval weer een dosis WTF voor je klaar gezet! Lees Meer…

Meer Nieuws