Nieuws - 2 oktober 2018   13:33 Frankrijk: Winterbanden officieel verplicht vanaf 2019/2020

Door:

Blijkbaar vinden die Fransen de Duitsers zo gek nog niet. De maatregel was nog er nog niet, maar vanaf volgend jaar is toch echt officieel. Zonder winterbanden mag je in de winter de Franse bergen niet meer in! 

In navolging van Duitsland heeft Frankrijk de maatregel nu officieel gemaakt. Vanaf volgend wintersportseizoen mag je in de maanden met kans op vorst en winterse neerslag, niet zonder winterbanden de bergen in rijden. Doe je het toch, dan maak je kans op aardige bekeuringen.

Wel gaat deze maatregel een beetje met de Franse slag, zoals we uiteraard wel gewend zijn van het land! Aangezien het niet in heel Frankrijk sneeuwt, is de maatregel dan ook niet actief voor het hele land. Alleen de berggebieden zullen deze maatregel hanteren en dan is het ook nog eens aan de lokale overheden zelf om te bepalen waar de maatregelen wel of niet gaan gelden.

Gemeentes mogen straks zelf bepalen waar de grens komt te liggen. Het kan dus zijn dat je het ene dorp prima in mag rijden zonder winterbanden, maar als je een dal verder gaat en misschien zelfs op minder hoogtemeters zit, je wél met winterbanden moet rijden.

Hoe de invulling precies gaat gebeuren is nog niet helemaal bekend. Wel is bekend gemaakt dat de regel actief is tussen 1 november en 31 maart en dat de lokale overheden zelf dus de verantwoordelijk hebben voor het opstellen en naleven van de regels. Buiten deze periode mag je overal komen zonder winterbanden.

Soorten

Ook is het nog niet helemaal duidelijk welke soorten banden de Franse overheden accepteren als winterbanden. In Duitsland is de regel heel duidelijk. Als je daar de weg op gaat zonder een bergje met een sneeuwvlok op de wang van je banden, dan kan je in de winter de sjaak zijn.

WinterbandenHet verplichte kenmerk in Duitsland

Of de ‘winter’banden met alleen een M+S aanduiding voldoende gaan zijn in Frankrijk, is dus nog niet duidelijk. De Fransen zelf hebben nog een jaar de tijd om hier wat meer duidelijk over te scheppen. Overigens is de kans op gerichte controles klein, maar wanneer je ergens vast komt te staan en het blijkt dat je op zomerbanden staat, dan ben je wel hard de sjaak.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

16 juni 2019

Zondag WTF #333

Al depressief, wetende dat de zomer nog heel lang gaat duren? We feel you. Tijd om de realiteit weer even te ontsnappen, het is WTF o’clock!  Lees Meer…

Meer Nieuws