Nieuws - 6 december 2019   15:58 Franse skigebieden moeten strijden tegen verdwijnende permafrost

Door:

Dat de Alpen de gevolgen van klimaatverandering voelen is geen nieuws meer, maar het komt steeds dichterbij. Meer Franse gebieden beginnen problemen te krijgen door het verdwijnen van permafrost! 

Permafrost, oftewel de permanent bevroren grond, is normaal gesproken helemaal top voor het bouwen van voorzieningen op de berg. Het spul is ontzettend stevig, zolang de grond ook maar bevroren blijft. En laat daar nu net de crux zitten!

Door het veranderende klimaat en het warmer worden van de bergen, neemt de hoeveelheid permafrost steeds verder af. De ijzersterke bevroren ondergrond veranderd langzaam in en waterige modderige soep en dat brengt natuurlijk weer grote problemen. Met name in het Franse hooggebergte merken ze deze gevolgen en moet er flink gewerkt worden om de boel weer recht t trekken.

Chamonix

Het Franse Chamonix bijvoorbeeld, zij hebben onlangs een totaal van 1,5 miljoen euro moeten investeren om bestaande voorzieningen voldoende te verstevigen. Het gros van de tijd is gespendeerd aan de Bochard gondel, die vrijwel in z’n geheel in de permafrost verankerd was. Door de smeltende ondergrond was er een dreiging dat de liftpalen zouden verzakken, waardoor ze compleet nieuwe funderingen aan hebben moeten leggen. Dit is uiteraard een aardig kostenplaatje en daar komt nog meer bij kijken, aangezien ze vanaf nu ook gebruik moeten maken van bewegingssensoren om problemen op tijd te monitoren.

Andere Franse dorpen

Overigens is Chamonix niet de enige met issues. In Les Deux Alpes en Val Thorens werd al gewerkt om funderingen te verstevigen en uit een onderzoek blijkt dat alleen in Frankrijk al zo’n 45 stukken infrastructuur ‘op omvallen’ staan. Deze problemen zullen alleen maar groeien meteen de tijd en het vergt een grote investering van veel skigebieden. Zeker de kleinere gebieden gaan hier grote problemen mee hebben in de toekomst.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws