Nieuws - 9 oktober 2020   16:11 Franse skigebieden willen allemaal CO2 neutraal zijn vanaf 2037

Door:

In Frankrijk zijn ze flink aan de weg aan het timmeren om de wintersport een stukje duurzamer te maken en daarom hebben ze nu een nieuwe commitment naar buiten gebracht. Geen fossiele brandstoffen meer en verbeteringen in alle gebieden om CO2 neutraal te kunnen zijn! 

Alle 250 skigebieden van Frankrijk hebben zich verenigd in een nieuw akkoord vanuit de nationale ‘vakbond’ voor skigebieden, de Domaines Skiables de France. Dit akkoord stelt dat alle skigebieden CO2 neutraal moeten kunnen opereren vanaf 2037 en dat betekent dat er her en der zeker wat zal moet veranderen. Een van de belangrijkste punten? De Pistenbully op diesel gaat eruit.

Yep, waar Pistenbully zelf vorig jaar nog de eerste elektrische Bully presenteerde, wil Frankrijk nu direct doorpakken en alle uitstoot in de sneeuwpreparatie eruit werken. Het doel is om of de elektrische Pistenbully’s in te gaan zetten, of te gaan werken met waterstofmodellen, die nu nog in ontwikkeling zijn. De diesel van de Bully’s zijn nu goed voor 94% van de CO2 uitstoot in de gebieden en dat moet dus naar beneden kunnen.

Andere maatregelen

Niet alleen het vervangen van alle Pistenbully’s in heel Frankrijk is een belangrijk punt, er worden nu al maatregelen getroffen die direct zorgen voor verbetering van de CO2 uitstoot. Zo gebruiken 200 Bully’s die actief zijn in totaal 50 skigebieden nu al geavanceerde systemen die de sneeuwdiepte tot op de centimeter kunnen meten. Door deze metingen kan veel preciezer gekeken worden hoeveel kunstsneeuw nodig is en waar deze nodig is, of dat de sneeuw slim rondrijden al voldoende is.

Volgens Domaines Skiables de France heeft Courchevel door het inzetten van deze technologie al de kunstsneeuwproductie al met 15% kunnen verminderen, is er 8% minder brandstof nodig en neemt het totaal aantal uren waarin gereden wordt met 5% af. Het doorzetten van dit soort initiatieven moet er voor zorgen dat alle skigebieden in 2037 CO2 neutraal kunnen zijn.

Overigens is CO2 neutraal opereren niet het enige waar de Franse skigebieden aan willen werken. Ook hebben ze aangegeven dat er gewerkt gaat worden aan een duurzame opslag van water in de bergen, dat de waterverspilling drastisch moet verminderen en dat men er alles aan moet doen om de biodiversiteit in de bergen te behouden. Dat laatste betekent ook dat veel skigebieden niet zomaar uit kunnen gaan breiden en dat het aanleggen van nieuwe skigebieden waarschijnlijk niet mogelijk gaat zijn. Maar goed, eerlijk is eerlijk, Frankrijk heeft ook al aardig wat meters aan pistes liggen. Toch?

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

25 oktober 2020

Zondag WTF #402

Ooit gehoord van geitenyoga? Het is een ding blijkbaar. En wat doen dronken Russen wanneer ze in het leger zitten en er tanks voor hun neus staan? Het is WTF time! Lees Meer…

Nu Oostenrijk op twee deelstaten na volledig oranje kleurt op de kaart met reisadviezen, is het nog maar afwachten wanneer je als Nederlander weer enigszins normaal op vakantie kan naar het Alpenland. Toch is er een sprankje hoop, twee regio’s in Oostenrijk vallen namelijk buiten de code oranje regels!  Lees Meer…

Meer Nieuws