Nieuws - 25 oktober 2017   18:41 Freeride pro’s leggen in B.A.S.I.C.S. uit hoe jij je leven kan redden

Door:

Sneeuw is mooi, sneeuw is awesome en sneeuw kan je tot het absolute uiterste van je kunnen pushen. Maar, sneeuw kan ook dodelijk zijn! Ieder jaar komen zware lawines naar beneden met gigantische gevolgen en een stel freeride pro’s hebben nu samen met TGR een nieuwe film gemaakt, waarin ze het hele proces van begin tot eind haarfijn en superduidelijk uitleggen. Kijktip! 

Als je op de gewone pistes staat merk je er niet zo veel van en hoef je over het algemeen niet heel erg bang te zijn voor lawines, maar zodra je buiten de pistes gaat dan wordt het een heel ander verhaal. Ineens kan die prachtige ongerepte sneeuw bijzonder dodelijk zijn zonder dat daar een directe aanleiding zichtbaar is. En zoals ze in deze film aangeven, off-piste gaan vergt heel wat meer voorbereiding dan alleen maar zorgen dat je een werkende pieper bij je hebt en dat er een sonde en schep in je tas zitten.

Jeremy Jones, een van de pro’s die in deze film zit, legt het aan het begin al uit. 80% van de beslissing om off-piste te gaan neemt hij van te voren door simpelweg zoveel mogelijk data te verzamelen en te analyseren. Als vervolgens op het moment zelf blijkt dat de situatie toch weer anders is dan voorspeld, besluit hij alsnog om thuis te blijven en zichzelf zo niet in gevaar te brengen. Daarnaast geven onder andere Michelle Parker, JT Holmes en Elyse Saugstad in deze film aan hoe belangrijk het is om jezelf op de hoogte te brengen van hoe alle safety maatregelen werken en wat je zelf allemaal kan doen. Het klinkt misschien als een gevalletje no-shit, maar er zijn nog altijd teveel ongelukken.

Overigens focussen ze in deze film niet alleen op lawines. Ook de andere gevaren op de berg komen aan bod! Wat dacht je van tree-wells, begraven worden na een cliffdrop of simpelweg te hard gaan in het park terwijl je het eigenlijk nog niet kan? Het heeft allemaal te maken met het inschatten van risico’s en op dat moment de juiste beslissing nemen. Ook zonder dat je buiten de pistes komt kan je jezelf aardig in de nesten werken, terwijl dit helemaal niet nodig is. Mits je jezelf maar op de hoogte brengt van de risico’s en hoe je deze af kan vangen.

Toegegeven, de film heeft een aardig Amerikaans tintje en dat is in meerdere dingen te merken. De hoeveelheid drama is aardig hoog en de gevaren rondom de berg zijn duidelijk gefocust op de situatie zoals die in Amerika te vinden is. Grote in-bound poedervelden komen we in de Alpen namelijk weinig tegen en al helemaal niet als ze bijvoorbeeld vol staan met bomen of cliffdrops. Anyway, de boodschap is duidelijk, zorg er zelf voor dat je veilig van de berg af komt!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws