Nieuws - 24 maart 2016   18:11 Freeride World Tour 2016 in Haines, Alaska – Recap & Terugkijken

Door:

Het was even goed zuur twee dagen terug toen bleek dat de livestream van de Freeride World Tour in Haines, Alaska niet werkte! Maar goed, de wedstrijd is uiteindelijk toch verreden, de winnaars (en zelfs kampioenen) zijn gekroond en gelukkig is de hele wedstrijd alsnog terug te kijken. Check de recap en de video! 

Een FWT competitie in de backcountry van Alaska staat altijd garant voor heel veel spektakel, maar helaas hebben we het dus niet live kunnen volgen. Deze wedstrijd vond plaats diep in de backcountry waar alle spullen met helikopters geleverd moesten worden en een standaard internet verbinding kan je al helemaal vergeten. De stream zou via een speciale satelliet verbinding live het internet op gestuurd worden, maar de communicatie met de satelliet kregen ze maar niet op gang. Geen stream dus, maar gelukkig lieten ze de camera’s wel gewoon doordraaien. De volledige wedstrijd is daardoor gewoon terug te kijken!

Maar goed, genoeg gelul over de livestream en de technische issues, tijd om op de wedstrijd zelf te focussen! Slechts 31 van de FWT atleten mochten mee naar Haines, Alaska voor de laatste ‘normale’ stop van de kalender en de laatste kans om een ticket voor XTreme Verbier te verdienen. De competitie stond eigenlijk gepland voor 17 maart, maar slecht zicht en sneeuwval zorgde ervoor dat de helikopters niet op konden stijgen. Bij deze competitie is dat cruciaal omdat alle atleten per helikopter afgezet moesten worden! Uiteindelijk hebben ze dus toch een datum weten te vinden en op 21 maart werd de wedstrijd verreden.

Snowboard Mannen

De snowboardende mannen mochten de wedstrijd aftrappen in Alaska, maar voordat de wedstrijd begon was er al een teleurstelling bekend gemaakt. Sascha Hamm, de Britse snowboarder die de allereerste wedstrijd in Andorra nog wist te winnen, kon er helaas niet bij zijn. Hij is tijdens de vorige stop zo hard onderuit gegaan dat hij deze keer niet mee kon doen. De organisatie heeft overigens ook nog enkele wildcards uitgedeeld aan een paar locals om zo meer Amerikanen op de startlijst te krijgen.

Één ding werd al wel vrij snel duidelijk, de Amerikanen hadden er absoluut zin in! Met slechts twee Europese deelnemers was de kans al vrij groot dat er een Amerikaanse winnaar naar voren zou komen, de grote vraag zou alleen zijn wie het ging worden. Sammy Luebke begon als derde in Alaska en zette een dijk van een run neer met onder andere een backside 360 waardoor hij met 90.00 punten lange tijd op de eerste positie stond, maar er was nog één Amerikaan die daar overheen wist te komen.

Ryland Bell, een Amerikaanse freerider die alleen hier in Alaska mee mocht doen, wist namelijk iedereen te verrassen door als laatste op de face een massive run neer te zetten. In het begin zette hij direct een frontside 360 neer en later in z’n run gooide hij nog een keer een backside 360 eruit, wat ruim genoeg was voor een duidelijke overwinning! De eerste en tweede posities waren daardoor in handen van Amerikanen, maar Flo Orley wist het Amerikaanse feestje nog een beetje te verstoren door de derde plek te claimen.

Sammy Luebke heeft het hier in Alaska overigens voor elkaar weten te krijgen om het kampioenschap alvast te claimen, waardoor XTreme Verbier een echte victory lap gaat worden voor ‘m!

De winnende run van Ryland Bell:

Resultaten:

1. Ryland Bell
2. Sammy Luebke
3. Flo Orley
4. Camille Armand
5. Christopher Galvin
6. Ralph Backstrom
7. Jonathan Penfield

Ski Mannen

Na de snowboarders mochten de mannelijke skiërs naar beneden op de face die al veel potentie heeft laten zien. Jérémie Heitz mocht het aftrappen voor de skiërs en het zag er in eerste instantie erg goed uit voor de Zwitser. Hij heeft al meerdere podiumplekken op zak, maar nog geen overwinning. Door in het begin gelijk op hoge snelheid een massive cliff te pakken leek hij zich klaar te maken op een mogelijke winst, maar bij een tweede cliff ging het helaas mis en viel hij hard onderuit! Na een lange klim om z’n ski’s weer terug te krijgen kon de wedstrijd eindelijk verder, op jacht naar de échte winnaar.

Logan Pehota, de Canadese Freerider die dit jaar voor het eerst meedoet met de FWT, wist vriend en vijand al te verrassen door een 2e en een 4e positie te claimen in zijn debuut seizoen. In Alaska liet hij al vroeg zien dat hij huge wilde gaan deze keer, al zorgde dat er bijna voor dat z’n wedstrijd er vroeg op zat. In het bovenste deel verloor hij even de controle maar hij kon op z’n benen blijven staan en wist vervolgens een dijk van een run neer te zetten! Door hele technische lijnen te kiezen en veel airtime te pakken imponeerde hij de jury genoeg om in z’n debuutjaar gelijk een eerste overwinning te pakken. Logan Pehota had gewonnen in Alaska!

Loïc Collomb-Patton is absoluut een van de beste skiërs in de FWT en aan het begin van deze wedstrijd stond hij dan ook al zo’n beetje klaar om het kampioenschap alvast te claimen. Met een bloedsnelle run door de poedersneeuw wilde hij het kampioenschap duidelijk vastleggen hier in Alaska maar dat is hem net niet gelukt. Met een tweede plek hier in Alaska heeft hij niet genoeg punten om z’n kampioenschap nu al in de zak te steken, daarvoor zit Logan Pehota nog te dichtbij. De beslissing zal dus sowieso gaan vallen in Verbier.

Als een na laatste deelnemer startte de Amerikaanse Drew Tabke en met een massive backflip wist hij zichzelf nog het podium op te skiën, ten koste van Fabio Studer. De verschillen waren overigens heel erg klein tussen alle deelnemers vanwege de grote hoeveelheden technische lijnen op de berg in Haines waardoor de jury er nog een behoorlijke kluif aan had.

De winnende run van Logan Pehota:

Resultaten

1. Logan Pehota
2. Loïc Collomb-Patton
3. Drew Tabke
4. Fabio Studer
5. Felix Wiemers
6. Julien Lopez
7. Reine Barkered
8. Stefan Hausl
9. Ivan Malakhov
10. Leo Slemet
11. Dennis Risvoll
12. Kristofer Turdell
13. Bene Mayr
14. Jérémie Heitz

Snowboard Vrouwen

Het kleinste startveld in Alaska was die van de vrouwelijke snowboarders. Estelle Balet, die vorig jaar nog kampioen werd in deze categorie, mocht als eerste van start gaan en ze gooide direct het gas erop. Met een snelle en vloeiende lijn scoorde ze 80.00 punten, wat uiteindelijk genoeg bleek te zijn voor een tweede plek.

Haar grote rivaal, Anne-Flore Marxer, startte als laatste maar zij wist deze score nog te verbeteren. Anne-Flore heeft een grote hekel aan bergen die al verrot gereden zijn door andere freeriders en dit liet ze dan ook zien in haar run! Ze zocht een totaal andere lijn op dan de rest van het deelnemersveld, waardoor ze grotendeels door de ongerepte sneeuw kon ploegen met haar snowboard. Door een grote hoeveelheid air te pakken gecombineerd met veel snelheid pakte ze hier dan ook overtuigend de overwinning! Het kampioenschap laat nog even op zich wachten, daarvoor zit Estelle Balet nog te dicht op haar hielen. De beslissing bij de vrouwelijke snowboarders gaat vallen in Verbier!

Op de derde plek kwam de Franse voormalige slopestyle specialiste Marion Haerty terecht. 2016 is haar FWT debuutseizoen en tot dusver heeft ze het erg goed gedaan met meerdere podium posities en in Alaska kwam er dus nog weer eentje bij.

De winnende run van Anne-Flore Marxer:

Resultaten

1. Anne-Flore Marxer
2. Estelle Balet
3. Marion Haerty
4. Mikaela Hollsten
5. Elodie Mouthon

Ski Vrouwen

Als laatste waren de skiënde vrouwen aan de beurt maar dit deelnemersveld was al uitgedund voordat ze uberhaupt gestart waren. Silvia Moser en Nadine Wallner konden niet meedoen met deze wedstrijd vanwege blessures, waardoor het startveld slechts uit zes vrouwen bestond.

Eva Walkner heeft al heel wat FWT ervaring in haar benen zitten en in 2015 wist ze het kampioenschap nog te claimen in Alaska. Het werd snel duidelijk dat ze dit trucje hier nogmaals wilde herhalen met een hele snelle run en een technisch onderste gedeelte, wat haar 83.33 punten opleverde.

Op dat moment stond Matilda Rapaport op de tweede positie. Ze pakte haar run op het air & style gedeelte ietwat voorzichter aan, maar ze liet wel hele soepele lijnen zien tijdens haar afdaling. De enige dame die haar nog naar de derde plek kon verwijzen was kampioenschap kandidaat Arianna Tricomi, die als laatste mocht starten.

Tricomi liet wel degelijk een goede lijn zien met onder andere een flinke cliff jump, maar dit was niet genoeg om de bovenste plekken van het podium te claimen. Ze moest genoegen nemen met een derde positie en dit betekende ook direct dat haar kansen op een kampioenschap verkeken waren. Eva Walkner heeft de eindoverwinning te pakken!

De winnende run van Eva Walkner:

Resultaten:

1. Eva Walkner
2. Matilda Rapaport
3. Arianna Tricomi
4. Jaclyn Paaso
5. Evelina Nilsson
6. Lauren Cameron

Terugkijken

Zoals gezegd is de volledige wedstrijd op internet terug te kijken, van begin tot eind. Check de video hieronder voor de volledige replay:

Tussen 2 april en 10 april zal in Verbier de allerlaatste wedstrijd van de Freeride World Tour 2016 verreden gaan worden, daar zullen ook de laatste kampioenen gekroond gaan worden. Uiteraard fixen wij tegen die tijd weer een livestream!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws