Nieuws - 14 april 2016   15:50 Freeride World Tour 2016: Xtreme Verbier Recap & Uitslag

Door:

Het 2016 seizoen van de Freeride World Tour zit erop! In het Zwitserse Verbier is het seizoen traditioneel afgesloten en de kampioenen zijn inmiddels gekroond. De wedstrijd liep niet helemaal volgens planning maar toch zijn de meeste deelnemers naar beneden gegaan en kon het meest prestigieuze freeride event van het seizoen voor het overgrote deel doorgaan. Wij hebben de recap voor je! 

Xtreme Verbier is al jarenlang de afsluiter van het FWT seizoen en dat is niet zonder reden. De Bec des Rosses in Verbier heeft een behoorlijke reputatie en deze afdaling is niet bepaald voor mietjes! Niet iedere FWT deelnemer mag hier aan de start staan, alleen de allerbeste deelnemers uit het klassement maken kans op deelname. Na de stop in Alaska zijn de beste 4 vrouwelijke snowboarders, 6 vrouwelijke skiërs, 7 mannelijke snowboarders en 13 mannelijke skiërs doorgegaan naar Verbier.

Dit FWT seizoen was eigenlijk vrij bijzonder omdat er eigenlijk geen vertragingen zijn geweest door het weer! Dat was in de voorgaande jaren wel anders, maar blijkbaar was er toch te vroeg gejuicht. In Verbier viel het weer vies tegen en op een van de allerlaatste dagen van het wedstrijdwindow kreeg Xtreme Verbier uiteindelijk een go van de wedstrijdleiding.

Snowboard Vrouwen

De snowboardende vrouwen mochten de wedstrijd aftrappen terwijl de Bec des Rosses onder een flink wolkenpak lag. In het kampioenschap lag alles nog open, Anne-Flore Marxer stond bovenaan in de ranking maar regerend kampioene Estelle Balet zat er bijzonder dichtbij. Alleen deze dames konden het kampioenschap nog pakken dus de strijd was heftig!

Na een lange vertraging vanwege het weer was Elodie Mouthon de allereerste rider op deze legendarische face. Met een technische lijn in de moeilijke condities heeft ze direct een visitekaartje afgegeven voor de rest van de dames en ze kwam uiteindelijk uit op een tweede plek. Voor het kampioenschap betekende dit weinig meer, maar voor Elodie was het in ieder geval een mooie afsluiting van het seizoen.

Estelle Balet, de kampioen van 2015, was de volgende die naar beneden ging. Estelle startte bovenaan de couloir en het was tijdens haar run duidelijk te merken dat de berg er echt niet makkelijk bij lag. Bovenaan haar run ging ze bijna onderuit maar later wist ze toch meerdere cliffs aan elkaar te knopen waardoor ze zich verzekerd had van een hele goede score. De grote vraag was natuurlijk of dit ook genoeg was om Anne-Flore Marxer van de eerste plek af te houden?

Anne-Flore Marxer begon als laatste aan deze wedstrijd en zij koos voor de andere startgate. Ze begon supersterk en agressief aan haar run maar een 360 eindigde helaas in een aardige klap. Het was duidelijk dat ze voor een massive score wilde gaan maar het zat er helaas niet in. Het resultaat was een derde plek tijdens Xtreme Verbier en Estelle Balet had dus naast de overwinning ook het kampioenschap in de pocket!

Winnende run van Estelle Balet:

Resultaat Xtreme Verbier:

1. Estelle Balet
2. Elodie Mouthon
3. Anne-Flore Marxer
4. Marion Haerty

Eindstand kampioenschap:

1. Estelle Balet
2. Anne-Flore Marxer
3. Marion Hearty

Ski Vrouwen

Na de snowboarders mochten de vrouwelijke skiërs gaan beginnen aan de competitie. Er was weinig tijd om stil te staan bij de eindstand van de snowboarders omdat de weercondities nog steeds alles behalve perfect waren en dus begonnen ze snel met de vrouwelijke skiërs! Eva Walkner was dit jaar de vrouw to beat alhoewel Arianna Tricomi toch dichtbij wist te komen in de ranking. Arianna had technisch gezien nog een kans om kampioen te worden tijdens Xtreme Verbier, maar dan zou het wel heel raar moeten lopen voor Eva Walkner.

Helaas had Arianna Tricomi haar dag niet op de Bec des Rosses, ondanks het feit dat ze goed begon aan haar run. Ze ging helaas onderuit en dreigde nog van een stel rotsen af te vallen maar dit wist ze op het laatste moment nog af te wenden. Onderaan de face probeerde ze haar score nog op te krikken met een 360, maar ook dit ging niet zoals gepland en ze ging nog een keer onderuit. Voor Arianna zat het zicht op het kampioenschap er dus op!

Eva Walkner deed echter gewoon wat ze moest doen. Ze hoefde niet heel massive te gaan tijdens haar run om de overwinning te pakken en toch pakte ze hele technische lijnen om de jury te imponeren. Hiermee pakte ze de nodige risico’s want een crash waarbij ze een ski verliest zorgt voor een no-score! Gelukkig ging het allemaal goed en bleef ze op haar benen staan. Het resultaat was een tweede plek tijdens Xtreme Verbier en daarmee ook het kampioenschap!

Jackie Paaso was uiteindelijk de beste vrouw in Verbier door zonder aarzelen aardig wat cliffs mee te pakken. Deze technische run was ruim voldoende voor de winst in Verbier! Op de derde plek kwam Nadine Wallner terecht.

Winnende run Jackie Paaso:

Resultaat Xtreme Verbier:

1. Jaclyn Paaso
2. Eva Walkner
3. Nadine Wallner
4. Matilda Rapaport
5. Arianna Tricomi
6. Evelina Nilsson

Eindstand kampioenschap:

1. Eva Walkner
2. Jaclyn Paaso
3. Arianna Tricomi

Snowboard Mannen

Voor de snowboardende mannen was de druk van het kampioenschap er al af. Sammy Luebke heeft namelijk in Alaska al voldoende punten binnen geharkt om kampioen te worden dus alle snowboarders konden hier nog een keer simpelweg heel hard gaan in de hoop Xtreme Verbier winnaar te worden.

Voor Sammy Luebke was Xtreme Verbier dus een victory lap en omdat hij kampioen was geworden mocht hij de wedstrijd in stijl starten met z’n gouden bib. Op de Bec des Rosses deed hij het overigens totaal niet rustig aan, aan het begin van zijn run knalde hij direct over een massive cliff heen en de toon was gezet! Door daarna nog eens cliff na cliff te pakken kon Sammy aan het einde van de dag gewoon weer een prijs ophalen want ook in Verbier was hij de allerbeste. Sammy pakte de winst!

Flo Orley heeft een lange tijd moeten wachten voordat hij mocht starten omdat de wedstrijd stil gelegd werd vanwege de wind, maar als er iemand is die daar geen problemen mee moet hebben is het Flo Orley wel. Hij doet al 16 jaar mee met Xtreme Verbier dus hij kent deze verraderlijke berg wel aardig! Bewapend met een gorillapak knalde hij vol gas naar beneden met een hele technische lijn vol met cliffs. Het zicht was bijzonder slecht maar hij wist z’n run te landen en zat heel dichtbij Sammy Luebke qua score! Flo Orley kwam uiteindelijk terecht op een tweede positie, gelijk aan de eindstand in het kampioenschap.

Xavier de le Rue heeft dit jaar alleen Xtreme Verbier meegepakt en hij deed dit in stijl! Een technische lijn onder zware weersomstandigheden leverde hem een respectabele derde plek op tijdens Xtreme Verbier.

Winnende run Sammy Luebke:

Resultaat Xtreme Verbier:

1. Sammy Luebke
2. Flo Orley
3. Xavier de le Rue
4. Christopher Galvin
5. Emilien Badoux
6. Camille Armand
7. Jonathan Penfield
8. Ralph Backstrom

Eindstand kampioenschap:

1. Sammy Luebke
2. Flo Orley
3. Jonathan Penfield

Ski Mannen

Toen het tijd was voor de mannelijke skiërs ging het hele feest niet meer door… De weersomstandigheden waren te slecht en de wedstrijdleiding kon niets anders dan Xtreme Verbier stop zetten. De wind was te heftig en de kans op zware ongelukken was simpelweg te groot. Een dag later werd er nog een poging gedaan om de wedstrijd te laten starten maar ook toen was het stormachtig bovenop de berg met zeer beperkt zicht.

Normaal gesproken wordt in zo’n geval gezocht naar een andere dag binnen het wedstrijdwindow, maar dat zat er helaas niet in. De weersvoorspellingen werden alleen maar slechter met zware windstoten en zelfs sneeuwval, waardoor de wedstrijdleiding dus geen andere keuze kon maken dan de competitie helemaal af te lassen. De mannelijke skiërs hebben niet kunnen starten en dus is het seizoen voor deze deelnemers iets ingekort. Om uiteindelijk alsnog een kampioen aan te kunnen wijzen werd gebruik gemaakt van de eindstand zoals hij in Haines, Alaska was.

Dit betekent dat Loïc Collomb-Patton zijn tweede FWT kampioenschap mocht claimen! Logan Pehota, de rookie die dit jaar een knettergek seizoen heeft gedraaid, zal balen van de beslissing om de wedstrijd niet door te laten gaan. Hij had nog een goede kans op de eindoverwinning door flink te scoren in Verbier maar dat zat er dus helaas niet in!

Eindstand kampioenschap:

1. Loïc Collomb-Patton
2. Logan Pehota
3. Fabio Studer

Highlights Xtreme Verbier 2016:

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws