Nieuws - 13 maart 2017   9:04 Freeride World Tour 2017 in Fieberbrunn: Uitslag & Recap

Door:

Eventjes een FWT wedstrijd neerzetten in het Oostenrijkse Fieberbrunn is ieder jaar weer een grote klus en ook dit jaar scheelde het weinig of de competitie moest afgelast worden. Toch konden ze de wedstrijd gewoon door laten gaan en kregen de FWT atleten nog één kans om zich te plaatsen voor de laatste twee wedstrijden van het seizoen! Hoe ging het er aan toe? 

De FWT competities in Fieberbrunn hebben een beetje een lastige geschiedenis. Een paar keer is de wedstrijd al verplaatst naar andere gebieden, maar de organisatie wilde het dit jaar gewoon weer proberen. Dikke vette sneeuwval in de Alpen maakte het kiezen van een wedstrijddag alles behalve makkelijk en toch is het gelukt!

De sneeuwcondities op de wedstrijdhang, de Wildseeloder in Fieberbrunn, waren ondanks de verse sneeuw alles behalve makkelijk en dit had alles te maken met het werk van de lawinedienst. Om de competitie door te laten gaan moesten ze namelijk lawines af laten gaan in het wedstrijdgebied en dat zorgt natuurlijk voor lastige sneeuw.

Maar goed, de atleten hebben uiteindelijk wel de kans gekregen om écht volle bak te gaan op een wedstrijdgebied vol met features en dat was ook wel nodig, aangezien dit de grote eliminatieronde was. Alleen de beste atleten mogen namelijk na Fieberbrunn nog doorgaan naar de FWT stop in Alaska en natuurlijk de grote finale: XTreme Verbier. Er was dus genoeg om voor te knokken!

Ski Men

De mannelijke skiërs trapten de wedstrijd af en ze maakten één ding heel duidelijk: Go big or go home. Maar liefst vijf mannelijke skiërs zijn na de wedstrijd in Fieberbrunn opgenomen in het ziekenhuis en dat moet zo’n beetje een record zijn! Snoeiharde crashes gingen hier aan vooraf en gelukkig gaat het met de meeste skiërs goed. Bene Mayr en Ivan Malakhov zitten inmiddels gewoon weer thuis terwijl Jereme Heitz nog moet wachten op een onderzoek naar zijn knie. Mark Mikos zit voorlopig aan de kant met een gebroken hak, maar bij Dennis Risvoll is het een stuk erger. Hij heeft z’n hand gebroken én ook nog eens twee ruggenwervels. Hij kan gelukkig alles nog bewegen en zal volledig revalideren, maar het gaat een lang proces voor ‘m worden.

De moeilijke sneeuwcondities als gevolg van het lawinewerk bleken de doorslaggevende factor te zijn tijdens de wedstrijd aangezien dat heel erg lastig te managen was voor de riders. Na een gigantische cliff kwamen ze vrij snel de sneeuwbrokken tegen van de lawine en dat is lastig op te vangen als je veel snelheid hebt!

Anyway, er was natuurlijk ook een winnaar en dat was de Zweed Kristofer Turdell! Hij kwam vorig jaar de FWT binnen als rookie en wist al meteen een wedstrijd te winnen. Dit jaar gaat hij daar vrolijk mee door en door in Fieberbrunn een gigantische hoeveelheid air te pakken en veel controle te laten zien in de moeilijke omstandigheden wist hij zich te verzekeren van de overwinning.

Logan Pehota, eveneens een skiër die in 2016 voor het eerst meedeed, liet zien dat de nieuwelingen echt geen pussys zijn door de tweede plek te pakken. Ook hij liet veel controle zien, maar z’n cliff was net iets minder hoog dan die van Turdell. Op de derde plek kwam oud-kampioen Reine Barkered terecht die een hele creatieve lijn wist te kiezen. De onderlinge verschillen waren uiteindelijk in ieder geval heel erg klein te noemen!

Top 5 Ski Men:

  Naam Nationaliteit Score
1. Kristofer Turdell SWE 91.00
2. Logan Pehota CAN 89.00
3. Reine Barkered SWE 87.00
4. Yann Rausis SUI 80.33
5. Fabio Studer AUT 78.00

Snowboard Men

Bij de mannelijke snowboarders was het slagveld een stuk minder groot dan bij de skiërs en wellicht hielp het ook wel mee dat ze hebben kunnen zien waar het bij de skiërs fout is gegaan! Ook de boarders gingen hard in Fieberbrunn en degene die het hardste is gegaan was een van de FWT veteranen: Sammy Luebke.

Sammy liet zijn freestyle manoeuvres volle bak zien tijdens de wedstrijd door zowel een frontside als een backside 360 superclean neer te zetten. Dit gecombineerd met strakke controle tijdens zijn run was ruim voldoende voor de overwinning al wist de nummer twee, Jonathan Penfield, hem het op gebied van controle nog wel lastig te maken. De freestyle tricks wisten uiteindelijk de doorslag te geven voor Sammy.

Tussen Penfield en de derde plek zat vervolgens een behoorlijk gat qua punten en dat heeft vooral te maken met de moeilijkheidsgraad van deze afdaling. Veel verschillende sneeuwcondities maakte het erg lastig en dat hebben de riders ook gemerkt. Thomas Feuerstein pakte uiteindelijk de laatste podiumplek, al zat Ralph Backstrom hem op de hielen!

Top 5 Snowboard Men

  Naam Nationaliteit Score
1. Sammy Luebke USA 90.00
2. Jonathan Penfield USA 82.00
3. Thomas Feuerstein AUT 68.66
4. Ralph Backstrom USA 63.66
5. Christoffer Granbom SWE 61.33

Ski Women

Bij de vrouwelijke skiërs was de concurrentie deze keer gigantisch te noemen aangezien de volledige top 4 binnen 10 punten van elkaar terecht wist te komen. De jury had er een aardige kluif aan aangezien de dames veel lieten zien.

Te beginnen bij Eva Walkner die vrij vroeg moest starten, maar direct een hele sterke run neer wist te zetten en daarmee de voorlopige eerste plek in handen had. Dit wist ze ook nog eens erg lang in handen te houden, totdat de één na laatste deelnemer aan de start moest verschijnen. Lorraine Huber knalde met een dubbele air de wedstrijdhang in en skiede met veel vertrouwen naar beneden, waardoor de jury haar toch net iets meer punten gaf dan haar landgenoot Walkner.

Eva Walkner kwam daardoor op de tweede plek terecht en derde werd Hazel Birnbaum, die daarmee haar eerste podiumplek sinds 2015 wist te pakken.

Top 5 Ski Women

  Naam Nationaliteit Score
1. Lorraine Huber AUT 91.33
2. Eva Walkner AUT 84.66
3. Hazel Birnbaum USA 83.00
4. Jaclyn Paaso USA 81.66
5. Arianna Tricomi ITA 78.33

Snowboard Women

Bij de vrouwelijke snowboarders lag het ook allemaal erg dicht bij elkaar, al was de wedstrijd uiteindelijk toch al snel beslist. De allereerste dame die aan de start stond, Marion Hearty, wist namelijk meteen de allersterkste run neer te zetten van het hele veld! Er waren nog twee dames die heel erg dicht in de buurt kwamen maar de judges vonden de run van de Franse Marion toch echt het beste.

Shannan Yates werd uiteindelijk tweede, op 1.33 punten gevolgd door Audrey Hebert die meteen het podium compleet wist te maken. De dames hadden duidelijk de ervaringen van de eerdere deelnemers meegenomen tijdens de runs omdat het hier geen slagveld werd, in tegenstelling tot de mannelijke skiërs. Hiermee zat de wedstrijd er in Fieberbrunn na dik vier uur ook meteen op en kan het veld zich klaar gaan maken voor de laatste twee wedstrijden in Alaska en Verbier!

Top 5 Snowboard Women

  Naam Nationaliteit Score
1. Marion Hearty FRA 75.00
2. Shannan Yates USA 73.33
3. Audrey Hebert CAN 72.00
4. Manuela Mandl AUT 63.66
5. Nicola Thost GER 57.66

Highlights & terugkijken

De hele wedstrijd is terug te kijken op de website van de Freeride World Tour, daar kan je iedere run en alle belangrijke momenten gewoon aanklikken en je krijgt het direct te zien! Zelf hebben ze natuurlijk ook nog een soort highlight reel in elkaar gezet, die kan je hieronder vinden:

Freeride World Tour Freeride World Tour Freeride World Tour Freeride World Tour Freeride World Tour Freeride World Tour Freeride World Tour

De volgende FWT wedstrijd zal plaats vinden in Alaska en het wedstrijdwindow begint op 18 maart en duurt tot 25 maart. In die periode gaan ze op zoek naar een geschikte locatie voor de volgende wedstrijd, om het vervolgens in april af te sluiten in Verbier!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws