Freeride. Nieuws - 7 maart 2020   10:09 Freeride World Tour 2020 in Ordino-Arcalis: Recap & highlights edit

Door:

Wauw, wat was Ordino-Arcalis een gave wedstrijd zeg! De Freeride World Tour had een face uitgezocht waar menig atleet zich bij uit kon leven en dat was terug te zien in de contest!

Het was (relatief) lang wachten totdat er eindelijk een wedstrijd verreden kon worden in Ordino-Arcalis, maar toen het eenmaal kon… Poh, heb je even? Er was namelijk zoveel gebeurd en er stond van te voren zoveel moois op het spel, dus we nemen je graag snel mee!

Ski Vrouwen

Te starten met de ski vrouwen categorie, aangezien we het dit keer doen zoals ze ook gestart zijn. De eerste runs werden verreden en het was Hedvig Wessel die zich meteen naar de top van de ranking wist te stunten.

Hedvig wist dus na haar run de eerste plaats in beslag te nemen en dit alles vanwege die backflip die al snel op de berg geland werd. De 83 punten waren daar het resultaat van en zo mocht Wessel meteen op de hot seat gaan zitten. Daar kwam geen verandering meer in en de enige die Hedvig Wessel van de troon zou kunnen stoten was de laatste atlete van het veld: Jacqueline Paaso. Zou zij de ranking op de schop kunnen gooien? 

Yep! Maar niet dat Hedvig Wessel van de eerste plaats afstand moest nemen. Paaso ramde naar 78.33 punten en daarmee de tweede plaats, waar Elisabeth Gerritzen met 76.67 punten de derde plek voor haar rekening nam.

Freeride World Tour

En daarmee was het algemeen klassement als volgt:

Freeride World Tour

Snowboard Vrouwen

De categorie die eigenlijk geen wedstrijd meer is zou de vrouwen snowboard zijn. En toch kreeg het een mooie wending! Marion Haerty is namelijk al tijden op een niveau waar geen enkele snowboardster aan kan tippen in de Freeride World Tour en je zou dus verwachten dat dat ook in Andorra het geval zou zijn.

En dat klopt, ish. Haerty moest als tweede starten en ergens was dat wel een voordeel voor de concurrentie, want dan kan je zien wat Haerty heeft gedaan én dan kan je daar je run eventueel op aanpassen. Dit was dan ook wat er bij Nuria Castan Baron gebeurde, want ze zag het allemaal gebeuren en besloot om full send te gaan.

Ze kon ook niet anders, want Marion Haerty beaten? Dan moet je van goede huizen komen en uiteindelijk zou dat ook het geval zijn want met 79 punten stootte ze Haerty van de troon. Hadden we daarmee het podium compleet? Nope! De 79 punten van Baron waren genoeg om boven Haerty te komen, maar nét niet genoeg om de overwinning naar huis te brengen. Als laatste mocht de Australische Michaela Davis-Meeha namelijk starten en dit deed ze als een baas.

Eh, bazin natuurlijk. Haar run mondde uit in 80.33 punten en zo werd Marion Haerty door twee rookies naar de derde plaats gestuurd!

Freeride World Tour

En daarmee was het algemeen klassement als volgt:

Freeride World Tour

Highlights edit:

Ski Mannen

Elke manier werd aangepakt om maar die extra punten bij elkaar te sprokkelen want daayyyum, wat lag het niveau hoog zeg. Yu Sakaki nam bijvoorbeeld een compleet andere lijn dan de rest van het veld, maar ook Isaac Freeman liet zien dat er genoeg creativiteit in de Freeride World Tour aanwezig is.

Al vroeg in de wedstrijd mocht Aymar Navarro naar beneden komen en met 83 punten zette hij de toon, ware het niet dat de Amerikaan Andrew Pollard al gauw voorbij kwam en zo alles aanscherpte met 88 punten. Overigens kon hij niet lang genieten van de hot seat, want met o.a. een switch misty 540 ramde Isaac Freeman er 91.67 uit! Hierna zou het niet meer zo snel switchen worden rondom de hot seat, maar Léo Slemett kon met z’n heerlijke run 93.67 punten harken én dus ook de eerste plaats.

Tim Durtschi, Carl Renvall, Tanner Hall, Tao Kreibich, Hank Bilous, Reine Barkered… Ze probeerden het allemaal en stuk voor stuk hadden ze leipe runs, maar er was verder niemand die Léo Slemett kon beaten! Kristofer Turdell kon met 90.67 nog maar net op het podium terecht komen, wat nog maar eens laat zien wat voor onmenselijk hoog niveau er was.

Freeride World Tour

En daarmee was het algemeen klassement als volgt voor de top 10:

Freeride World Tour

Huwelijksaanzoek

Hoogtepunt van de wedstrijd was toch wel een actie die niets met skiën te maken heeft. De Rus Ivan Malakhov vroeg namelijk zijn vriendin ten huwelijk en dit alles in de finish area! Verdere footage hebben we er niet van, maar als ze er zijn hoor je van ons.

Snowboard Mannen

Ondertussen kwam de sneeuw met bakken uit de lucht vallen waardoor het voor de laatste categorie bij de Freeride World Tour in Andorra wat lastiger werd qua zicht. De wedstrijd moest dan ook voor een tijdje ‘on hold’ gezet worden en kwam de vraag of er überhaupt nog gereden zou gaan worden.

Het bleef maar duren en ondertussen was de complete prijsuitreiking van het overige veld al geweest en was het verder wachten, wachten en nog meer wachten. Tot het moment dat het afgeblazen werd. Sad is dat zeker, maar goed… That’s also part of the job!

Highlights edit

Gerelateerde posts:

Meer Freeride:

Meer Freeride