Nieuws - 22 april 2017   17:52 Freeride World Tour Kampioenen gekroond tijdens XTreme Verbier

Door:

Het is alweer eventjes geleden, maar beter laat dan nooit toch? Tijdens XTreme Verbier stonden de beste freeriders ter wereld klaar voor een unit van een wedstrijd aangezien de kampioenschappen voor het oprapen lagen. Wie zijn er vandoor gegaan met de eindtitels? 

Dit FWT seizoen is op z’n zachtst gezegd enerverend verlopen! De eerste wedstrijd moest al verschoven worden naar een ander skigebied en twee wedstrijden later zaten de ziekenhuizen ineens vol met allemaal deelnemers die zo hard onderuit zijn gegaan dat ze een nachtje in een ander bed moesten slapen.

En dan moet de meest legendarische wedstrijd van het jaar dus nog komen. XTreme Verbier is niet zomaar een wedstrijdje die je even doet aangezien de wedstrijdface erg berucht is. De Bec des Rosses in Verbier, met een hoogte van 3223 meter, is bijzonder technisch met een verticale drop van 600 meter en hier worden de mietjes van de echte toppers gescheiden. Niet heel vreemd dat het startveld voor XTreme Verbier al uitgedund moest worden! Alleen de beste freeriders in het klassement kregen een startticket, samen met enkele locals en een paar wildcards.

Freeride World Tour

Snowboard Women

De vrouwelijke snowboarders waren deze keer aan de beurt om de competitie af te trappen en bij deze dames was het nog steeds erg spannend in het klassement. Zowel Anne-Flore Marxer als Marion Hearty konden de eindtitel nog pakken. Anne-Flore Marxer moest dit event wel winnen en Marion Hearty mocht dan niet op het podium komen om Marxer nog een kans op de eindoverwinning te geven.

Anne-Flore Marxer wist haar thuisevent wel te winnen met een keiharde alles-of-niets aanpak, waardoor ze een hele agressieve lijn met heel veel air pakte, maar het was niet genoeg voor de winst in de eindstrijd! Marion Hearty werd namelijk tweede en dat betekende dat de Française zichzelf FWT Kampioen mag noemen.

Uitslag XTreme Verbier:

1. Anne-Flore Marxer (SUI)
2. Marion Hearty (FRA)
3. Audrey Hebert (CAN)

Uitslag FWT Kampioenschap:

1. Marion Hearty (FRA)
2. Anne-Flore Marxer (SUI)
3. Shannan Yates (USA)

Ski Women

Bij de skiënde dames bleek 2017 een aardige titanenstrijd te zijn tussen drie namen: Arianna Tricomi, Lorraine Huber en Eva Walkner. Die laatste had al vanaf het begin van haar freeride carrière een hele grote droom. Ze wilde niets liever dan XTreme Verbier winnen! Vorig jaar kwam ze heel erg dichtbij toen ze tweede werd en dit jaar was ze er dan ook op gebrand om eindelijk die winst binnen te harken.

Met een dikke dubbele cliff jump tijdens haar run wist ze zichzelf direct naar de top van de puntenlijst te torpederen en daar kwam ze ook niet meer vanaf! Kylie Sivell én Lorraine Huber kwamen nog wel heel erg dichtbij op de puntenlijst maar moesten uiteindelijk toch het onderspit delven. Walkner heeft haar droom waar gemaakt door XTreme Verbier te winnen!

Op de tweede plek kwam dus Kylie Sivell terecht en die naam hebben we tijdens de FWT nog niet heel vaak voorbij zien komen, ondanks nog eens twee podiumplekken tijdens dit seizoen. Ze doet namelijk voor het eerst mee aan de FWT dit seizoen en ze heeft met haar run in Verbier in ieder geval heel veel indruk weten te maken. Lorraine Huber maakte het podium compleet en voor haar was dit meteen voldoende om de eindstrijd te claimen.

Uitslag XTreme Verbier:

1. Eva Walkner (AUT)
2. Kylie Sivell (CAN)
3. Lorraine Huber (AUT)

Uitslag FWT Kampioenschap:

1. Lorraine Huber (AUT)
2. Eva Walkner (AUT)
3. Arianna Tricomi (ITA)

Snowboard Men

Waar het bij de dames nog een spannende strijd was, bij de heren was de titelstrijd allang gestreden. Sammy Luebke wist in Alaska het kampioenschap alvast te claimen en dus hoefde hij in Verbier helemaal geen gekke dingen uit te halen, maar dan ken je Sammy nog niet. Ook hier smeet hij een zieke run neer door onder andere twee massive jumps te pakken in een smalle couloir waardoor de jury niks anders kon doen dan hem de eerste plek geven in deze laatste wedstrijd! Hiermee kwam hij uit op een perfecte score in het klassement aangezien hij nu in totaal vier wedstrijden heeft weten te winnen tijdens het 2017 seizoen van de FWT.

Verderop in het kampioenschap was het nog wél spannend aangezien twee Amerikanen daar aardig met elkaar aan het knokken waren. Davey Baird en Jonathan Penfield konden allebei nog tweede worden in het klassement, maar het zou sowieso aardig tight worden voor beide heren. In Verbier kwam Davey Baird als tweede op de scorelijst te staan en Jonathan Penfield juist als derde, maar in het eindklassement staan beide precies omgekeerd op de lijst. Al met al is het dus een aardig Amerikaans feestje geworden in Verbier, maar ook in het klassement!

Uitslag XTreme Verbier:

1. Sammy Luebke (USA)
2. Davey Baird (USA)
3. Jonathan Penfield (USA)

Uitslag FWT Kampioenschap:

1. Sammy Luebke (USA)
2. Jonathan Penfield (USA)
3. Davey Baird (USA)

Ski Men

De smaakmakers van XTreme Verbier waren dit jaar toch echt wel weer de skiërs! In het kampioenschap was het al rete spannend met drie skiërs op een gedeelde eerste plek, dus in Verbier moest er eindelijk een tie-breaker gaan komen om de boel te eindigen. En die is er gekomen ook!

Lé0 Slemmet heeft tijdens zijn run namelijk écht alles uit de kast getrokken om de titelstrijd naar zich toe te trekken door onder andere een dikke 360 te landen aan het begin van zijn run, gevolgd door een lading aan airs waarmee hij tijdens XTreme Verbier dan wel tweede werd, maar dit was genoeg voor de overwinning in het klassement.

De winst van XTreme Verbier ging naar Reine Barkered die niet zomaar een run neer heeft gezet… Op z’n freeride latten en dan ook nog eens op een van de meest beruchte freeride afdalingen ter wereld klapte deze vent met dik 100km/h naar beneden! Gecombineerd met een massive hoeveelheid air kon de jury echt niets anders dan de winst aan Barkered geven. Slemmet werd dus tweede, gevolgd door de Amerikaanse Ryan Faye.

Overigens willen we Loïc-Collomb Patton ook nog even vermelden, hij ging namelijk snoeihard onderuit tijdens zijn run. Niet veel later poste hij een foto op Instagram van zijn Scott helm en hoe die zijn leven heeft gered. Als je nog twijfelt over het nut van een helm..!

Uitslag XTreme Verbier

1. Reine Barkered (SWE)
2. Léo Slemet (FRA)
3. Ryan Faye (USA)

Uitslag FWT Kampioenschap

1. Léo Slemet
2. Reine Barkered
3. Kristofer Turdell (SWE)

Het Freeride World Tour seizoen zit er dus weer op en we zullen nog even moeten wachten totdat we nieuws krijgen over het 2018 seizoen. Pas aan het einde van de zomer komt de kalender online, net als de atletenlijst compleet met de nieuwe rookies die het mogen gaan proberen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws