Nieuws - 8 augustus 2016   14:52 Freeride World Tour maakt 2017 kalender bekend

Door:

De Freeride World Tour gaat aankomend seizoen zijn tiende verjaardag vieren, maar voordat het zo ver is hebben ze eerst nog even de kalender bekend gemaakt. Het freeride festijn is zich volle bak aan het voorbereiden op 2017, maar waar en wanneer worden de wedstrijden gehouden? Check het hier! 

Yep, in 2017 is de huidige opzet van de Freeride World Tour officieel 10 jaar oud! Overigens worden de FWT wedstrijden al veel langer gehouden, maar toen was er nog een splitsing tussen Europa en Amerika. In 2007 hebben ze besloten om samen verder te gaan onder de naam van de FWT en door de jaren heen is er veel veranderd en dan met name bij de kalender.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, in het 10e FWT jaar gaan we eigenlijk zo goed als geen wijzigingen zien in de wedstrijdkalender. In het verleden stonden er veel meer wedstrijden op de kalender en waren er meerdere stops in één land en werd ook nog gestreden in bijvoorbeeld Canada. Helaas hebben we die wedstrijden al een tijdje geleden vaarwel moeten zeggen om één hele simpele reden, de organisatie kon namelijk niet garanderen dat alles volgens planning zou verlopen. Bij het freeriden ben je veel meer afhankelijk van de sneeuwcondities dan bij andere disciplines en lawinegevaar blijft altijd een factor. Nadat ze in de voorgaande jaren wedstrijden cancellen vanwege de condities en flink moesten schuiven in de kalender is de beslissing gemaakt om minder wedstrijden te organiseren en op minder verschillende locaties, zodat ze zeker weten dat de wedstrijden die wel op de kalender blijven volledig volgens planning verreden kunnen worden. Maar goed, genoeg uitleg, dit is de kalender voor 2017!

28 januari: Chamonix – Mont-Blanc, Frankrijk

The Winter Begins

Vorig jaar was dit nog de tweede stop van de FWT kalender, deze keer beginnen ze direct op het legendarische Mont Blanc Massief! Deze regio staat niet voor niets bekend als een van de echte freeride hotspots in de Alpen en dan ben je ook nog eens bezig op de hoogste berg van het Alpengebied. Het wedstrijd gebied wordt altijd omringd door de scherpe bergpunten, of zoals de Fransen het zelf noemen, de aiguilles!

11 februari: Vallnord-Arcalís, Andorra

Hold The Line

De wedstrijd in Andorra is in korte tijd uitgegroeid tot een legendarische stop binnen de FWT. Het gebied ligt vlakbij de Spaanse en Franse grens en als je een beetje gas geeft ben je in no-time in Toulouse of Barcelona. In de winterperiode wordt dit gebied bedolven onder de sneeuw waardoor het uitgegroeid is tot een van dé freeride locaties van Europa. Perfect voor de FWT!

4 maart: Fieberbrunn, Oostenrijk

Crunch Time

Fieberbrunn gaat een belangrijke wedstrijd worden voor veel atleten, hier gaan namelijk de eerste freeriders afvallen! Het zal de laatste kans zijn om genoeg punten te verzamelen en daarmee de rest van het seizoen mee te kunnen doen. Met een gebied dat echt niet makkelijk te noemen is gaat het sowieso voor vuurwerk zorgen tijdens de wedstrijd.

17 maart: Haines, Alaska, Verenigde Staten

The Dream Stop

Vergeet de skiliften, grote chalets en drukke skigebieden. In Alaska zijn de bergen gigantisch, is er geen boom meer te vinden en is het een gigantisch groot wit pak van boven tot onder! Scherpe bergranden die bedolven zijn onder de sneeuw en genoeg opties om je creativiteit te laten zien, deze stop wil iedereen meemaken. Helaas zal dat niet mogelijk zijn aangezien alleen de beste atleten mee mogen naar Haines!

Voor deze wedstrijd wordt er namelijk gekeken naar de hoeveelheid punten die de atleten hebben verzameld en alleen de volgende atleten mogen mee naar deze stop:

– Top 14 mannelijke skiërs
– Top 7 vrouwelijke skiërs
– Top 7 mannelijke snowboarders
– Top 5 vrouwelijke snowboarders

In Haines gaat het overigens nog een keer spannend worden, want dit is tevens de laatste kans op een kwalificatie voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Overigens mogen alle atleten die gestart zijn in Haines alvast de agenda van 2018 vrij maken, want dan mogen ze opnieuw starten in de FWT.

1 april: Verbier, Zwitserland

The Grand Final

De absolute koning van de freeride wedstrijden, XTreme Verbier, is al jaren de meest prestigieuze wedstrijd ter wereld. De legendarische Bec des Rosses is bijzonder moeilijk en intimiderend en heeft altijd al de mannen van de jongens weten te onderscheiden! Dit is de laatste kans om punten binnen te harken en misschien wel FWT kampioen te worden. Aan deze wedstrijd mogen de volgende atleten meedoen:

– Top 12 mannelijke skiërs
– Top 6 vrouwelijke skiërs
– Top 6 mannelijke snowboarders
– Top 4 vrouwelijke snowboarders

Overigens is het wel handig om te weten dat de datums bij iedere stop slechts richtlijnen zijn. Op deze datum begint het zogenaamde wedstrijdwindow, die in totaal 7 dagen duurt. In deze periode van 7 dagen kan de dag met de beste weercondities uitgekozen worden om zeker te zijn dat de wedstrijd probleemloos plaats kan vinden, al kan er in de bergen natuurlijk veel veranderen. De organisatie maakt altijd 24 uur van te voren de startdatum bekend!

Uiteraard gaan wij weer uitgebreid verslag doen van alle evenementen en doen wij er alles aan om jullie van de livestreams te voorzien. Blijf Snowchamps dus in de gaten houden voor het laatste FWT nieuws, wedstrijd verslagen, foto’s en video’s!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws