Oké, je hebt besloten dat je die achter instappers van je vader toch écht een keer in de hoek moet schoppen en dat je toe bent aan een nieuw stelletje stappers voor in je ski’s. Goeie keus! Maar, nu kom je er ook achter dat je enkels nog schever staan dan de toren van Pisa en je van alle knobbels een half boek in braille kan schrijven. Uitdagingen te over, maar gelukkig is er nog bootfitting!
‘Skischoenen horen niet lekker te zitten’, ‘een beetje pijn hoort erbij’. Klinken dit een beetje als bekende teksten uit je vriendengroep? Nou we hebben nieuws voor die vrienden van je: they’re wrong. Heel erg wrong. Als je anno 2019 nog met pijnlijke poten in de sneeuw staat dan ben je of een gigantische masochist of je bent gewoon niet goed bij je hoofd. Waarom we dit zeggen? Nou, omdat het in geen enkel opzicht meer nodig is. Een goeie bootfitter fixt namelijk binnen no-time de boel voor je, ook al heb je een bizar onderstel waar je u tegen zegt. Hoe dit in z’n werk gaat? We hebben het stappenplan voor je!
Stap 1: Meten is weten
Open deuren intrappen is best wel lekker op z’n tijd. Toch? Voordat een bootfitter je een beetje fatsoenlijk advies kan geven moet de boel eerst opgemeten worden. En dit gaat wel een stukje verder dan alleen maar de vraag ‘welke schoenmaat heb je’, aangezien skischoenen in centimeters gemeten worden.
Dus, dat is dan ook stap 1, namelijk meten wat de lengte van je beide voeten is. Ook wordt er meteen gekeken naar de breedte van je voet, aangezien dat bij zo’n plastic apparaat een stukje belangrijker is dan bij je zachte sneakers. Deze zogenaamde leestbreedte bepaalt namelijk voor een groot deel welke schoenen je wel en niet aan kan en waar ruimte is voor het bootfitten. De ene skischoen is de ander niet en elke schoen heeft z’n eigen breedtemaat, al staat die lang niet overal overduidelijk op. Maar, vertrouw ons, die bestaat zeker wel.
Stap 2: Passen
Goed, je weet dus welke maten die klompen van je hebben en als het goed is heb je zo onderhand ook wel verteld wat voor een type skiër je bent, wat je stijl is en wat voor ervaring je hebt. Een beetje bootfitter weet aan de hand van die informatie wel wat voor een schoen je nodig hebt en met de informatie uit z’n metingen moet hij een aardige selectie kunnen maken. Dan komt het stuk waar de meeste mensen juist flink tegenop zien: het passen!
De kans is namelijk flink aanwezig dat die schoenen bij het passen alles behalve comfortabel gaan zitten. Maar hey, daar is juist die bootfitter voor! Anyway, zorg dat je tijdens het passen geen superdikke skisokken van badstof of iets dergelijks aan doet, want die vertekenen de boel. Als dat je wel je go-to skisokken zijn dan adviseren we sowieso om die zo snel mogelijk de prullenbak in te gooien. Dit omdat er tegenwoordig veel dunnere alternatieven zijn die net zo warm zijn, maar voor veel minder fluff in je skischoen zorgen. Meer power dus!
Dikke sokken zorgen voor onnodige fluff in je skischoenen. Ga voor de dunne variant!
Tijdens het passen merk je (als het goed is) dat wanneer je rechtop staat, dat je de voorkant van de skischoen voelt. Vraag dan niet direct om een grotere maat, maar zak eerst eens wat verder voorover door je enkels. Voel je de voorkant niet meer? Gefeliciteerd! Je hebt de goede maat gevonden! Tijdens dat passen ga je overigens direct merken dat een schoen ergens gaat drukken. Want hoe kan het ook anders, met je misvormde voeten? In dat geval is er nog steeds geen reden tot klagen want je bent absoluut niet de enige die er last van heeft. Daar hebben de meeste fabrikanten dan ook al wat trucjes op bedacht om de boel beter te vormen.
Stap 3: Zooltjes maken
Supineren, proneren, geef het beestje maar een naam. In de praktijk betekent het dat bijna geen enkele persoon daadwerkelijk recht staat en daar is dan ook iets op gevonden: een ondersteunend zooltje! Die zooltjes zorgen ervoor dat je enkel in een natuurlijke rechte houding gedrukt kan worden en daarnaast dat ook de bal van je voet ondersteund wordt, waardoor je veel strakker in je skischoen kan staan. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je minder kan schuiven in je skischoen en dat je minder kracht in je voet hoeft te gebruiken terwijl je in de sneeuw staat.
Juist die zooltjes worden vaak onderschat, maar kunnen al een wereld van verschil betekenen. Mensen met moeilijke voeten hebben hier absoluut baat bij! Je kan verschillende soorten zooltjes kopen, met verschillende standen en hoogtes voor de bal van je voet, maar je kan ook kiezen voor een zooltje op maat. Door gebruik te maken van een vacuumpomp en het custom zooltje te verwarmen kan deze zich vormen naar de onderkant van je voet, waardoor het dus nóg beter gaat zitten.
Stap 4: Verwarmen
En weer terug naar de skischoen! De Custom Shell van Salomon die we in dit voorbeeld gebruiken, kan door simpelweg even verwarmd te worden een verschil van 8mm breedte geven op je leest. Dat lijkt misschien niet veel, maar het betekent bizar veel als je drukpunten in je schoenen hebt. Door simpelweg de buitenschoen in een speciale oven te steken en een paar minuten te laten verwarmen, wordt het plastic zacht en kan dit vervormd worden naar je voeten.
De warme buitenschoen moet je vervolgens aantrekken en dan is het een kwestie van wachten. Wachten totdat het plastic weer uitgehard is. Dit duurt een minuutje of 10, maar dan staat het plastic wel gevormd naar jouw voeten. Overigens kan er in dit verwarmproces ook nog een beetje gesjoemeld worden voor de échte zware probleemgebieden. Doe een stukje schuimrubber op je pijnpunten en de schoen wordt daar alweer een beetje extra uitgebold tijdens het afkoelen. Minder kans op drukpunten en andere problemen. Maar daar heeft de bootfitter himself ook wel z’n tips voor.
Stap 5: Skiën en bijwerken
Nu zowel je schoen als je zooltjes perfect gevormd zijn, is het tijd om de boel uit te proberen. Staan in een skishop is namelijk toch weer anders dan op hoogte in de bergen staan terwijl het kwik flink gedaald is. En ja, staan is natuurlijk ook weer iets anders dan daadwerkelijk je ski’s op mach 10 de bergwand indrukken. Oftewel, het beste wat je kan doen is je skischoenen gewoon uitproberen. Je komt er snel genoeg achter of er iets niet goed zit en of er nog meer werk nodig is. Want naast het verwarmen zijn er nog onwijs veel opties om je schoenen te verbeteren!
Zo heeft een gemiddelde werkplaats van een bootfitter allerlei gereedschappen om je leest nog verder te verbreden, waarmee je pijnpunten weer aangepakt kunnen worden. De breedte van de voorkant kan daardoor nog aangepast worden en door met een speciaal tooltje je schoen uit te bollen kan het nog verder op maat gemaakt worden. Wat wil je nog meer?
De foto’s die geschoten zijn, zijn bij MK Skiservice in Bilthoven gedaan. Deze shop is dé specialist op het gebied van skischoenen en buiten het feit dat ze altijd eerlijk en goed advies geven, zijn ze zeker de moeite waard om eens langs te rijden. Want er verpest niets zo erg je vakantie als pijn aan je voeten!