Nieuws - 2 februari 2022   14:26 Gesloten liften en hoog lawinegevaar door sneeuwdump

Door:

Het moest er van komen! Met de dikke sneeuwdump die nu los gaat boven de Alpen én een harde wind, wordt de situatie snel gevaarlijk. In meerdere gebieden is het lawinegevaar hoog en zijn liften gesloten! 

De sneeuwval is een beetje aan het afnemen, maar met dik een meter sneeuw in een korte tijd én heel veel wind is de situatie toch link te noemen op een hoop plekken. Deze storm heeft voorlopig ook nog geen zin om echt te gaan liggen en hoewel het morgen wat rustiger weer gaat worden, zal het vrijdag en zaterdag gewoon weer los gaan qua sneeuwval.

Gesloten liften

Anyway, door die storm zijn er een aantal skigebieden die liften hebben moeten sluiten, simpelweg omdat de wind te hard waait. Dit is bij de meeste gebieden vooral in de hoger gelegen delen, waar de wind vrij spel heeft en de liften daardoor gevaarlijk heen en weer geslingerd worden.

Zo hebben vandaag Zillertal Arena, Ischgl en Ski Arlberg vandaag de liften dicht moeten gooien in Oostenrijk. In Zwitserland hebben de gebieden rondom Chur het erg zwaar met de wind, waardoor Arosa-Lenzerheide en Flims-LAAX de liften deels dicht hebben moeten houden.

Waarschijnlijk kunnen deze liften morgen overigens wel weer open, omdat deze situatie vooral te maken heeft met de wind. Zodra de wind gaat liggen, wat in de loop van de dag steeds meer het geval is, zullen de liften gewoon weer kunnen gaan draaien.

Lawinegevaar

Goed, dan naar het andere onderdeel waar men last van heeft: het lawinegevaar! Heel veel verse sneeuw én keiharde wind zorgt altijd voor verhoogd lawinegevaar en dat is nu niet anders. Lawinestufe vijf is nog niet afgegeven, maar voor grote delen van het Alpengebied geldt nu wel lawinecijfer vier. Het grootste gedeelte van Tirol en Salzburg houdt vandaag lawinecijfer vier aan, in verband met verwaaide sneeuw, veel verse sneeuw en een zwakke onderlaag.

In Vorarlberg is de situatie op de kaarten iets minder zwaar, daarvoor geldt lawinecijfer vier voor de hoogst gelegen bergen en rondom de boomgrens spreekt men van lawinecijfer drie.

Ook zorgt dit lawingevaar nu voor afgesloten wegen in Oostenrijk, waardoor meerdere wintersportdorpen momenteel helemaal niet meer bereikbaar zijn via de weg. De Ötztal Strasse (B186) is na Sölden bijvoorbeeld afgesloten waardoor ook Obergürgl en Hochgürgl niet meer bereikbaar zijn, maar ook de Felbertauernstrasse tussen Matrei en Mittersil die men tussen de Grossvenediger en Grossglockner van de regio Mittersil naar Lienz kan brengen is afgesloten. Hochfügen in het Zillertal is niet meer bereikbaar, de weg tussen Ebenau en Strubklamm in Salzburg is dicht vanwege lawinegevaar en wanneer je op de Kaunertaler Gletsjer staat, moet je hopen dat je de auto niet bij de gletsjer zelf hebt geparkeerd, omdat het hoogste gedeelte van die weg ook onbegaanbaar is geworden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws