Nieuws - 18 maart 2018   15:46 GETEST: Croc Onpiste GS

Door:

Misschien ben je nog niet helemaal bekend met de naam, maar daar gaat de komende periode (of in ieder geval nu) zeker verandering in komen. Wij mochten kennis maken met het merk én hebben meteen de Croc Onpiste GS uit mogen testen in Oostenrijk!

Zoals gezegd is het helemaal niet zo vreemd wanneer je nog niet echt op de hoogte bent dat Croc bestaat. Croc is namelijk een redelijk nieuw merk en in Nederland is de importeur Glockner Sports hard bezig om dit merk meer bekendheid te geven. En tja, toen wij tijdens een flitsbezoek aan het NK Alpine in Alpendorf de stand van Glockner Sports zagen staan, compleet met het hele oeuvre aan Croc ski’s, begon het toch wel aardig te jeuken. Want dit was voor ons de uitgelezen kans om deze ski’s een keer uit te proberen.

Croc

Het merk Croc heeft zijn strepen tot nu toe vooral verdiend in de racewereld, waardoor je eigenlijk al wel een beetje weet wat je kunt verwachten wanneer je met Croc op pad gaat. Maar goed, al die race technologieën hebben dus nu hun weg ondertussen ook gevonden naar consumenten ski’s en die hebben wij dan ook mogen testen. Want échte échte racers? Dat laten we aan andere mensen over die aan de start van een wedstrijd staan, wij willen gewoon plezier hebben op de piste. Je weet wel, lekker beuken als het mogelijk is en dit alles afwisselen met korte bochten, daar kan je ons wakker voor maken. Nou, de Croc Onpiste GS is een ski die gebouwd is op het chassis van de World Cup GS ski, maar dan iets toegankelijker gemaakt voor de skiër die toch wel iets meer op een dag wil doen dan alleen maar racen op een strakke reuzenslalom piste.

CrocFoto: Croc

De eerste meters

Al met al? Klonk het dus best als muziek in de oren! Van te voren wisten wij dan ook niet echt wat we moesten verwachten, aangezien Croc door het race DNA bekend staat als een merk met enorm stijve latten. Toch zou de Onpiste GS een hele goede allrounder zijn die zowel erg geschikt zou moeten zijn voor de korte én de lange bochten! “Het is wel een ski die graag op z’n staart wordt getrapt”, aldus de mannen van Glockner Sports. Maar, waar kan je ‘m dan het beste mee kunnen vergelijken? Voor een goede vergelijking zou je richting de categorie Atomic Redster X9 en de HEAD i.Speed Pro gaan en de Onpiste GS zou de ideale ski voor ‘de hele dag’ zijn.

Dat zijn inderdaad aardige claims! Oftewel, tijd om de schoenen in de bindingen te rammen en de ski’s uit te proberen. Over het feit dat de ski op zowel de korte als de lange bochten tot zijn recht zou komen waren we in eerste instantie best sceptisch, maar hier bleek niets aan gelogen te zijn. Op de korte bochten blijft de ski erg soepel aanvoelen, terwijl de lange bochten ook zonder moeite ingezet kunnen worden. In Alpendorf hebben we deze ski’s op meerdere zwarte pistes even flink open kunnen gooien en daar blijkt dat ze op hoge snelheid de grip perfect behouden en zelfs de ijzige stukken waren geen probleem.

Wel moet er bij gezegd worden dat dit alles met condities van -20 en kouder gebeurde, dus de sneeuw was ook kneiter hard. De ski’s geven geen krimp wanneer je de bochten op hoge snelheid in zet en ook op ijzige stukken behouden de kanten de grip die je nodig hebt. We hadden zelfs even een moment waarbij we de Onpiste GS erg goed leerde kennen, want we moesten een keer op hoge snelheid op ijs een bocht inzetten die écht niet mocht mislukken (iedereen kent het gevoel wel), en de Onpiste GS? Die liet gewoon van zich horen en reageerde zoals we hadden gehoopt.

CrocFoto: Croc

Opvallend aan de Croc Onpiste GS is dat deze ondanks het race DNA, en het feit dat de ski echt wel gas wil geven, toch niet té agressief aanvoelt, wat bij andere ski’s in dit segment nog wel eens het geval kan zijn. Ook op lagere snelheid kan je namelijk snel van kanten wisselen en voelt het niet direct alsof de ski je uit de bocht wilt gooien op de rebound.

Uiteraard heeft Croc aardig wat technische snufjes in deze ski’s gelegd en om het helemaal compleet te maken: iedere ski wordt met de hand gemaakt in de Oostenrijkse fabriek. De ski’s maken gebruik van meerdere titanal (aluminium) stroken om power van de binding direct op de ski over te kunnen zetten en bovendien zijn de sidewalls van hetzelfde materiaal als de World Cup variant. De Onpiste GS kan je dan ook echt zien als een versoepelde variant van de World Cup GS ski, die gemaakt is om simpelweg heel de dag in de sneeuw te gebruiken, ongeacht wat voor pistes je tegen komt. Dit hebben we uiteraard niet compleet kunnen testen, want bij ons was het dus enorm koud, maar dat is wat Glockner Sports ons verzekerde. Met een radius van 15 meter zit deze ski dan ook precies in het midden qua bochtenlengte. Overigens heeft Croc ook nog een SL (slalom) variant voor de liefhebber van korte bochten!

Wanneer te kopen

Voor wie is de Croc Onpiste GS het beste geschikt? De skiër die graag een beetje vaart maakt op de piste en niet bang is om af en toe écht gas te geven. Voor ons was het een heel prettige kennismaking met het merk en wij zijn dan ook zeer positief verrast over deze ski. Uiteraard zijn we erg benieuwd naar de prestaties van de World Cup variant en hoe deze zich vergelijkt met de Onpiste versie. Maar goed, wellicht is dat iets voor volgende keer. De skiër die in de markt is voor een nieuwe piste rammer doet er in ieder geval zeker goed aan om ook eens goed naar de ski’s van Croc te kijken en zich niet alleen te richten op de bekende namen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws