Nieuws - 1 december 2017   15:17 ‘Gevaarlijke bergreddingen nemen in aantallen toe’

Door:

Niet alleen moet de bergredding in Oostenrijk steeds vaker ingezet worden om klusjes op te knappen, ook worden de missies blijkbaar steeds gevaarlijker. De oorzaak? Amateurs die niet weten wat ze doen! 

Terwijl er nog steeds een stijging te zien is in de hoeveelheid mensen die klassieke bergsporten aan het doen zijn, beginnen juist de extremere sporten nóg meer in populariteit toe te nemen. En dat brengt dus blijkbaar weer heel wat gevaarlijke situaties met zich mee. De Oostenrijkse reddingsdienst heeft dit geconcludeerd na een evaluatie van het afgelopen jaar.

De bergredding moest afgelopen jaar vaker uitrukken dan het jaar er voor en de hoeveelheid gevaarlijke reddingen die uitgevoerd moesten worden neemt dus ook flink toe. Dit heeft dan weer te maken met het feit dat sporten als ijsklimmen booming zijn en dat terwijl veel mensen niet eens weten wat ze echt moeten doen op zo’n ijswand en als er problemen zijn dan wordt het alleen maar erger.

In de winter is het ski-touren steeds populairder aan het worden en daar heeft de bergredding het ook steeds zwaarder mee. De hoeveelheid mensen die in de problemen komen omdat ze niet weten wat ze doen neemt flink toe en dat hele verhaal brengt weer een paar problemen met zich mee. De bergredding is steeds riskanter bezig en dat kost aardig wat centen.

Het komt nu op zo’n niveau dat de bergredding financieel aardig in de problemen kan komen, aangezien ze moeten teren op een klein potje subsidie en voor de rest alles uit donaties moeten halen. De verwachting is bovendien dat ze deze winter nog veel meer missies uit moeten gaan voeren dan voorheen, waardoor de kosten alleen nog maar verder oplopen. het bericht van de bergredding is in ieder geval duidelijk: als je er geen verstand van hebt, doe het dan niet. Ga niet zo maar touren zonder ervaren gidsen en zorg dat je zelf op de hoogte bent van de risico’s. Hoeven die bergredders jouw reet niet te redden!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

16 juni 2019

Zondag WTF #333

Al depressief, wetende dat de zomer nog heel lang gaat duren? We feel you. Tijd om de realiteit weer even te ontsnappen, het is WTF o’clock!  Lees Meer…

Meer Nieuws